Laporta dobil zaupnico

Foto: Žurnal24 Joan Laporta. (Foto: Reuters)
Glasovanje o zaupnici predsedniku nogometnega kluba Barcelona Joanu Laporti se je končalo brez pretresov. Predsednik ostaja na čelu kluba s 55-odstotno podporo delegatov.
Oglej si celoten članek

Predsednik katalonskega nogometnega giganta Barcelone Joan Laporta je na generalni skupščini kluba dobil potrebno večino glasov, ki mu omogoča podaljšanje pogodbe za naslednji dve leti. Laporta je prejel slabih 56 odstotkov od skupno 942 glasov, medtem ko je za njegov odstop glasovalo 39,9 odstotka vseh volivcev. Še pred glasovanjem je Laporta delegate nagovoril in jim na srce položil tudi dejstvo, da klub potrebuje stabilno vodstvo. Joan Laporta je navzoče spomnil na finančni položaj kluba v zadnjih petih letih. Uspešnost kluba na ekonomskem in socialnem področju dovoljujeta nadaljevanje projektov, kot so si jih zastavili leta 2003. "Z istimi sanjami, vendar z več izkušnjami," je bil kratek Laporta, ki meni, da najboljši časi šele prihajajo.

Slabi izidi Barcelone v zadnjih dveh letih so povzročili veliko nemira v klubu in tudi okoli njega. Pred šestimi meseci so celo glasovali o predčasni zamenjavi predsednika Laporte, a so nasprotniki trenutnega vodstva dobili le 60 odstotkov glasov, kar je bilo šest odstotkov manj od potrebne dvotretjinske večine. Vnovič so o usodi predsednika razpravljali na redni klubski skupščini, kjer se je pokazalo, da so se strasti vendarle malo umirile. Številne igralske menjave in tiste v strokovnem štabu so vlile nekaj novega zaupanja, ki pa je po mnenju vseh na zelo majavih nogah. Bržkone se čaka le na nov rezultatski spodrsljaj, ki bi vodil do dokončne zamenjave, pravijo španski mediji.

Daniel Alves bo eden od glavnih adutov nove Barcelone, ki jo sestavljata Joan Laporta in Pep Guardiola. © Reuters

 
Kakorkoli že, Laporta je tokrat preživel in dobil zeleno luč za nov dveletni mandat. Potem ko je bil leta 2003 prvič izbran za prvega moža v klubu, je za Laporto, gre sicer za znanega in priznanega 45-letnega odvetnika, to že tretji mandat. Ko je bil drugič izvoljen, je bil eden od najbolj priljubljenih mož Katalonije , saj so bili za njim izjemni dosežki; dva naslova španskega prvenstva v letih 2005 in 2006 ter naslov evropskega prvaka leta 2006. V zadnjih dveh letih Barcelona ni osvojila niti ene pomembnejše lovorike, zato ne preseneča močan upad priljubljenosti.

Na poti do vnovičnega preboja na vrh tako v španskem prvenstvu kot v Ligi prvakov je klubsko vodstvo takoj po končani lanski sezoni zamenjalo trenerja Franka Rijkaarda , na njegovo mesto je prišel Pep Guardiola , poleg tega pa je močno prevetrilo še igralsko zasedbo. Obenem lastniki vnovič niso varčevali pri okrepitvah, saj se ocenjuje, da so za šest novincev porabili 90 milijonov evrov, med njimi pa sta najbolj zveneči imeni domači zvezdnik Daniel Alves in najboljši beloruski nogometaš Aleksander Hleb , ki sta v Barcelono prišla iz Seville oziroma londonskega Arsenala .

Od tistih, ki so morali oditi ali so to sami hoteli, sta največ zanimanja drugih klubov požela brazilski in portugalski zvezdnik Ronaldinho in Deco . Prvi je končal pri Milanu , drugi pa pri londonskem moštvu Chelsea .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.