Luka odličen, tekmecu ni pomagala niti nora trojka za podaljšek

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so na drugem gostovanju pri LA Clippers zmagali po podaljšku s 112:104.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić se je vrnil v prvo peterko Dallasa po treh tekmah, ki jih je izpustil zaradi poškodbe. Mavericks so znova gostovali pri Los Angeles Clippers, Paul George in kolegi so v nedeljo z dobro igro v drugem polčasu prišli do zmage proti neposrednemu tekmecu za mesta v končnici.

Tokrat so domači dobro odprli dvoboj, si hitro priigrali vodstvo z 11:3, edini koš iz igre za goste je dosegel slovenski zvezdnik. Ta si je v prvi polovici prve četrtine hitro nabral dve osebni napaki, Jason Kidd ga je preventivno potegnil na klop. Domači so kasneje povedli že za 11 točk, vendar je bil zaključek prvih 12 minut nekoliko uspešnejši za košarkarje iz Teksasa.

Ti so se minuto in 20 minut pred koncem četrtine po košu Dončića približali na -5, ob zadetku pa je Slovenec 'povedal' Terancu Mannu, da ga ne more pokrivati in si zato prislužil tehnično napako. Četrtina se je sicer končala z vodstvom domačih s 26:21. Luka je ob metu 2/2 iz igre (2/2 prosti meti) zbral šest točk.

Slovenca, ki je v drugi četrtini hitro vpisal dve asistenci, je spet zaustavila osebna napaka, tokrat so mu jo sodniki dosodili v napadu. Znova je moral na klop. Clippers so ostajali v ospredju, pri Dallasu nikakor niso mogli zadeti meta za tri točke (do polčasa 1/14), za povrh vsega je s poškodbo gležnja tekmo končal Jalen Brunson.

Domači so na začetku zadnje minute v prvem polčasu drugič na tekmi prišli do +11, a je Dončić odgovoril s prvo trojko gostov na tekmi, kasneje pa sta po en prosti met za 42:48 zadela Kristaps Porzingis in Dorian Finney-Smith. Glede na slab met je bil zaostanek šestih točk zelo sprejemljiv za Dallas. Luka je do glavnega odmora zbral 11 točk, dva skoka in tri asistence.

V prvi minuti tretje četrtine je Dončić najprej prišel do odbite žoge pod svojim košem, nato asistiral za koš Finney-Smitha, nato pa dobil že četrto osebno napako. Tokrat ga je Dallasova klop pustila na parketu, Luka pa se je najprej oddolžil s sedmimi zaporednimi točkami za 51:54. Ko je nato trojko zadel Porzingis, po Latvijcu pa je bil izza črte še enkrat uspešen tudi Slovenec, so gostje prvič na tekmi povedli pri 57:56. Clippers so vzeli minuto odmora.

V naslednjih minutah so gledalci v Staples Centru spremljali strelski obračun med Dončićem in Reggiejam Jacksonom. Luka je samo v tretji četrtini zbral 15 točk ob metu 6/8 iz igre, le eno točko manj je v istem obdobju na drugi strani dosegel Jackson.

Deset sekund pred koncem četrtine je Sterling Brown s košem Dallas vrnil v vodstvo. Clippers so krenili v napad, a zapravili žogo. Ostali sta še dve sekundi, v tem času pa je Brown prejel podajo iz avta, vrgel za tri točke in zadel za 80:76.

Po minuti in pol igre v zadnji četrtini je bil izid izenačen, ekipi pa sta se nato kar nekajkrat izmenjali v vodstvu pri točki razlike. Po trojki Finney-Smitha je Dallas na polovici četrtine sicer povedel z 91:87.

Košarkarji iz Teksasa, ki v prvem polčasu niso znali zadeti izza črte, so bili nato še trikrat zapored natančni pri metih za tri točke. Po trojkah Porzingisa, Tima Hardawayja Jr. in Finney-Smitha se je na semaforju izpisalo 100:92. Dončića, ki v zadnji četrtini ni dosegel koša, sta vseskozi pokrivala dva igralca, Slovenec se je ob 'podvajanju' hitro znebil žoge, ta je lepo zakrožila in prihajalo je do odprtih metov za tri točke. Ostale so še dobre štiri minute časa.

Na začetku zadnje minute so se Clippers s trojko Luka Kennarda približali na 97:102, kasneje pa so imeli še napad, ki bi jih popeljal še bliže, a so zapravili žogo. Imeli so še eno priložnost. Ob zgoraj zapisanem rezultatu so domači 10 sekund pred koncem klicali novo minuto odmora. Po njej je George zgrešil, a je žoga prišla do Jacksona, ki je zadel trojko za 100:102. 

Na drugi strani je Maxi Kleber zadel prvi prosti met, a zgrešil drugega. Gostitelji so ujeli žogo in zahtevali nov posvet na klopi. Ostalo je še 1,1 sekunde časa. To je bilo dovolj, da je George zadel za podaljšek. Žoga je za nekaj tisočink pred piskom sirene zapustila roke košarkarja.

Podaljšek se je začel s košem Porzingisa in nadaljeval s trojko Kleberja za 108:103. Minilo je kar nekaj časa do naslednjih doseženih točk, natanko na polovici podaljška je Latvijec, ki je prvič v karieri nanizal sedem tekem z vsaj 20. točkami, z zabijanjem poskrbel za +7.

George je uspešno izvedel prosti met za tehnično napako Porzingisa. A to je bila edina točka domačih v podaljšku. Ko je Latvijec zadel naslednjič, je bil postavljen končni izid dvoboja.

Luka je ob povratku odigral kar 41 minut. Ob metu 9/21 je dosegel 26 točk, vse v prvih treh četrtinah, k temu pa je dodal po devet skokov in asistenc ter dve blokadi in ukradeno žogo. Porzingis je k zmagi prispeval 30 točk, 17 pa Finney-Smith. Pri Clippers je Jackson zbral 31 točk, George 26.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.