Le desetinka preprečila še eno senzacijo

Foto: Epa Sofia Goggia
Tina Maze in Dominique Gisin sta dobili naslednico.
Oglej si celoten članek

Italijanska alpska smučarka Sofia Goggia je nova olimpijska prvakinja v smuku. Na današnji tekmi na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je tako na vrhu nasledila Slovenko Tino Maze in Švicarko Dominique Gisin, ki sta bili zlati na olimpijskih igrah v Sočiju 2012. Edina Slovenka na letošnjem smuku Maruša Ferk je bila 19.

Prvič se je sicer na vrh v smukaški preizkušnji olimpijskih iger zavihtela italijanska smučarka. "Vesela sem te zmage, res lepo, da mi je uspelo biti najboljša, dolgo sem to čakala. A saj veste, kako je, zmaga ni nikoli odvisna samo od tebe samega, veliko jih je na startu, ki so lahko hitrejše. Posebej me je danes presenetila Ragnhild. A ko sem jo gledala, kako drvi po hribu navzdol, sem si rekla, ostani mirna, morda se izide. In izšlo se mi je za zmago," je povedala zmagovalka Goggia.

Za njo je srebrno kolajno osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki se je na zmagovalni oder zavihtela s številko 19 in zaostala devet stotink ter tako postala prva smučarka z dvema kolajnama na teh igrah. Presenetila je mnoge, saj so bron že pripisali Tini Weirather iz Liechtensteina, ki se je na koncu morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Mowincklova, že srebrna z olimpijskega veleslaloma v Pyeongchangu, je bila nad svojo uvrstitvijo na zmagovalni oder prav tako presenečena. "Zelo sem presenečena nad tem drugim mestom. Malo sem bila jezna po veleslalomu, ko sem bila druga, saj sem vedela, da lahko pokažem več. Ta vožnja danes je bila ena mojih najboljših v smukih, resnično sem vesela, da mi je uspelo," je dejala Norvežanka.

Foto: Epa Sofia Goggia

Tretja je bila Američanka Lindsey Vonn. Američanka, zlata iz Vancouvra 2010, je zaostala 47 stotink sekunde, pred štirimi leti v Sočiju zaradi poškodbe ni nastopila. Bron je tako sprejela precej čustveno. "Moram biti zadovoljna. Danes sem dala vse od sebe, to je bilo žal dovolj za bronasto kolajno. A če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti, takrat je bila za mano že druga operacija, je to, da sem tu osvojila kolajno, velika nagrada zame. Nikakor nisem razočarana, seveda bi želela zmagati, takšna sem, tekmovalna, a danes je moje smučanje zadostovalo za bronasto kolajno," je v ciljnem izteku z rosnimi očmi dejala Vonnova, za katero je bil to zadnji olimpijski smuk v karieri, medtem ko ne izključje tekmovanj v svetovnem pokalu v prihodnji sezoni.

Ferkova, ki je bila ob odsotnosti poškodovane Ilke Štuhec edina Slovenka na startu, je na progo krenila s številko 24 in po prihodu v cilj z 2,78 sekunde zaostanka zasedla predzadnje mesto, na koncu pa bila 19. med 39 nastopajočimi. Osem smučark je odstopilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:56 21. Februar 2018.

    "nasledila Slovenko Tino Maze in Švicarko Dominique Gisin, ki sta bili zlati na olimpijskih igrah v Sočiju 2012." Hmm, neka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.