Litovska najstnica na vrhu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podeljenih je bilo 12 kompletov kolajn. Nove tri zlate kolajne so dobili kitajski športniki, v plavalnem bazenu pa sta dve pripadli Američanom. Do zmage tudi 15-letna Ruta Meilutyte.
Oglej si celoten članek

Tudi tretji dan so največ zanimanja požele končne odločitve v bazenu. Tokrat so bile na sporedu štiri. Na 200 metrov prosto je vse tekmece pokoril Francoz Yannick Agnel, brez kolajne pa je na četrtem mestu presenetljivo ostal Ryan Lochte. A Američani so vseeno dobili nove junake. Na 100 metrov hrbtno je bila namreč najhitrejša Missy Franklin, v moški konkurenci pa je v isti disciplini slavil Matthew Grevers. Za neizmerno veselje v Litvi pa je poskrbela komaj 15-letna Ruta Meilutyte z zmago na 100 prsno. Ta je z zadnjimi močmi uspela obdržati prednost, ki si jo je priplavala v prvih 50 metrih proti ameriški zvezdnici Rebecci Soni.

Kitajska prevlada

Kitajca Cao Yuan in Zhang Yanquan sta osvojila zlato kolajno v sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa. Srebro sta osvojila Mehičana Ivan Navarro in German Sanchez, bron pa Američana David Boudia in Nicholas McCrory.

Kitajski športniki so bili znova uspešni tudi pri dvigovanju uteži. Svetovna podprvakinja Xueying Li je v kategoriji do 58 kilogramov skupno dvignila 246 kilogramov, kar je nov olimpijski rekord. Deset kilogramov manj je zmogla srebrna Tajka Pimsiri Sirikaew, bron pa si je priborila Ukrajinka Julija Kalina z 235 kg.

Tretje zlato dneva so Kitajski priborili njeni telovadci. Ti so na ekipni tekmi premagali Japonce, tretje mesto pa so osvojili Britanci.

Đukićeva izgubila proti prvakinji

Na najvišjo stopničko se je povzpel tudi predstavnik Severne Koreje Un Guk Kim. Ta je v kategoriji do 62 kilogramov postavil nov svetovni rekord v dvigovanju uteži. Nova najboljša znamka znaša 327 kilogramov. Srebro je osvojil Kolumbijec Oscar Figueroa (317), bron pa Indonezijec Irawan Eko Yuli (317).

Uspešen dan za azijske tekmovalce je v judu dopolnila še Kaori Macumoto. Japonka, ki je v prvem kolu s kar nekaj težavami premagala Slovenko Vesno Đukić, je olimpijska zmagovalka v kategoriji do 57 kilogramov. Macumotova je svoji domovini priborila prvo zlato na igrah v Londonu. Srebro je osvojila Romunka Corina Caprioriu, bronasti pa sta bili Francozinja Automne Pavia in Američanka Marti Malloy.

Ruski judoist Mansur Isajev pa je zmagal v kategoriji do 73 kilogramov. V finalu londonskega tekmovanja je z juko premagal Japonca Rikija Nakajo. Bron sta dobila Francoz Ugo Legrand in Mongolec Sainjargal Nyam-Ochir.

Prvi zlati kolajni na vzhod

Do prvega zlata so prišli Romuni. Alin George Moldoveanu je zmagovalec preizkušnje z zračno puško. Moldoveanu je zadel 702,1 kroga. Srebrno kolajno je osvojil Italijan Niccolo Campriani (701,5), bronasto pa Indijec Gagan Narang (701,1). Slovenec Rajmond Debevec se je odpovedal tekmi z zračno puško, nastopil bo z malokalibrsko puško leže in v trojnem položaju.

Dan se je končal z ukrajinskim zmagoslavjem, z mečem je bila najboljša Jana Šemjakina, ki je v finalu z 9:8 premagala Nemko Britto Heidemann. Bron je osvojila Kitajka Yujije Sun.

Pregled kolajn na olimpijskih igrah v Londonu po 38 od skupaj 302 končnih odločitev:

                 	        zlato    srebro   bron    skupno

 1. Kitajska              	   9         5      	3        17
 2. ZDA                   	   5         7      	5        17
 3. Francija              	   3         1      	3         7
 4. Južna Koreja            3         0      	1         4
 5. Italija              	   2         4      	2         8
 6. Severna Koreja         2         2      	2         6
 7. Rusija                	   2         0      	3         5
 8. Kazahstan               2         0      	0         2
 9. Japonska                1          4      	6        11
10. Avstralija                1          2      	1         4
... 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.