Lorenzo izkorišča odsotnost Rossija

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zanesljivo dobil VN Velike Britanije v prenovljenem Silverstonu. Triindvajsetletnik letnik je z zmago svoje vodstvo v skupnem seštevku povišal na 37 točk.
Oglej si celoten članek

Peta dirka svetovnega motociklističnega prvenstva se je razpletla po željah Španca Jorgeja Lorenza. Španski dirkač Yamahe je v elitnem razredu MotoGP po poškodbi svetovnega prvaka in moštvenega kolega Valentina Rossija prevzel vajeti in v Silverstonu dosegel tretjo zmago v sezoni.

Lorenzo je po prejšnji dirki, ki se je slabo končala za Rossija - zaradi zloma golenice bo prvič v karieri izpustil več dirk za SP, v najboljšem primeru se bo vrnil šele zgodaj jeseni - še moral prepustiti prvo mesto rojaku Daniju Pedrosi, v Silverstonu pa je bilo drugače.

Zmaga od starta do cilja je najkrajši opis za tretjo letošnjo najvišjo stopničko Lorenza. Yamahin dirkač je imel na koncu več kot šest sekund naskoka pred Italijanom Andreo Doviziosom (Honda) in Američanom Benom Spiesom (Yamaha). Američan je prijetno presenetil in se prvič v elitnem razredu prebil na stopničke, potem ko je za ta uspeh trdo garal. Imel je huda tekmeca v obeh tovarniških voznikih Ducatija.

Potem ko so se vsi trije prebili mimo Francoza Randyja de Punieta (Honda), se je v zadnjih krogih razvila ogorčena bitka za zadnje mesto na stopničkah. Ta boj je bil odločen šele tik pred ciljem, ko je Spies švignil mimo rojaka Nickyja Haydna in ga premagal za tri desetinke, še dve desetinki več pa je na petem mestu zaostal Avstralec Casey Stoner.

"To je zame velik dan. Ne le zaradi zmage, tudi zaradi skupnega seštevka. Nobenih težav nisem imel in rad bi se zahvalil ekipi za odlično delo," je po dirki povedal Španec. Zelo zadovoljen je bil tudi Spies s prvimi stopničkami v motoGP: "Bilo je težko. Videl sem, da imam možnosti za stopničke, a sem moral hkrati paziti na gume. V zadnjih dveh krogih sem napadal Haydna in vesel sem, da mi je nazadnje uspelo priti pred njega."

Lorenzo ima zdaj po slabi tretjini prvenstva, na sporedu je 17 dirk, že lepo prednost. Najbližje mu je Dovizioso, ki pa že zaostaja 37 ročk.

Cluzel najhitrejši v Moto2 ...
Dirko v razredu Moto2 je dobil Francoz Jules Cluzel (Forward Racing). Na peti letošnji preizkušnji drugo mesto osvojil Švicar Thomas Lüthi (Interwetten Moriwaki), tretji je bil Španec Julian Simon (Mapfre Aspar). Vodilni v SP Španec Toni Elias je bil tokrat le deseti.

... Marquez pa v najšibkejšem razredu
Španec Marc Marquez (Derbi) je zmagovalec dirke najšibkejšega razreda do 125 ccm v Silverstonu. Marquez je za zmago premagal rojaka Pola Espargara (Aprilia), ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Tretji je bil domačin Bradley Smith (Aprilia).

MotoGP, VN Velike Britanije, Silverstone:

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 41:34,093
2. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) + 6,743
3. Ben Spies (ZDA/Yamaha) + 7,097
4. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) + 7,314
5. Casey Stoner (Avs/Ducati) + 7,494

MotoGP, skupni vrstni red:

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 115 točk
2. Andrea Dovizioso (Ita/Honda) 78
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 73
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 61
5. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 52

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.