Le mojster Pirlo zadel iz prostega strela

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V nedeljo se je z zmago Španije v velikem finalu končalo 14. evropsko prvenstvo, ki sta ga gostili Ukrajina in Poljska. Le dve tekmi sta se končali brez zadetkov, tribune pa so bile po večini zelo dobro zasedene.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki so skozi celotno evropsko prvenstvo poudarjali, da spremljamo izredno napadalen nogomet, ki na tribune privablja trume gledalcev, željnih spektakla. Zanimivo, da je na celotnem prvenstvu (31 tekem) padel le en avtogol, ki ga je na srečanju proti Švedski zabil Anglež Glen Johnson. Skupno je padlo 76 zadetkov oziroma v povprečju 2,45 na srečanje. Skupno se je med strelce vpisalo 53 igralcev. Največ strelcev je bilo pri Nemcih, kar osem, medtem ko se je med strelce vpisalo sedem igralcev novih/starih evropskih prvakov. Vse reprezentance so zabile vsaj en zadetek, le Irci in Ukrajinci pa so imeli samo enega strelca. Sean St Ledger je za Irce zabil proti Hrvatom, legendarni Andrej Ševčenko pa je z dvema zadetkoma domačinom prinesel edino zmago proti Švedom.

Grk Giorgos Karagounis bo ostal v zgodovino zapisan kot edini nogometaš, ki je na Euru 2012 zapravil enajstmetrovko oziroma mu je njegov strel obranil Poljak Przemyslav Tyton. Sodniki so še trikrat pokazali na belo točko, uspešni izvajalci so bili Dimitris Salpingidis, Xabi Alonso in Mesut Özil.

Zanimivo, da je italijanski mojster Andrea Pirlo proti Hrvaški zabil edini zadetek iz prostega strela. Tudi na prvenstvu pred štirimi leti v Avstriji in Švici je iz prostega strela padel le en zadetek, ko je Nemec Michael Ballack zadetek dosegel ravno proti domačinom Avstrijcem.

Trije rdeči kartoni

Grški nogometaš Sokratis Papastathopoulos je na prvem srečanju prvenstva proti Poljakom po le 44 minutah predčasno končal srečanje. V drugem polčasu istega srečanja je rdeče videl tudi poljski vratar Wojciech Szczęsny. Poleg teh dveh rdečih kratonov je na preostalih tekmah srečanje predčasno končal le še Irec Keith Andrews na obračunu proti Italijanom.

Od sodnikov je imel največ dela Portugalec Pedro Proença. Na Euru 2012 je pravico delil na štirih tekmah vključno s finalno.

Skupno si je vse obračune v Ukrajini in na Poljskem ogledalo 1.442.366 gledalcev, kar pomeni, da si je eno tekmo v povprečju ogledalo 45.924 gledalcev. Skupno so nogometaši dosegli en zadetek manj kot na prejšnjem prvenstvu, tekme pa si je ogledalo 301.424 gledalcev več kot v Avstriji in Švici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.