Ljudski vrt padel prvič po "Cimetovi eri"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Maribor je zadnji polfinalist letošnjega Pokala Slovenije, potem ko so aktualni državni prvaki na povratni tekmi prvič po letu 2004 na domači zelenici sicer izgubili proti Olimpiji Ljubljani, toda ubranili visoko prednost z obračuna v Stožicah (0:1). Olimpija je v štajerski metropoli zmagala prvič po letu 2004, ko je z dvema goloma blestel Sebastjan Cimerotić.
Oglej si celoten članek

Navidez nemogoč lov za tremi zadetki se je za nogometaše Olimpije Ljubljane v Ljudskem vrtu začel sanjsko. Zmaji so proti verjetno najmočnejši enajsterici Maribora, kjer sta v primerjavi s prvo tekmo v Stožicah začela oba takratna rezervista, dvakratni strelec Dejan Mezga in kapetan Marcos Tavares, povedli že v prvem nevarnejšem napadu.

Po visoki žogi sta z glavama trčila Aleksander Rajčević in Andraž Šporar, obramba vijoličastih je za hip zastala, Filip Valenčič pa ni okleval in s prefinjenim strelom na drugo vratnico premagal Jasmina Handanovića. Podobno kot na prvi tekmi v Stožicah je gol zeleno-belih takoj prinesel hud pritisk vijoličastih, pokrpana zadnja vrsta Ljubljančanov (na položajih bočnih branilcev sta igrala "zasilna" Matic Fink in Rok Baskera) pa je živela zelo nevarno.

Šeliga po navdih v Ljudski vrt

Domači so si predvsem po zaslugi Roberta Berića priigrali (in zapravili) kar nekaj lepih priložnosti za zadetek. Aleksander Šeliga, junak zadnje ligaške tekme obeh nasprotnikov v Ljudskem vrtu, kjer je z nadčloveško predstavo vijoličaste v obup spravljal prav do zadnjih minut, je v 18. minuti nakazal, da bi lahko bil spet zelo težko rešljiva uganka za Štajerce.

Po podaji s strani je namreč s fantastično reakcijo ubranil strel z glavo Beriću z neposredne bližine, ob strelu Tavaresa ga je tik pred golovo črto z izbijanjem rešil Nemanja Mitrović, Berića pa je po dolgem oklevanju in strelu ustavil še Aris Zarifović.

Naleta vijoličastih je bilo s tem konec, pred polčasom pa bi lahko bila celo Olimpija tista, ki bi lahko znova zabila. Spet je štajerski obrambi pobegnil Valenčič, ki je izkoristil nesporazum med vratarjem Handanovićem in Nejcem Potokarjem, a ga je starejši od bratrancev Handanović še pravočasno zaprl. Potem, ko je igrišče z lažjim pretresom možganov zapustil Šporar, je njegova menjava Vicente v eni zadnjih akcij zamudil na drugi vratnici, kjer ga je iskal Valenčič.

Tavares zatresel vratnico

Mariborčani so v drugem polčasu hitro začeli z obleganjem gostujočih vrat, za katerimi se je zbralo le nekaj deset najzvestejših navijačev iz Ljubljane. Šeliga je najprej ubranil nov poskus Cvijanovića, Berić pa je bil po enem izmed pobegov preveč sebičen in ni podal samemu Tavaresu na drugi vratnici.

Nato bi Šeligo s prefinjenim lobom (morda je šlo tudi za podajo na drugo vratnico) v 69. minuti skorajda presenetil Agim Ibraimi, a je ljubljanskega vratarja po slabem posredovanju in izpuščeni žogi točno na nogo Tavaresa rešil njegov okvir gola.

Olimpija je bila v drugem delu tekme povsem nenevarna, neučinkovitega Berića pa je Darko Milanič v 76. minuti zamenjal z Matijo Smrekarjem. Milaničev kolega Andrej Razdrh je bil takoj zatem prisiljen še v drugo nenačrtovano menjavo, saj je moral poškodovan z igrišča Mitrović, ki ga je nadomestil Mitja Kovačević.

Cime bi bil ponosen

Handanović je z enim redkih posredovanj v drugem polčasu osem minut pred koncem rednega dela zanesljivo ustavil poskus Nika Omladiča z ogromne razdalje. Razdrh se je v 85. minuti odločil za popolno ofenzivo in v igro namesto Baskere poslal napadalca Adnana Bešića. Valenčič bi takoj v naslednji minuti lahko poskrbel še za veliko nervoze v vrstah Maribora pred koncem tekme, a je njegov strel po izvrstnem preigravanju mimo Potokarja ustavil Handanović.

