KSZ: "Izjave ptujskega župana so nesprejemljive"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Anže Blažič, predstavnik za odnose z javnostmi pri Košarkarski zvezi Slovenije, v sporočilu za javnost odgovarja na izjave župana Mestne občine Ptuj Štefana Čelana, ki jih je podal v časopisu Delo. Blažič zatrjuje, da s strani ptujskega župana niso bili deležni korektnega odnosa, saj naj bi ta z nekaterimi izjavami prekoračil vse meje sprejemljivega.
Oglej si celoten članek

SPOROČILO ZA JAVNOST kot odgovor na izjave župana Mestne občine Ptuj, Štefana Čelana, v časopisu Delo (stran 14), 11. maja 2012

Kot je javnost verjetno že opazila, Košarkarska zveza Slovenije nerada javno komentira zares številne odzive na priprave na evropsko prvenstvo v košarki 2013, ki so se v zadnjem času s strani najrazličnejših oseb precej razmnožile, predvsem zato, ker želi zaščititi vse vpletene strani v ta projekt in to kljub temu, da je veliko teh odzivov nepreverjenih, neresničnih in zavajajočih. Ker pa je ptujski župan Štefan Čelan v članku z naslovom »Čelan: Pogodbe s KZS so nezakonite« (Delo, 11. maja, stran 14) s svojimi izjavami prekoračil vse meje sprejemljivega, tokrat težko molčimo. V teh izjavah je namreč toliko sprenevedanja in netočnosti, da javnosti dolgujemo pošten odgovor.

Ptujski župan je s svojo naslovno izjavo očitno že dokazal, da Ptuj kotizacije za soorganizacijo EuroBasketa 2013, kljub temu, da ga k temu zavezuje pogodba, ne namerava plačati, saj je, kot sledi iz njegovih nadaljnjih izjav, izgradnja nove dvorane na Ptuju več kot vprašljiva. Na KZS smo bili v vseh izjavah in sporočilih za javnost vselej izjemno korektni do vseh občin, žal pa tokrat ptujski župan do nas enostavno ni bil. V kolikor bi bil, bi v preprostem jeziku povedal, da se želi Ptuj odpovedati soorganizaciji EP v košarki, s čimer bi dokončno rešil agonijo, ki vlada v zadnjem času in KZS-ju dal dovolj časa, da poišče druge rešitve za uspešno organizacijo evropskega prvenstva, za katerega se je borila številna ekipa, ga ob veliki podpori javnosti pridobila, od 5. decembra 2010 pa skrbi za to, da bo dogodek potekal na vrhunski ravni.

Da javnosti dokažemo, da se zelo dobro pripravljamo na organizacijo, naj povemo, da smo že podpisali pogodbe z 21imi uradnimi hoteli, dogovor imamo s podjetjem, ki bo skrbelo za transport vseh uradnih udeležencev, zaposlili smo vodjo tekmovanja, vodjo marketinga, tv pravic in hospitalityja, dogovorili smo se s podjetjem, ki bo skrbelo za celoten IT, vodjo informatike in vodjo nastanitve, trenutno smo v iskanju pravega vodje prostovoljcev, za katerega smo objavili razpis, ki se je že končal, v kratkem pa bomo naš kolektiv še dopolnili s primernimi kadri, ki bodo skrbeli za nemoteno pripravo dogodka - z nekaterimi se že dogovarjamo. V zaključnih pogovorih smo tudi s potovalno agencijo, agencijo za prodajo vstopnic, varovanje in zdravstveno službo, praktično pripravljen imamo že sistem prodaje in cene vstopnic, pripravljamo se na žreb, ki bo 18. novembra v enem izmed slovenskih mest (naj ta zaenkrat še ostane skrivnost), intenzivno pa se pripravljamo tudi na organizacijo evropskega prvenstva mlajših članov (12. do 22. julij 2012), ki bo velika generalka pred EuroBasketom 2013.

Župan Mestne občine Ptuj, g. Čelan, je očitno uporabil metodo diskreditacije KZS zato, da bi upravičil svoj umik oziroma – še bolj točno – svoje neizpolnjevanje dogovorjenih obveznosti v pogodbi. Na KZS smo Mestni občini Ptuj predlog pogodbe z dopisom, naj ta sporoči morebitne pripombe, poslali takoj po prvem obisku, ki je bil 28. februarja 2011. Občina Ptuj ni imela nobenih pripomb in je uradno pogodbo, ki jo je KZS poslala 1. marca 2011, podpisala in jo zvezi vrnila do roka za oddajo kandidature (15. marec 2011), s čimer se je strinjala z vsemi zapisanimi obveznostmi in pravicami, ki jih ima kot gostitelj ene izmed skupin EP 2013.

Kar se tiče konkretnih Čelanovih navedb, pa tole. Prvič, glede domnevne »nezakonitosti« pogodb s KZS naj velja pravna razlaga, da: »podpisane pogodbe ustvarjajo civilnopravne obveznosti za podpisnike, kar pomeni, če je občina s podpisom pogodbe storila kakšno javnofinančno nepravilnost, to ne more iti v breme poštene pogodbene stranke, ampak je to predvsem stvar zakonitega poslovanja občine, ki ga je dolžan zagotavljati v prvi vrsti župan.« Pri tem velja še enkrat ponoviti, da MO Ptuj pred podpisom pogodbe ni izražala nobenih tovrstnih pomislekov. Ptujski župan kot javni funcionar očitno tudi ne pozna zakonodaje o javnem naročanju (kar je zelo neodgovorno), saj v primeru, ko je ponudnik storitve en sam (kot je v primeru EP v košarki samo in izključno KZS lahko organizator tega prvenstva), javni razpisi niso potrebni, ampak zadostuje dvostranski pogodbeni dogovor (v tem primeru MO Ptuj in KZS).

In drugič, odgovor na to, da Mestna občina Ptuj ne more nakazovati denarja »nekemu podjetju, za katero niti natančno ne vemo, kdo so njeni lastniki,« kot je izjavil Čelan: podjetje EP 2013 je – to je javni podatek – že od prvega dne nastanka v 100% lasti KZS in nikogar drugega, KZS pa je uradni organizator EP v košarki 2013.

KOŠARKARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.