Legendarni košarkar: "Nisem v Hiši slavnih, ker sovražim homoseksualce"

Foto: Profimedia
Nekdanjemu zvezdniku lige NBA je en intervju uničil sanje o vstopu med "nesmrtne".
Oglej si celoten članek

Nekoliko starejši ljubitelji najmočnejše košarkarske lige na svetu se dobro spominjajo odličnega organizatorja igre, Tima Hardawaya, očeta soigralca Luke Dončića, Tima Hardawaya Juniorja, ki je nekoč blestel v majicah Golden Statea in Miamija. Košarkarkar vrhunske klase ter prefinjene tehnike je tekom svojih 13 let, ki jih je preživel v ligi NBA, dosegal številke, s katerimi bi zagotovo moral kandidirati za vstop v "Hišo slavnih".

Izgledalo je, da je zgolj vprašanje časa, kdaj se bo Hardaway starejši tja tudi uvrstil, saj sta vanjo med drugim vstopila tudi njegova legendarna soigralca, s katerima je pri Warriors tvoril legendarni trio "Run TMC", Mitch Richmond in Chris Mullin. Toda za Hardawaya med "nesmrtnimi" v Springfieldu ni mesta!

Foto: Twitter Tim Hardaway

Razlog naj bi po njegovem mnenju bil kontroverzni intervju, v katerem je nanizal številne negativne komentarje na račun homoseksualcev. Verjame, da so ga prav te izjave stale statusa, ki so ga dobili številni igralci iz njegovega časa.

Sporni intervju se je zgodil leta 2007, štiri leta po koncu Hardawayeve kariere, tekom katere je povprečno dosegal 17,7 točk in 8,2 asistenc na tekmo ter se petkrat uvrstil na tekmo "Vseh zvezd". Povod za intervju je bila senzacionalna objava nekdanjega NBA igralca Johna Amaechija, ki je priznal, da je homoseksualec, kar je razburkalo ameriško javnost in košarkarske kroge.

Foto: Twitter Tim Hardaway "Veste, jaz sovražim gej osebe, to javno priznam," je Hardaway izjavil v emisiji The Dan La Batard Showa ter nadaljeval: "Ne maram homoseksualcev ter ne želim biti v njihovi bližini. Sem homofob. Ne maram jih. Oni ne bi smeli obstajati na svetu, niti v Ameriki."

Še ostrejši pa je bil Hardaway pri odgovoru na vprašanje, kako bi odreagiral, če bi kakšen homoseksualec postal njegov soigralec: "Kot prvo, si ga ne bi želel v svoji ekipi. Kot drugo, če bi ga imel v ekipi, bi se distanciral od njega, saj mislim, da z njim nekaj ni v redu. Ne bi želel, da je v moji bližini, ko smo v slačilnici."

Prav zaradi izjav izpred 12 let liga NBA popolnoma ignorira Hardawaya. Ne sodeluje pri organizaciji, ni niti gost All-Star večerov, kjer se številne nekdanje zvezde takšnega kalibra pojavljajo v vlogi voditeljev, promotorjev, ocenjevalcev, sodnikov...

Prav tako se njegovo ime vsako leto izpusti pri seznamu kandidatov za "Hišo slavnih" in Hardaway se zaveda, kaj je pravi razlog.

"Veste, razlog je intervju iz leta 2007, ko sem o gej osebah izjavil, to kar sem izjavil," je za Hype nedavno povedal Hardaway.

"Zato me ni nikjer in to popolnoma zastopim. Prizadel sem čustva mnogih ljudi, vse je odšlo v napačno smer in resnično je bilo narobe, kar sem izjavil. Toda od takrat sem napačno spremenil v pravilno. Starši so mi namreč vedno govorili 'Če napraviš kaj narobe, poglej temu v oči. Ne beži od tega, ne boj se. Popravi stvar in pripravi ljudi do tega, da razumejo, da veš, da si se zmotil' ," se kesa Hardaway.

"Razumem posledice svojih izjav, popolnoma mi je jasno, zakaj me ni v Hiši slavnih. Starši so mi vedno govorili 'Ne moreš nadzirati tega, kar je izven tvoje kontrole', tako da je edino, kar lahko naredim, da živim dalje," je zgodbo zaključil Hardaway.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.