Lovše: "Pričakovanja – veliki globus"

Foto: Žurnal24 Tomaž Lovše je prepričan, da so pred Tino Maze najuspešnejša leta. (Foto: Dejan
Med najbolj radostnimi po zlatu Tine Maze na svetovnem prvenstvu je bil brez dvoma predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše: "Zavedati se moramo, da se pri nas rodi malo šampionov."
Oglej si celoten članek

Kako je Tina Maze osvojila naslov svetovne prvakinje in kako je ganjena jokala na podelitvi šopkov?

Gotovo ste presrečni, ker se je takšen uspeh zgodil že na začetku vašega delovanja na smučarski zvezi?
Absolutno! Žena se je spomnila, da sem imel tudi ob pol enajstih zvečer telefonske pogovore z njima (Tino Maze in Andreo Massijem, op. a.), vzpostavljal zaupanje, ki je bilo porušeno, hodil na sestanke z njima, se pogajal o pogodbi. Navsezadnje sem tudi osebno dal aneks in sem sponzor Tininega bonusa, ki ga dobi za prva tri mesta. Zato me dejansko veseli, da smo prvič v zgodovini Slovenije na svetovnih prvenstvih poslušali slovensko himno. Prvič, prvič!

Bonus, ki ste ga omenili, velja le za svetovni pokal ali tudi za svetovno prvenstvo?
Za oboje. Prva tri mesta se nagrajujejo, sva se dogovorila. Več od tega je najina zasebna stvar. S tem sem finančno razbremenil SZS. Kot športnik ima Tina sicer dovolj motivacije, finančni priliv ji ni tako pomemben.

Sredstev, ki jih boste namenili za kolajni, vam brez dvoma ne bo žal.
Poglejte, gotovo mi ne bo žal teh sredstev, čeprav smo jih zaradi gospodarskega položaja težko zbrali. Ampak tu ni le Tina Maze. Eli Plut je zmagala na olimpijskih igrah mladih, Boštjan Kline je dvakratni svetovni mladinski prvak. Prihaja nov zlat mlad rod. Zame je ogromen izziv vzpostaviti pogoje, kakršne imajo njihovi vrstniki. Da ne omenjam Avstrijcev, ki so skrajnost, ampak denimo Nemci, Norvežani, navsezadnje imajo tudi Hrvati dobro financiran pogon.

Boste za Tino pripravili posebno zabavo, sprejem?
Sicer še zbiramo dovoljenja, saj ne morem biti tako samozavesten ali delati pritisk na tekmovalce, da bi sprejeme organiziral že prej. Sprejem bo v nedeljo ob 17.00 na Prešernovem trgu. Prišli bodo tudi drugi tekmovalci, razen Mitje Valenčiča, ki bo v nedeljo še nastopal na slalomu.

Zlato na SP je eden vrhuncev Tinine kariere, ampak Tina še zdaleč ni stara ...

Ne, ne, počakajte! Poglejte, Elisabeth Görgl, dvakratna zmagovalka na SP ima 30 let, Ivica Kostelić 31 let. To dokazuje, da postanejo tekmovalci med 25., 26. in 30., 31. letom tako zreli, da lahko veliko bolj tempirajo formo, priprave, postanejo bolj stabilni kot mladi tekmovalci. Tipičen primer je Lara Gut, ki je bila na prejšnjem SP dvakrat srebrna, na letošnjem je ostala praznih rok. Doživela je padec, čeprav je absolutno vrhunski talent in bo prišla v ospredje. Ampak rabi čas. Tina ima, če ne bo poškodb in ji bomo lahko financirali program, pred sabo gotovo še tri močne sezone. V Sočiju bo stara toliko kot današnja dvakratna svetovna prvakinja. Slovenci se moramo zavedati, da se pri nas rodi malo šampionov in te moramo na vsak način skušati motivirati, da ostanejo do konca in dosežejo vrhunce v zrelem obdobju kariere. Kar pomislite, kdaj je prenehala smučati Mateja Svet. Del moje naloge je Tino tako motivirati, da bo prišla v zrelo dobo in dosegala maksimum. Pomislite, v superveleslalomu je imela napačen čas. Posnetki švicarske in slovenske televizije so dokazali, da bi bila četrta ali peta. Druga je bila v superkombinaciji, peta v smuku z izjemno neugodno startno številko …

Kaj od Tine pričakujete v prihodnosti?

Moje osebno pričakovanje je veliki kristalni globus naslednje leto. Da doseže to stabilnost … Vidi se, da je izjemno telesno in tehnično pripravljena. Imela je nekaj smole in tedaj se človek sprašuje vse mogoče stvari, zato je iz tega obdobja težko priti. Tina je prišla in zmagala!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.