Ljubitelji tenisa vse bolj zaskrbljeni za igralko

Foto: Epa
Foto: Epa
Oglej si celoten članek

Svetovna teniška skupnost je vse bolj zaskrbljena glede stanja kitajske teniške igralke Peng Shuai, ki je izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije obtožila, da jo je prisilil k spolnim odnosom.

Vodstvo združenja teniških igralk WTA s sedežem v St. Petersburgu na Floridi v ZDA je v nedeljo pozvalo, naj se trditve Pengove raziščejo "popolnoma, pošteno, pregledno in brez cenzure", je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je na poizvedovanje, naj odgovori na vprašanje, ki zadeva Pengovo, dejal: "Nisem slišal za vprašanje, ki ste ga izpostavili." Dodal je, da "to ni diplomatsko vprašanje", usode nekdanje prve igralke sveta v ženskih dvojicah pa ni komentiral, je še navedla agencija AFP.

Podrobnosti o obtožbah Pengove, ki jih je podala v začetku novembra, da jo je nekdanji podpredsednik kitajske vlade Zhang Gaoli spolno napadel, ostajajo izbrisane s kitajskega interneta. Na iskalnikih ključnih portalov na Kitajskem pa imen Pengove in Zhanga ni mogoče poiskati oziroma je iskanje onemogočeno.

Iskanje njenega računa na kitajski platformi Weibo, podobni Twitterju, prav tako ni dalo rezultatov, čeprav je bil račun še vedno dostopen prek neposredne spletne povezave.

Kitajska nacionalna teniška zveza se na prošnjo AFP ni odzvala za komentar.

Foto: Epa Peng Shuai

V izjavi je predsednik WTA Steve Simon dejal, da dogodki v zvezi s Pengovo "vzbujajo globoko zaskrbljenost" in pozval, naj se njene trditve "obravnava z največjo resnostjo".

"Naša absolutna in neomajna prednostna naloga je zdravje in varnost naših igralk. Govorimo, da je pravico mogoče doseči," je zapisano v izjavi.

Simon je sicer za New York Times povedal, da je od več virov, vključno s kitajsko teniško zvezo, prejel potrditev, da je Pengova "varna in ni ogrožena". Po njegovih besedah pa nihče, ki je povezan s turnejo WTA, vključno z zaposlenimi in igralkami, ni mogel neposredno stopiti v stik s Pengovo, da bi potrdili njen status.

Sedanje in nekdanje igralke so na družbenih omrežjih izrazile veliko zaskrbljenost za varnost nekdanje zmagovalke dveh turnirjev za veliki slam v ženskih dvojicah skupaj s Tajvanko Hsieh Su-wei v Wimbledonu in na OP Francije v letih 2013 in 2014.

Foto: Epa Peng Shuai

Med najbolj vplivnimi nekdanjimi igralkami, ki je izrazila zaskrbljenost o usodi Pengove, je Chris Evert, 18-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam med posameznicami in trikratna v dvojicah. Evertova se je pridružila izrazom zaskrbljenosti na družbenih omrežjih, ki so vzniknili s ključnikom #WhereIsPengShuai (#KjejePengShuai).

Evertova je razmere označila za "zelo zaskrbljujoče". "Pengovo poznam že od njenega 14. leta. Vsi bi morali biti zaskrbljeni. To je resno. Kje je? Je na varnem? Vesela bi bila vsake informacije," je tvitnila Evertova.

V začetku tega meseca je 35-letna Pengova na družbenih omrežjih zapisala, da jo je Zhang, ki je zdaj star 75 let, "prisilil v seks". Ob tem je tudi zapisala, da je bila z njim v zvezi, ki je trajala več let.

Kitajski spletni cenzorji so objavo zelo hitro izbrisali s platforme Weibo, odstranili so tudi vse obremenilne dokaze o obtožbah na račun vplivnega člana kitajske oblasti, Pengove pa od takrat ni bilo na spregled.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.