Kung fu Ibra nokavtiral Francoze

Foto: EPA Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Mexes Lloris Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Toivonen Olsson Mellberg Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Svensson Toivonen Mellberg Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Toivonen Olsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Debuchy Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Nasri Olsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Benzema Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Clichy Larsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ribery Granqvist Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ben Arfa Olsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Toivonen Lloris Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Nasri Källström Kallstrom Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ribery Svensson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA M'Vila Mvila Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Hamren Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Blanc Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Diarra Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Rami Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Rami Ibrahimović Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Larsson Ibrahimović Mexes Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ibrahimović Larsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ribery Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Ribery Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA Rami Mexes Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA navijači navijačica Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA navijači Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA navijači Švedska Francija Kijev Euro 2012 Foto: EPA navijači navijačica Švedska Francija Kijev Euro 2012
Švedska je na zadnji tekmi pred odhodom v domovino prinesla nekaj veselja svoji navijaški armadi v Kijevu in dosegla odmevno zmago proti Franciji (2:0). Gola Zlatana Ibrahimovića in Sebastiana Larssona in poraz za galske peteline pomenita, da so vrh skupine D prepustili Angležem, v četrtfinalu pa jih v soboto čaka prvakinja Španija.
Oglej si celoten članek

Tekma v Kijevu se je začela nekaj trenutkov kasneje kot tista v Donecku, saj so se Švedi in predvsem Francozi z minuto molka poklonili nedavno preminulemu francoskemu komentatorju Thierryju Rolandu, ki je v soboto umrl v 74. letu starosti.

Neobremenjeni Skandinavci so začeli dobro in Ola Toivonen je v tretji minuti dobro streljal z glavo, toda Hugu Llorisu ni bilo potrebno posredovati.

V osmi minuti so prvič resneje zapretili tudi Francozi, ko je po akciji Karima Benzemaja žogo na levi strani kazenskega prostora dobil Franck Ribéry, njegov močan strel z levico pa je na bližnji vratnici zletel točno v vratarja Andreasa Isakssona. Toivonen je v deseti minuti zapravil zlato priložnost, ko je ukradel žogo Philippu Mexèsu, preigral Llorisa in iz težkega položaja zadel vratnico praznega gola.

Švedi so nato prevzeli sicer resda jalovo pobudo in narekovali ritem igre, edine omembe vredni poskus Francozov pa je bil močan strel Hatema Ben Arfe v 35. minuti, ko je eden najaktivnejših galskih petelinov na svoji prvi tekmi, ki jo je na turnirju začel od prve minute, meril preko vrat. Ribéry je v eni zadnjih akcij polčasa prodrl do kazenskega prostora in močno ustrelil, z blokom pa ga je v zadnjem trenutku zaustavil Olof Mellberg.

Ibrahimović postavil nov mejnik Eurov

Prvi nevarnejši strel drugega polčasa je bil delo sicer precej neaktivnega Benzemaja, ki je ušel branilcem po podaji v globino, si namestil tradicionalen strel na daljšo vratnico, a zgrešil cilj. Švedi so na navdušenje svoje navijaške armade povedli v 54. minuti, ko je Zlatan Ibrahimović v skoku z izjemnim "letečim" volejem izkoristil podajo s strani in premagal Llorisa za 1:0.

To je bil že šesti gol na evropskih prvenstvih za švedskega Balkanca, ki zaostaja le še za Alanom Shearerjem (7) in Michelom Platinijem (9), Ibrahimović pa je z golom Franciji postal sploh prvi nogometaš v zgodovini, ki je vsaj dvakrat zabil na treh različnih turnirjih.

Foto: EPA Nasri Olsson Švedska Francija Kijev Euro 2012 Francoski vratar Lloris je moral biti na mestu tudi v naslednjih minutah, ko je svoje moštvo ohranjal v igri ob brezglavem tekanju soigralcev v polju. Najprej je ubranil volej Christiana Wilhelmssona, nato pa po podaji iz kota še fantastično posredoval po poskusu Mellberga. Francozi so končno odgovorili prek Samirja Nasrija, čigar strel z roba kazenskega prostora je 25 minut pred koncem tekme zletel za las mimo daljše vratnice.

Brez Mexesa v četrtfinalu

Večer se je za Francijo še poslabšal v 68. minuti, ko je sodnik Pedro Proença zaradi preostrega starta upravičeno kaznoval Mexèsa, ki ne bo smel igrati v četrtfinalu. Proença pa je Francozom skozi prste pogledal v enem naslednjih napadov, ko igre z roko Mathieuja Deubchyja ni kaznoval z enajstmetrovko.

Nekaj izdelanih akcij in lepih priložnosti so si Francozi priigrali šele s prihodoma Jérémyja Méneza in Olivierja Girouda. Prvi je po lepi in kombinatorni akciji prišel sam pred Isaksssona, nato pa z levico streljal v dobro postavljenega švedskega vratarja, drugi pa bi nemudoma po vstopu v igro kmalu zadel po podaji iz kota, a je meril le za las mimo vrat.

V sodnikovem podaljšku so varovanci Erik Hamrén potrdili zmago, ko je najprej volej Samuela Holména od tal preskočil Llorisa in zadel prečko, v mrežo pa je žogo s silovitim strelom poslal Sebastian Larssson. Francozi bi lahko v 94. minuti doživeli pravo katastrofo, a je Wilhelmsson predolgo okleval, potem ko je stekel sam pred francoskega vratarja. To je bil prvi poraz Francije po kar 24 zaporednih tekmah.

"Švedska je premagala povrprečno ekipo Francije," je po tekmi za francosko televizijo dejal selektor Laurent Blanc. "Od nas so bili boljši v vseh pogledih."

EP v nogometu, skupina D, 3. krog:

Švedska : Francija 2:0 (0:0) (Kijev)
Ibrahimović (54), Larsson (90)

Postavi

Švedska: Isaksson; Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M .Olsson; Larsson, Svensson (od 79. Holmén), Källström, Bajrami (od 46. Wilhelmsson); Ibrahimović, Toivonen (od 78. Wernbloom). Na klopi: Wiland, Hansson, Lustig, Antonsson, Safari, Elm, Wernbloom, Holmén, Wilhelmsson, Elmander, Hysén, Rosenberg.

Francija: Lloris; Debuchy, Rami, Mexès, Clichy; M'Vila (od 83. Giroud), Diarra, Ribéry, Nasri (od 77. Ménez), Ben Arfa (od 59. Malouda); Benzema. Na klopi: Mandanda, Carrasso; Evra, Réveillère, Koscielny, Cabaye, Valbuena, Matuidi, Ménez, Malouda, Martin, Giroud.

Sodnik: Pedro Proença (Portugalska).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.