Lakovič: Ena žoga nas je ločila do kolajne

Foto: Žurnal24 Slovenski košarkarji so bili le dve točki oddaljeni od kolajne. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Slovenska košarkarska reprezentanca je v tekmi za bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v Katovicah izgubila z Grčijo s 56:57. Slovenija je osvojila končno četrto mesto.
Oglej si celoten članek
 

Vračajo se v ponedeljek!

Slovenski košarkarji se bodo v ponedeljek vrnili v domovino. Ob 16. uri bodo pristali na Brniku, ob 17.45 pa je za njih na Slovenski cesti v Ljubljani (pred Namo oziroma Pošto) pripravljen oder za sprejem. Žal brez kolajn okoli vratu, a z najboljšim dosežkom na evropskih prvenstvih v zgodovini.

Slovenska košarkarska reprezentanca je 36. evropsko prvenstvo na Poljskem končala na četrtem mestu in tako ostala brez tako želene in napovedane kolajne. Ni dvoma, da bi si Slovenija po prikazanih igrah v Varšavi, Lodžu in Katovicah zaslužila odličje, toda žal je košarka igra z žogo, ki je okrogla in ta se lahko odbije v katerokoli smer. V soboto in nedeljo ni ubogala naših želja.

Slovenski strateg Jure Zdovc je tekmo pričel z nekoliko presenetljivo postavo - Jaka Lakovič , Jaka Klobučar , Boštjan Nachbar , Uroš Slokar , Erazem Lorbek , ki je sicer po minuti igre že zaostajala z 0:5, a nato po dveh trojkah Nachbarja vendarle vzpostavila ravnotežje. Povedla je s 13:9, nakar je na sceno stopila sodniška trojka, ki je bila več kot očitno naklonjena našemu tekmecu. Grčija je pač košarkarska velesila, predsednik evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze ( FIBA ) pa je Grk Georgios Vasilokopulos , ki je sedel le nekaj metrov stran od parketa. Čudne sodniške odločitve so se kar vrstile in Grki so dobili zagon. Zlasti temnopolti orjak z 205 centimetri in 156 kilogrami Sofoklis Schortsanitis , ki je kot za šalo pometal s slovenskimi centri. V prvi četrtini je dosegel osem točk, ki so Grčiji in sodniški trojki pomagali do vodstva.

Za zmago Grčije ima največ zaslug orjak Schortsanitis, ki je dosegel 23 točk. © Reuters

 
Slovenija resda ni igrala tako vrhunsko kot na prejšnjih tekmah. Škripal je predvsem napad, vendar se je bilo, čeprav je bilo na tribunah dvorane Spodek več kot 3000 glasnih slovenskih navijačev, po bolečem porazu v polfinalu manj kot 24 ur nazaj težko boriti proti motivirani in zaščiteni zasedbi Grčije. Minimalno vodstvo je ta v 13. minuti povišala na deset točk (13:23) in razliko ohranila vse do odmora.

V drugem polčasu je Slovenija potrebovala manjši čudež za preobrat, saj so bili nosilci igre fizično in mentalno povsem izčrpani. Lakovič je na primer svoje prve točke dosegel šele v 25. minuti, ko je semafor kazal izid 36:29, tudi ostali igralci pa so bili nerazpoloženi v napadu. Slovenija je imela pri izidu 40:33 (29.) komaj 24-odstotni met iz igre (10:42). Kolajna se je oddaljevala iz minuto v minuto, čeprav je bil zaostanek še vedno dosegljiv in je po tridesetih minutah znašal vsega pet točk.

Erazem Lorbek ob Schortsanitis ni prišel do izraza. © Reuters

 
Na pomoč grški reprezentanci je v tretji četrtini priskočila celo grška televizija, ki je pod košem, na katerega je napadala Slovenija, prižgala močan reflektor in ga usmerila naravnost proti igrišču. Šele po posredovanju vodje članskih reprezentanc Mateja Avanza in delegatov za zapisnikarsko mizo ga je ugasnila.

Jasno je bilo, da ne gre več samo za košarko. Na parketu se je bila prava vojna. Slovenija je napadla z vsemi orožji, vendar je imela na drugi strani preveč sovražnikov. V 33. minuti se je po trojki Sama Udriha približala na 44:45, točko zaostanka pa je imela tudi v 37. minuti (46:47). Tedaj so vajeti igre znova prevzeli sodniki. Grškemu orjaku so na hitro podarili štiri proste mete (46:51) in čeprav je trojka Lakoviča še zbudila upanje (49:51), je tega ponovno oddaljil Antonios Fotsis , ki je 31 sekund pred koncem zadel trojko za 49:54. Slovenija se je tik pred iztekom časa še približala, vendar so bile štiri sekunde za zadnji napad premalo. Obupni poskus Nachbarja je bil daleč od cilja.

Izjave po tekmi:
Jure Zdovc, selektor Slovenije
: "Ko sem zjutraj na treningu po neprespani noči videl obraze igralcev, sem se kar ustrašil. Moral sem jih motivirati in razložiti, da je to tekma, ki smo jo vsi čakali. Odigrali so jo dobro in zato čestitke tako njim kot vsem ostalim, ki so nas spremljali teh štirinajst dni. Nikakor pa ne morem preko ene stvari - sodniškega kriterija. Na zadnjih dveh tekmah smo imeli katastrofalen odnos sodnikov. Resda smo majhna država, a igramo z velikim srcem. Zame osebno je prvenstvo neregularno. Če bi se moral zdaj odločiti, ali bom še kdaj selektor, potem izjavljam, da nikoli. To je preveč stresno delo."

Jaka Lakovič, igralec Slovenije : "Po izjemno izčrpavajoči tekmi proti Srbiji smo zmogli toliko energije, da smo odigrali še eno dobro tekmo. Na žalost nas je ena žoga ločila od kolajne. V zaključku obeh tekem nismo imeli sreče, ker pa smo majhna država, tudi nismo mogli računati na naklonjenost sodnikov. Seveda sem razočaran, a hkrati ponosen na to ekipo, saj je na prvenstvu pokazala pravi obraz."

Dušan Šešok, predsednik KZS: "To je velika sramota. FIBA je organizacija s tretjerazrednimi košarkarskimi uradniki, ki delajo to, kar jim ukažejo vodilni. Odločajo samo velike države, kot sta Španija in Grčija. Mi nikoli ne bomo osvojili medalje na evropskih prvenstvih, saj moramo biti 50 odstotkov boljši od tekmeca. Toliko pa nismo. Kradli so nas proti Španiji v predtekmovanju, kradli so nas v polfinalu proti Srbiji in danes so nam sodniki ukradli še kolajno."

Antonios Fotsis, igralec Grčije : "Po porazu v polfinalu smo bili vsi zelo razočarani, a smo ostali zbrani, saj smo si želeli medalje. Zadovoljni smo, ker nam je to uspelo."

Jonas Kazlauskas, selektor Grčije : "Ni bila lepa tekma, a tako je pač, ko gre za medalje. Rezultat je bil v prvem planu. Oboji smo hoteli zmagati. Vodili smo od prve do zadnje minute in nepošteno bi bilo, če bi izgubili."

EP v košarki, tekma za tretje mesto:


Slovenija : Grčija 56:57 (13:16, 24:31, 37:42)
Lakovič 16, E. Lorbek 12; Schortsanitis 23, Borousis 9, Zisis 6
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.