Kubacki besen v izteku skakalnice: "Bolj jezen kot vesel"

Foto: Epa
Foto: Epa
Trener poljskih skakalcev in glavni osmoljenec Dawid Kubacki sta bila nezadovoljna po koncu domače tekme v Zakopanah.
Oglej si celoten članek

V svetovnem pokalu v smučarskih skokih postaja vse bolj napeto v boju za veliki kristalni globus. Norvežan Halvor Egner Granerud se je z zmago v Zakopanah povzpel na drugo mesto skupne razvrstitve, kjer ima zdaj 114 točk zaostanka za vodilnim Poljakom Dawidom Kubackim

Anže Lanišek, ki je nedeljsko preizkušnjo na Poljskem končal na četrtem mestu, je v seštevku zdaj tretji s 24 točkami zaostanka za Granerudom.

Svetovni pokal Lanišek napadel iz ozadja in pridobil šest mest

Tekmovanje v Zakopanah je postreglo z nenavadnim razpletom in se končalo z nezadovoljstvom v poljskem taboru, potem ko je Kubacki, vodilni po prvi seriji, v finalu zapravil tako rekoč dobljeno tekmo.

Poljak je imel po prvi seriji kar 15,8 točke prednosti pred Granerudom, a je v finalu pristal pri zgolj 124 metrih in tako za 1,1 točke izgubil pomembno bitko z Norvežanom. Ta se je v finalu izkazal s 141 metri.

Kubacki, ki je bil v izteku skakalnice vidno nezadovoljen z razpletom tekme, je finalni skok opravil v neugodnih razmerah, za kar je dobil več kot 20 točk vetrovnega pribitka, a tudi to ni bilo dovolj za končno slavje.

Poljaki so s tem doživeli še drugo razočaranje v dveh dneh, potem ko so na sobotni ekipni zgolj za točko zaostali za zmagovalci iz Avstrije.

Foto: Epa Dawid Kubacki

"Dawid je bil odličen, njegovi skoki fantastični. V drugi seriji ni imel nobenih možnosti," je ocenil trener poljske reprezentance Thomas Thurnbichler in napovedal, da se bo o tem v prihodnjih dneh še govorilo.

"Ne vem, če je še kateri tekmovalec na svetu sposoben tako skočiti v takšnih pogojih. Na neki točki imajo zunanji dejavniki prevelik vpliv na skok. Tukaj se ni dalo ničesar storiti."

Thurnbichler je pred finalnim nastopom Kubackega upal na nenadno spremembo pogojev, vendar je ni dočakal. Ko se je prižgala zelena luč, mu ni preostalo drurgega, kot da varovanca pošlje po zaletišču.

"Po koncu tekme sem bil jezen. Zdaj se je ta jeza nekoliko umirila. Zadovoljen sem z našimi predstavami. Pogovoril se bom z žirijo in predstaviki Fis-a," je napovedal.

Ker so bile vetrovne razmere znotraj dovoljenih parametrov, Poljaki nimajo prave podlage za pritožbo, se pa ob tem poraja vprašanje, ali so bili ti parametri ustrezni. "Točno to. V tako nepredvidljivih razmerah morajo biti parametri precej široki, sicer bi lahko tekma trajala štiri ali pet ur. Toda včasih je treba sprejeti odločitev, ki bi pripomogla k bolj enakovrednim pogojem."

Po drugem mestu je razočaranje izrazil tudi osmoljenec tekmovanja. "Ja, bolj sem jezen kot vesel. Kolikor sem uspel govoriti s trenerjem, je bil skok dober. Na žalost je veter pihal z vseh strani. Naredil sem, kar sem lahko. V normalnih okoliščinah bi bil vesel drugega mesta, zdaj je to veselje okrnjeno," je povedal.

O regularnosti tekmovanja ni želel razpravljati, čeprav je celo Granerud priznal, da Kubackega v takšnih pogojih ne bi smeli spustiti po skakalnici. "Ne bi o tem. Če bi bil veter premočan, se naprava ne bi obarvala zeleno. Zaradi tega nimamo podlage, da bi kogarkoli karkoli obtožili."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:40 16. Januar 2023.

    Podobne razmere je imel Lanišek pa se ni tako jezil.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.