Ledeni Finec ugnal Alonsa in Vettla

Foto: Reuters vn avstralije formula 1 alonso raikkonen vettel Foto: Reuters vn avstralije formula 1 raikkonen Foto: Reuters vn avstralije formula 1 raikkonen Foto: Reuters vn avstralije formula 1 raikkonen Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1 mass alonso Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1 hamilton Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1 hamilton Foto: Reuters vn avstralije formula 1 massa Foto: Reuters vn avstralije formula 1 hamilton Foto: Reuters vn avstralije formula 1 alonso Foto: Reuters vn avstralije formula 1 alonso vettel Foto: Reuters vn avstralije formula 1 alonso Foto: Reuters vn avstralije formula 1 webber Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1 raikkonen Foto: Reuters vn avstralije formula 1 Foto: Reuters vn avstralije formula 1
Finec Kimi Räikkönen (Lotus) je zmagovalec uvodne dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v avstralskem Melbournu je za drugo zmago po vrnitvi v formulo 1 ugnal Španca Fernanda Alonsa (Ferrari), tretji je bil branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull).
Oglej si celoten članek

Sezona 2013 je postregla z zanimivim uvodom in napovedala, da Vettel ne bo imel lahkega dela pri branjenju svojih treh naslovov in poskusu, da bi postal prvak še četrtič zapored. Začel je sicer dobro, z zmago na kvalifikacijah, ki so jih zaradi slabega vremena dokončno izvedli šele danes dopoldne pred dirko. Takrat sta bila rdeča bika še prepričljiva, saj je zmagal Vettel - to je bil njegov 37. "pole position" v karieri - pred moštvenim sotekmovalcem Markom Webbrom.

A nekaj ur pozneje Vettel in Red Bull nista bila več tako zadovoljna. Webber je slabo startal in zapravil drugo mesto, pa tudi Vettel ni ostal v ospredju. Pri Lotusu so pripravili boljšo taktiko, saj je Räikkönen v bokse zavil le dvakrat, večina tekmecev pa na dirki, na kateri so nenehno grozili dežni oblaki in je nekajkrat stezo tudi rahlo zmočilo, po trikrat. Vse skupaj je bilo na koncu dovolj za zmago. Za finskega svetovnega prvaka iz leta 2007 je bil uspeh v Avstraliji skupno 20. v karieri, a po lanski v Abu Dabiju je to šele druga zmaga, odkar se je po avanturi v reliju vrnil v karavano formule 1. Finski dirkač je preizkušnjo sicer začel šele s sedmega startnega mesta, a je že takoj na začetku z dobrim prehitevanjem pridobil dve mesti.

V zgodnjem obdobju dirke se je v vodstvu sicer izmenjalo več dirkačev, šele po 43. krogu, ko je Finec opravil drugi postanek, pa je postalo jasno, da ga bodo tekmeci težko premagali, če ne bo imel tehničnih težav. "Hvala vsem. Rekel sem vam, da imamo dober avto," je po prečkanju ciljne črte po radijski zvezdi pohvalil svoje moštvo. "Prepričan sem bil, da bodo pnevmatike zdržale. Ves konec tedna smo imeli zelo dober dirkalnik, čeprav pozimi na testiranjih ni bil nič posebnega. Na koncu sem moral vseeno močno pritiskati, saj sem vedel, da je Fernando blizu," je dejal "ledeni mož" po dirki.

Alonso zadovoljen, Vettel pač ne

"Odlična dirka, vse se je izšlo po načrtih. Užival sem v vsakem zavoju, a treba je bilo trdo delati. Morda bi lahko tudi zmagal, a je bil Kimi tokrat res odličen, moram mu čestitati," je svoje drugo mesto kot zelo dober dosežek ocenil Alonso. "Lahko smo zadovoljni, seveda pa smo pričakovali več. Če začneš s prvega mesta, pričakuješ zmago. Začetek je bil še dober, nato pa so pnevmatike začele kar razpadati. Lotus in Ferrari sta narekovala premočan ritem," je bil po koncu kar nekoliko razočaran nemški branilec naslova.

Massa potrdil formo Scuderie Ferrari

Dober začetek sezone Ferrarija je potrdil tudi Felipe Massa, ki je bil v kvalifikacijah tik pred Alonsom, tudi na dirki nekaj časa zdržal pred moštvenim tekmecem in nesporno številko 1 ekipe iz Maranella, na koncu pa je dirko končal na četrtem mestu. Lewis Hamilton, ki je odpeljal svojo prvo dirko kot Mercedesov dirkač, je bil peti, šele šesti pa razočarani domači adut Webber. Mesto za njim je končal Adrian Sutil, povratnik v formulo po enoletnem premoru, ki je bil s Force Indio po nepopolnih drugih postankih nekaj časa tudi v vodstvu. Do točk pa so se prebili še njegov moštveni sotekmovalec Paul di Resta, McLarenov dirkač Jenson Button, lanski zmagovalec v Melbournu, ter drugi Lotusov voznik Romain Grosjean. Ferrari ima s 30 točkami najboljši konstruktorski izkupiček prve dirke, Lotus jih je danes zbral 26, šele tretji je bil Red Bull (23).

Sezona formule 1 se bo nadaljevala že čez teden dni s preizkušnjo v Maleziji.

VN Avstralije, rezultati (58 krogov, 307,574 km):

1. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 1:30:03,225
2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) + 12,451
3. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 22,345
4. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 33,577
5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 45,561
6. Mark Webber (Avs/Red Bull) 46,800
7. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1:05,068
8. Paul di Resta (VBr/Force India) 1:08,449
9. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:21,630
10. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1:22,759

Skupni seštevek (dirkači):

1. Kimi Räikkönen (Lotus) 25
2. Fernando Alonso (Ferrari) 18
3. Sebastian Vettel (Red Bull) 15
4. Felipe Massa (Ferrari) 12
5. Lewis Hamilton (Mercedes) 10
6. Mark Webber (Red Bull) 8
7. Adrian Sutil (Force India) 6
8. Paul di Resta (Force India) 4
9. Jenson Button (McLaren) 2
10. Romain Grosjean (Lotus)

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Ferrari 30
2. Lotus 26
3. Red Bull 23
4. Mercedes 10
5. Force India 10
6. McLaren Mercedes 2

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.