Le Marit pred odlično Petro!

Foto: Žurnal24 Petra Majdič je v klasiki zelo dobra in tako naj se Justyna dobro pazi! (Foto: E
Petra Majdič je prvi sprint nove sezone končala na odličnem drugem mestu. V finalu je bila za 1,4 hitrejša le Norvežanka Marit Björgen. Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu, Vesna Fabjan v kvalifikacijah.
Oglej si celoten članek
V Kuusamu je Petra Majdič v zadnjih petih letih v sprintih osvojila tri zmage in zdaj drugič drugo mesto. Ob 41 stopničkah v 198 nastopih v svetovnem pokalu je vknjižila že 94 uvrstitev med najboljšo deseterico.

Junakinja vancouvrskih olimpijskih iger Petra Majdič je sprint v klasični tehniki v Kuusamu končala na odličnem drugem mestu, potem ko je morala v finalu (+1,4) priznati premoč le na začetku te sezone nepremagljivi Norvežanki Marit Björgen. Tretje mesto je osvojila še ena Norvežanka Astrid Jacobsen, ki pa je tudi za Majdičevo zaostala več kot šest sekund. Največja tekmica naše šampionke Poljakinja Justyna Kowalczyk je sicer dobila svojo polfinalno skupino, a bila naknadno diskvalificirana. V finalu je Petra pokazala vse svoje znanje (na odločilnem vzponu je kar poletela s četrtega mesta za hrbet vodilni Björgenovi), potem ko ji v polfinalu ni šlo najbolje in se je med šest sprva uvrstila le kot srečna poraženka (po diskvalifikaciji Justyne pa kot druga). Pred tem je bila v četrtfinalu in v kvalifikacijah tretja najhitrejša. "Najbolj sem vesela, da sem izpolnila enega svojih glavnih skritih ciljev, to je vrniti se na stopničke, se znova pridružiti najboljšim. Želje so vedno visoke, a realnost je druga. Nisem vedela, ali se mi bo uspelo vrniti v takem slogu," je v prvi izjavi dejala Majdičeva.

V finalu je bilo vse super' bila sem celo malo presenečena, da sem lahko relativno z lahkoto držala Björgnovo.
Petra Majdič
"Med tekmo sem imela kar nekaj težav, pozna se malo daljša odsotnost in strah pred poškodbo ter bolečino, zato si ne upam povsem v gnečo. Napadam bolj iz ozadja ali pa vodim. V finalu je bilo vse super' bila sem celo malo presenečena, da sem lahko relativno z lahkoto držala Björgnovo, ki je ta čas res v odlični formi," je še dejala Petra, njen trener Ivan Hudač pa je sklenil: "Pričakovali smo, da lahko Petra poseže po stopničkah, a pot do tja je vedno zapletena. Od olimpijskih iger je skoraj eno leto in malo me je bilo strah, kaj bo. Björgnova je bila spet najmočnejša, a ni bila tako z naskokom, kot prejšnjič. V polfinalu je bilo nekaj težav, sotekmovalka jo je zaprla, a je na srečo le prišla do finala, kjer je brez taktičnih napak spet dokazala, da sodi med najboljše."

S kvalifikacijami sem lahko zadovoljna, saj vidim, da sem hitra. V četrtfinalu sem imela nekaj težav s snegom v špuri. Sneg je bil bolj počasen kot v kvalifikacijah. Malo sem razočarana. Upam, da bom odpravila napake.
Matja Višnar

V četrtfinalu je nastopila še ena Slovenka. Katja Višnar je imela celo četrti kvalifikacijski čas, a je nato v boju za preboj med 12 v svoji četrtfinalni skupini zasedla le peto mesto. Bila je skoraj pet sekund počasnejša kot v kvalifikacijah. Tam je nastope končala Vesna Fabjan. Z zaostankom 16,27 sekunde je tretja Slovenka na tekmi v zelo izenačeni konkurenci zasedla 53. mesto (za preboj med 30 je bilo treba zaostati manj kot 12 sekund).

V moški konkurenci je slavil Norvežan John Kristian Dahl. Drugo mesto je osvojil Kazahstanec Aleksej Poltaranin (+1,7), tretji pa je bil domačin Sami Jauhojaervi (+2,0). V soboto sledi tekma na pet kilometrov klasično in v nedeljo deset kilometrov prosto. Vse tri preizkušnje bodo štele kot miniturneja, na kateri bo posamična zmaga prinesla 50 točk, skupna zmagovalka pa bo svojo bero točk povečala kar za 200.

Kuusamo, sprint v klasiki (Ž):

1. M. Björgen 3:08,3,
2. P. Majdič +1,4,
3. A. U. Jacobsen +8,1,
4. C. Kalla +11,0,
5. M. Natsumi +11,2,
6. M. Longa +12,2
...
21. K. Višnar (četrtfinale)
53. V. Fabjan (kvalifikacije)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.