"Luka ima zdrave slovenske korenine"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Športni direktor slovenske reprezentance Matjaž Smodiš je pojasnjeval odsotnost Luke Dončića.
Oglej si celoten članek

"Nekih pretiranih pogovorov ni bilo. On je končal špansko prvenstvo, pogovorila sta se s selektorjem, na koncu pa je prišla njegova odločitev, ki je za nas žal negativna. Ne verjamem, da bi nek pritisk z naše strani, ultimat, da mora igrati, prinesel drugačen rezultat. Osebno razumem, da se Luka zdaj ukvarja s svojo eksistenco v klubu in s svojim statusom na dolgi rok. Upam, da mu bo to letos uspelo, želim mu veliko sreče pri tem, še zlasti, ker je pri Realu zdaj nastalo nekaj prostora na seznamu igralcev. Drugo leto se bomo verjetno dogovarjali v povsem drugačnih okoliščinah," je o odsotnosti velikega upa slovenske in evropske košarke dejal športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš.

"On bi predvsem rad igral košarko. Njega ne zanima danes, jutri, Real, Slovenija, NBA ... Ko nekaj časa pri Realu ni imel minutaže, se je dalo iz pogovora razbrati, da je razmišljal v tej smeri, da bi igral za mlajšo ekipo, kjer bi znova lahko igral 40 minut. Ima izjemno željo po igranju košarke. To je tudi njegova največja moč v tem trenutku. Je vrhunski talent, poleg tega pa uživa v igri," je o sedemnajstletniku dejal nekdanji zvezdnik evropske košarke.

"Ne dvomim, da bo igral za Slovenijo"

"Kolikor vem, odhaja v ZDA v dajmo temu reči nek kondicijski center, kjer mu bodo naredili analizo telesa in program po katerem bo delal. Na drugi strani ima Real turnejo po Južni Ameriki in je nekako želja kluba, da je Luka zraven od samega začetka. Da se dokazuje in bori ter si priigra status v ekipi. Razumljiva zgodba, fant pa je star 17 let in niti ne razume povsem igranja za reprezentanco, saj tudi prej ni bil del njih," je podrobneje odsotnost mladeniča opisal Smodiš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta ne dvomi, da bo Luka Dončić nekoč oblekel dres Slovenije. "Ni izrazil nobenega dvoma v to, da bi igral za Slovenijo. S španske strani ni nihče pristopil k njemu in mu ponujal igranje za Španijo, kar je zelo pozitivna zadeva. Ob proslavljanju naslova se je tudi oblekel v slovensko zastavo. Mislim, da ima fant kljub temu, da je zgodaj zapustil Slovenijo, zdrave slovenske korenine. Po tem kar sem videl v tistih nekaj urah z njim, ne dvomim v to, da bo v prihodnosti igral za Slovenijo."

Prava pot hiter odhod iz Slovenije

Za časa njegovega igranja je bila v slovenski izbrani vrsti kopica košarkarjev z NBA ali pa evroligaškimi izkušnjami, na trenutnem seznamu je takšnih igralcev precej manj. "Trenutno ne vidim možnosti, da bi imeli veliko evroligaških košarkarjev. Edini, ki je v tem trenutku naredil korak naprej je Vlatko Čančar, ki se je odločil zapustiti slovensko okolje, saj si v Union Olimpiji ni mogel izboriti niti 12. mesta na klopi, čeprav v celi Evropi in tudi v NBA o njem govorijo kot o velikem talentu. To je zame nerazumljivo. Zdaj odhaja v Mega Leks, ki je letos na draftu NBA imel tri igralce, čez dve ali tri leta se bomo lahko pogovarjali verjetno o tem, da je na naboru tudi njegovo ime, ali pa se bodo zanj tepli veliki evropski klubi. S tem bomo imeli v reprezentanci košarkarja iz Evrolige," pravi Smodiš.

Kaj pa ostali igralci? "Mislim, da morajo izbrati podobno zgodbo. V Sloveniji ne vidim enega kluba, ki bi imel zdravo ambicijo za preboj v Evropi. Žal ni pravega sistema dela. Klubi životarijo, se borijo iz dneva v dan. Vlatkov korak je pravi. Pri 19, 20 letih je treba zapustiti 'mamice' in oditi s trebuhom za kruhom. Morda tako kot Aleksej Nikolić, da sprva zaigrajo v manjši sredini in se nato prebijejo v večjo. Očitno je to pot za prihodnost slovenske reprezentance," je še dejal Smodiš in dodal: "Očitno pri nas ne znamo ceniti svojih herojev, svojih upov. Uspeh nam gre v nos. Zavist in 'fovšarija' sta naš velik problem, v klubih pa si ne upajo riskirati z mladimi igralci in jim ne najdejo tistih 10 ali 12 minut v prvih dveh četrtinah. S tem ne bi tvegali veliko, a morda sem jaz tista črna ovca, ki edina razmišlja tako."

Selektor Igor Kokoškov je poklical tudi mlajšega od bratov Nikolić, ki pa trenutno po poškodbi opravlja terapije in za kvalifikacije še ne bo nared. Se bo pa na nekaj treningih pridružil reprezentanci in občutil vzdušje v njej.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.