Kupljena ekskluzivnost

Foto: Žurnal24 Medtem ko slovenski ljubitelji nogometa Eura ne morejo spremljati na hrvaški tel
Zatemnitev hrvaške televizije med prenosi nogometnih tekem EP še vedno buri duhove. Odvetnik Hrvatov v Sloveniji trdi, da TV3 ne more zahtevati zatemnitve. Druga stran trdi nasprotno.
Oglej si celoten članek
 

Preberite še ...

Hrvate bodo zatemnili

Zveza hrvaških društev v Sloveniji je v torek od sodišča zahtevala, naj UPC Telemachu, Ljubljanskemu kablu in T-2 nemudoma prepreči zatemnitev HTV 2. Vladimir Bilić , odvetnik Hrvatov v Sloveniji, je prepričan, da TV3 ne more zahtevati zatemnitve: "TV3 ima ekskluzivne pravice za prenose tekem, vendar za oddajanje v slovenskem jeziku. Ne more pa preprečiti, da si gledalci tekme ogledajo na drugih programih v drugih jezikih." Z njim se ne strinja Vojko Rovere , direktor UPC Telemacha, ki trdi, da so pravice TV3 vezane na teritorij države, ne na jezik, zato TV3 lahko terja, da se drugi programi med EP zatemnijo.

Kako bi se šele zmrdoval, ko bi na obisku v Sloveniji gledal nogomet v zanj nerazumljivem jeziku. © Action Images

 
Kabelski operater UPC Telemach je pojasnil odločitev o zatemnitvi nekaterih televizijskih programov v času evropskega nogometnega prvenstva, zaradi česar je Zveza hrvaških društev v Sloveniji zahtevala začasno odredbo zoper tri slovenske kabelske operaterje. Kot pojasnjuje UPC Telemach, tako izpolnjujejo zahtevo tujih programskih dobaviteljev. Kot so pri UPC Telemach danes še zapisali v sporočilu za javnost, prenos tekem evropskega nogometnega prvenstva zakonsko ni mogoč, ker so tuji programski dobavitelji ( ARD , ZDF , HTV2 ), ki prenašajo tekme, neposredno ali prek svojega predstavnika v Sloveniji, Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije ( Sazas ), sporočili, da mora UPC Telemach kot distributer signala v času prvenstva omenjene programe zatemniti.

"Pravice za prenos Eura 2008 v Sloveniji so ekskluzivne, torej jih lahko dobi le ena televizijska postaja. Te pravice je za Slovenijo kupila TV3, tako da si naši naročniki lahko ogledajo tekme, ki jih bo prenašala TV3," so zapisali pri UPC Telemach. Dodali so še, da v pogodbi, ki jo naročniki podpišejo z UPC Telemach, piše, da izvajalec, torej UPC Telemach, v odnosu do uporabnikov ne odgovarja za morebitne začasne zatemnitve določenih delov televizijskih programov, ki jih je dolžan izvesti v skladu z zahtevami programskih dobaviteljev ali določb predpisov o kabelski retransmisiji.

 
 

Pravice za prenos Eura 2008 v Sloveniji so ekskluzivne, torej jih lahko dobi le ena televizijska postaja.

Izjava za javnost: UPC Telemach

 
Priložili so tudi navodilo Sazasa v zvezi z zatemnitvijo, ki se sklicuje na pogodbo o licenci za urejanje avtorskih in povezanih pravic za sočasno nespremenjeno in neskrajšano prenašanje televizijskih programov javnih RTV organizacij. V navodilu piše, da prenašanje televizijskih programov ARD Das Erste , ZDF, BR , NDR , MDR , SWR , WDR , RBB , HR in HTV 2 v času od 7. do 29. junija 2008 ni dovoljeno. "Izdajatelji televizijskega programa imajo pravico prepovedati tudi oddajanje televizijskih programov, ne le njihovih delov, saj poleg samih nogometnih tekem vsi programi vsebujejo ali bi lahko vsebovali posnetke tekem, ki jih ni dovoljeno predvajati. Zaradi značaja dogodka ni mogoče predvideti, na katerem programu in ob katerem času se bo posnetek pojavil in ali bi se lahko pojavil na programu. Zato je urnik zatemnitve, ki ga je treba izvajati, od 7. junija do 29. junija 2008," je, kot so sporočili iz UPC Telemach, še opozoril Sazas.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.