Pred koncem tekme je pobegnil še Bešić, čigar strel z desnico je bil mnogo preslab. To je bilo vseeno dovolj za prvo zmago Olimpije v Ljuskem vrtu po letu 2004, ko sta za visokih 0:3 na začetku prvenstva zadela Sebastjan Cimerotić in Zoran Pavlović. Razdrh je na tretjem derbiju kot trener Olimpije hitro prišel do svoje zmage in napovedal še kako zanimiv ligaški obračun, ki bo v Stožicah na sporedu že v nedeljo.

Razdrh: "Obljubili smo, da bomo zmagali v Ljudskem vrtu"

"Fantom moram čestitati. Po takšnem rezultatu s prve tekme, za katerega smo si praktično sami krivi, ni bilo lahko. Obljubili smo, da bomo zmagali v Ljudskem vrtu in mislim, da je to super popotnica za nedeljo (tekmo v prvenstvu Olimpija-Maribor, op. a.). Imeli smo še nekaj priložnosti in menim, da smo bili boljši od Maribora. Če bi dosegli še drugi zadetek, bi lahko skušali še kaj spremeniti, a se ni dalo," je po tekmi za TV Slovenija dejal Olimpijin trener Andrej Razdrh.

"Imamo težave s poškodbami. Mislim, da je to posledica treniranja na umetni travi. Zaradi teh prehodov ne moremo trenirati 'na polno', vsi pa vemo, da so takrat poškodbe bolj pogoste kot na naravni travi."

Njegov nasprotnik Darko Milanič, ki ga je Razdrh uspel premagati na svojem tretjem derbiju kot trener Olimpije, je po tekmi dejal, da bi Olimpija "razpadla", če bi Maribor uspel izkoristiti katero izmed številnih priložnosti v prvem polčasu. Cilj v pokalnem tekmovanju, tako Milanič, je vedno uvrstitev naprej, ne zmaga.

"Ne moremo biti zadovoljni z rezultatom današnje tekme, zelo pa smo zadovoljni s tem, da smo uresničili cilj, ki smo ga imeli. To pomeni, da smo premagali Olimpijo na dveh tekmah. Ko igraš v takšnih tekmovanjih je cilj to - da greš naprej. In mi smo to naredili. Kar se tiče same tekme, bi morali v prvih 20 minutah, ko smo bili bistveno boljši nasprotnik, enostavno zadeti. Priložnosti so bile morda celo prelepe. Morali bi zadeti in tu bi nasprotnik razpadel. Potem enostavno nismo bili pravi zaradi rezultata, ki smo ga imeli že s prve tekme. Čestitke fantom, da smo se uvrstili v polfinale," je povedal Milanič.

Pokal Slovenije, četrtfinale, povratna tekma:

MARIBOR : Olimpija Ljubljana 0:1 (0:1) /3:1/
Valenčič (5)

Maribor: Handanović; Milec, Potokar, Rajčević, Viler; Cvijanović, Mertelj, Mezga (od 89. Filipović), Ibraimi; Berić (od 76. Smrekar), Tavares. Na klopi: Pridigar; Arghus, Trajkovski, Hotić, Filipović, Stojanović, Smrekar.

Olimpija: Šeliga; Fink, Zarifović, Mitrović (od 77. Kovačević), Baskera (od 85. Bešić); Lovrečič, Kapun, Trifković, Omladič; Šporar (od 38. Vicente), Valenčič. Na klopi: Kobetić; Kovačević, Jović, Vicente, Ivelja, Gerić, Bešić.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin).

Že odigrano:

Luka Koper : TRIGLAV 0:2 (0:0) /1:0/
Gorica : ALUMINIJ 0:2 (0:0) /2:1/
Dravinja Kostroj : CELJE 0:1 (0:0) /0:2/

AB - ekipa, ki je napredovala v polfinale
/X:Y/ - rezultat prve tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 07:33 7. Marec 2013.

    sej lah recete kar hocete sam dejstvo je da ste zgubil ....

  • 07:32 7. Marec 2013.

    pomoje si ti tut na iccefur neumen

  • 07:32 7. Marec 2013.

    lej ti gigi so pa vsaj LJUbljancani nekateri za razliko od vasih ki so seveda kupljeni prisli.<br />nasi majo vsaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.