Lew: "Priložnost, da dobim 25 točk"

Foto: Žurnal24 Hamilton je bil lani na monaški ruleti drugi, leta 2008 pa je tu zmagal. (Foto:
S četrtkovima treningoma se začenja VN Monaka, ulična preizkušnja brez primere. Počasna proga je priložnost za Red Bullove tekmece. "To je priložnost, da dobim 25 točk," je optimističen Lewis Hamilton.
Oglej si celoten članek
Spored VN Monaka:
Četrtek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Steza v Barceloni je z nekaj hitrimi zavoji kot nalašč za Red Bullov dirkalnik, na ulicah Monte Carla bo zgodba drugačna in tako se Ferrari, Mercedes, Renault in predvsem McLaren ta podaljšani konec tedna na šesti VN sezone nadejajo svoje zmage. "Svojo ekipo priganjam kot nor. Mislim, da nihče ekipe ne priganja toliko kot jaz. Potrebujem izboljšave, potrebujem jih, in to že za Monako," poudarja 26-letni Lewis Hamilton (McLaren), ki je lani na edini nenadomestljivi dirki v koledarju formule 1 osvojil drugo mesto, v sezoni 2008, ko je postal svetovni prvak, pa je zmagal. "Ko mi rečejo, da bo ta izboljšava za Montreal, jim rečem, da mora biti za Monako. Priganjam in spodbujam. Res bi rad zmagal v Monaku!"

Skupni seštevek pred šesto dirko sezone:
Dirkači:
1. S. Vettel 118 točk
2. L. Hamilton 77
3. M. Webber 67
4. J. Button 61
5. F. Alonso 51
6. N. Rosberg 26
7. N. Heidfeld 25
8. F. Massa 24
9. V. Petrov 21
10. M. Schumacher 14
Moštva:
1. Red Bull Renault 185 točk
2. McLaren Mercedes 138
3. Ferrari 75
4. Renault 46
5. Mercedes 40
6. Sauber Ferrari 11

Britanski dirkač je prepričan, da se v Monte Carlu lahko kosa z zmagovalcem štirih letošnjih dirk in vodilnim v seštevku, 23-letnim Sebastianom Vettlom (Red Bull), ki v kneževini še nima zmage. "Za zdaj sem edini, ki ima odgovor za Sebastiana, pa sploh nimam enako dobrega dirkalnika. Lahko sem zadovoljen. Pred nami sta dve dirki, kjer aerodinamika dirkalnika ne bo ključna, in zato bi morala biti razlika manjša. Montreal in Monako nimata hitrih zavojev in tako mi ne bo mogel uiti. To sta priložnosti, da dobim po 25 točk. Zdaj je pred mano 41 točk, a jaz bom naredil vse, da zaostanek zmanjšam."

A ta vikend bo moral biti pozoren tudi na Fernanda Alonsa (Ferrari), ki je v kneževini zmagal že dvakrat, poleg tega pa poskočni konjič nujno potrebuje zmago. Ne le zaradi slabih izidov na uvodnih petih dirkah, tudi zato, ker na tej ulični dirki niso zmagali že vse od leta 2001, ko je svojo peto zmago na tem legendarnem prizorišču dirk osvojil Michael Schumacher. "Takoj potrebujemo hitrejši dirkalnik, da bi se še lahko borili za prvenstvo. Naslednje leto pa moramo imeti odličen dirkalnik od samega začetka, lani in tudi letos smo na začetku sezone izgubili preveč točk," je moštvo pozval Alonso. Na misiji bo tudi Jenson Button (McLaren), ki si želi pozabiti na lanski debakl. Potem ko je leta 2009 zmagal, mu je lani kmalu po startu zakuhal motor in je večino dirke spremljal z ene od jaht v monaški marini. "Mislim, da se tudi tukaj na kvalifikacijah ne bomo uspeli kosati z red bulloma. Morda pa se motim, saj je Monako unikatna steza," razmišlja Button.

Zadnjih pet zmagovalcev dirke v Monaku:
2010 – M. Webber (Red Bull)
2009 – J. Button (McLaren)
2008 – L. Hamilton (McLaren)
2007 – F. Alonso (McLaren)
2006 – F. Alonso (Renault)

Številne pred VN Monaka
Vettel bi z zmago to nedeljo na večni lestvici zmagovalcev s 15. zmago ujel Hamiltona. Od aktualnih dirkačev sta pred njima Schumacher z 91 in Alonso s 26 zmagami. Red Bullova premoč na kvalifikacijah se nadaljuje: na polu so bili na zadnjih šestih dirkah, Vettel pa v prvi vrsti že desetkrat zapored (McLaren ni bil na prvem startnem mestu od lanske VN Kanade). Čeprav Ferrari nima monaške zmage že desetletje, pa so petkrat na zadnjih sedmih dirkah odpeljali najhitrejši krog na dirki. S pole positiona je VN Monaka dirkač dobil šestkrat na zadnjih 10 dirkah. Tretja najuspešnejša ekipa vseh časov, Williams, še naprej to sezono nima točke, kar se jim še ni pripetilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.