Lani v tretji ligi, danes zvezda SP

Foto: Žurnal24 Od leta 2000 se je učil v Bayernu. Zdaj je zablestel na mundialu. (Foto: Reuters
Pred 15 meseci je igral v tretji Bundesligi. Danes je nova zvezda svetovnega nogometa. 20-letni Thomas Müller je kandidat za nagrado za najboljšega mladega nogometaša SP v Južni Afriki.
Oglej si celoten članek
Thomas Müller je pred 15 meseci igral za drugo Bayernovo ekipo v tretji ligi in dal 15 golov. Med sezono je prestopil v prvo. Letos se je uveljavil v prvi enajsterici in zabil 13 golov v Bundesligi, štiri v pokalu in dva v Ligi prvakov. Marca je debitiral za reprezentanco. Na svojem prvem mundialu je zadel proti Avstraliji, nato dvakrat proti Angliji in enkrat proti Argentini.

Thomas Müller. Najbrž največje odkritje letošnjega mundiala. Pred enim letom ga tako rekoč ni poznal še nihče. Med sezono mu je Louis van Gaal dajal vse več priložnosti pri münchenskem Bayernu. S tem si je zaslužil vpoklic v nemško reprezentanco, a vseeno so le redki menili, da bo v Južni Afriki dobil pravo priložnost. Pa jo je in to tudi zelo dobro izkoristil. Ko na polfinalni tekmi (zaradi kartonov) ni smel igrati, se je pokazalo, koliko je vreden kot kreator igre Nemčije. Na četrtfinalni tekmi pa je z dvema goloma v mreži Anglije dokazal, da je nevaren tudi za nasprotnikovega vratarja. Fant, ki bo jeseni dopolnil 21 let, je s tema goloma postal najmlajši, ki je v izločilnih bojih na svetovnih prvenstvih zabil dva gola (prej Pele), in najmlajši Nemec, ki je dal na katerikoli tekmi mundiala dva zadetka (prej Franz Beckenbauer).

To je veliko priznanje za delo.
Thomas Müller

Ostal je brez igranja v polfinalu in brez finala, je pa med tremi kandidati za nagrado najboljšega mladega nogometaše tega mundiala. Ob njem sta nominirala še Ganec Dede Ayew in Mehičan Giovani Dos Santos. "To je veliko priznanje za delo," je ta petek ponižno dejal Müller, ki je v Južni Afriki skupno dal štiri gole. "Kar neverjetno je, da sem nominiran. A če sem pošten, bi raje zmagal na svetovnem prvenstvu." Ne bi bil prvi Nemec s to nagrado, saj sta jo dobila tudi že Beckenbauer (leta 1966) in Miroslav Klose (2006). Bolj kot pri sobotni tekmi za tretje mesto z Urugvajem je nogometaš Bayerna pri počitnicah in naslednji sezoni: "Komaj čakam na te tri proste tedne, ko bom vse odklopil. Šel bom domov in užival. Potrebujem mir, saj me čaka dolga klubska sezona."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.