''Lahko bi jokala. Nedopustno, škandal''

Foto: EPA
Foto: EPA
Ženska teniška reprezentanca ZDA se je po zmagi nad Nemčijo kot zadnja uvrstila v polfinale pokala Fed.
Oglej si celoten članek

Američanke so v Mauiju na Havajih zmagale s 4:0, potem ko je nemška zvezdnica Julia Görges zaradi poškodbe gležnja ni mogla do konca odigrati dvoboja proti Američanki Coco Vandeweghe, ki je po sobotnem premoru zaradi dežja vodila s 6:3 in 3:1. Polfinale je Američankam zagotovila Vandeweghejeva, ki je Andreo Petković premagala s 3:6, 6:4 in 6:0.

Nemk pa ni bolel le poraz na Havajih, temveč incident v zvezi z nemško himno, saj so ameriški organizatorji pred začetkom dvoboja pokala Fed Nemkam namenili himno iz nacističnih časov. Ameriška teniška zveza (USTA) se je za napako z napačno himno, ki sega v čas II. svetovne vojne in katere besedilo so iz himne izbrisali skupaj s padcem berlinskega zidu leta 1990, že opravičila, a nemške igralke in vodstvo ekipe so bili šokirani.

Solistka, ki je glasno v mikrofon pela nacistično himno pred začetkom dvoboja med Petkovićevo in Američanko Alison Riske, se ni pustila motiti. Ko je zapela kontroverzni prvi verz, je imela Görgesova solze v očeh, pomočnik trenerja Dirk Dier je obraz skril v dlani, igralke in trenerji pa so šokirano gledali drug drugega in zmajevali z glavami. Vodja ekipe Barbara Rittner je pozneje dejala, da je v nekem trenutku razmišljala, da bi pevki iz rok iztrgala mikrofon.

Jezna Petkovićeva, ki je dvoboj izgubila s 6:7 (10) in 2:6, je dejala, da je razmišljala o tem, da bi odkorakala z igrišča. "Bila sem v šoku. To je daleč najhujša stvar, ki se mi je zgodila v življenju," je dejala nemška reprezentantka: "Ne morem verjeti, kakšna ignoranca. Smo leta 2017, smo v 21. stoletju, kaj takšnega se ne bi smelo primeriti."

Rittnerjeva je dejala: "Nisem mogla verjeti, kaj se dogaja. Lahko bi jokala. Šlo je za neverjetno žalosten trenutek, vsi smo bili v šoku. Ne morem verjeti, kako se je lahko to zgodilo. To je nedopustno. Gre za škandal."

Američanke bodo v polfinalu, ki bo 22. in 23. aprila, gostile branilke naslova Čehinje. Te so v četrtfinalu s 3:2 ugnale Španke. V drugem polfinalu bosta zaigrali Belorusija in Švica.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.