Luka spet zadeval, odločil pa 37-letni veteran

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks so še drugič klonili proti Phoenixu. Tokrat s 109:129.
Oglej si celoten članek

Na prvi tekmi drugega kroga končnice med Phoenixom in Dallasom je prvi vodil od uvodne minute dvoboja dalje, gostje pa so bili večino obračuna v povsem podrejenem položaju. Tega ni mogel spremeniti niti Luka Dončić, ki je prikazal blestečo individualno predstavo, dosegel je 35 točk. A premalo so pokazali njegovi soigralci, predvsem preostala aduta zasedbe iz Teksasa Jalen Brunson in Spencer Dinwiddie.

Suns so popoln nadzor nad tekmo izgubili šele ob koncu zadnje četrtine, ko se je Dallas približal vse do končnih 114:121. Veliko preglavic je imel Dallas sicer pod košem, kjer ni imel pravega odgovora na igro Deandreja Aytona. Ta je bil prvi strelec domačih, a so lep delež k moštvenemu uspehu prispevali tudi Devin Booker, Chris Paul, Cam Johnson in Mikal Bridges.

Zgodba s prve tekme se je sicer ponovila, še enkrat so domači namreč povedli z 9:0. Nato je prvi točki dosegel Dončić, za prvi koš so gostje potrebovali skoraj tri minute. Nadaljevanje je bilo tokrat nekoliko boljše, s petimi zaporednimi točkami je Mavericks v igri v uvodnih minutah še nekako držal Reggie Bullock. Ta je imel kasneje priložnost, da bi s trojko Dallas približal le na dve točki zaostanka, a je zgrešil, gostitelji pa so nato znova nekoliko pobegnili.

Dončić se je znova razigral, od izida 11:19 je dosegel naslednjih deset točk gostov. Po njegovem košu ob prekršku in dodatnem prostem metu se je na semaforju izpisal rezultat 21:26.

Čeprav sta imela znova težave z osebnimi napakami Brunson in Dorian Finney Smith, se je Dallas po trojki Dinwiddieja in hitrem protinapadu, ki ga je z zabijanjem zaključil Maxi Kleber, približal le na štiri točke zaostanka, nato pa je še enkrat po prodoru pod koš zadel slovenski zvezdnik. Dobro sekundo pred koncem četrtine je za vodstvo Phoenixa z 32:28 poskrbel Landry Shamet.

Luka je poskušal še z dolgim metom, a bil prepozen. Vseeno ga je nepotrebno za roko potegnil Jae Crowder, ki se je 'izkazal' že na prvi tekmi z brco v Dončićevo mednožje. Slovenec je v prvih 12 minutah zbral 14 točk, tri skoke in štiri asistence. Začetek druge četrtine je presedel na klopi.

Brunson je prvi točki dosegel po treh minutah druge četrtine, sledila je trojka Davisa Bertansa, po dveh prostih metih Dinwiddieja pa je Dallas prvič izid izenačil. Ko je Bertans zadel še svoj drugi met za tri točke, pa je zasedba iz Teksasa prvič na obeh tekmah prišla do vodstva. Sodniki so nato v kar treh zaporednih napadih Phoenixu dosodili osebne napake v napadu.

Dončić se je na parket vrnil pri prednosti 43:38, v naslednjih minutah pa podelil dve podaji in dosegel točko s prostega meta. Pred tem je izsilil tretjo osebno napako Aytona, ki ga je trener Monty Williams preventivno potegnil na klop. Kasneje se je znova zaiskrilo na relaciji Dončić-Crowder, slednji je dobil tehnično napako.

Luka je dve minuti in pol pred odhodom na glavni odmor najprej zadel trojko za +5, a so domači hitro izenačili, Slovenec pa je odgovoril z novim uspešnim metom za tri točke. Ko je izza črte zadel še tretjič zapored, je Dallas povedel za štiri, a je končni izid prvega polčasa postavil Paul. Gostje so vodili s 60:58, Dončić je vknjižil že 24 točk, štiri skoke in šest asistenc.

Booker, ki je v prvih dveh četrtinah zbral le 9 točk, je tretjo odprl z dvema trojkama, Luka je Dallas približal na dve točki zaostanka. V treh minutah in pol je Booker že presegel celoten izkupiček iz prvega polčasa, z desetimi točkami je bil pri številki 19. Po zabijanju JaValeja McGeeja so domači povedli z 72:66, Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Ta ni pomagala, na polovici četrtine je McGee poskrbel za +8. A olimpijski prvak iz Tokia je nato naredil neumnost, storil prekršek nad Kleberjem, v tistem hipu pa je Bullock že vrgel za tri točke in zadel. Sodniki so Kleberju prisodili dodaten prosti met, ki ga je Nemec uspešno izvedel. S štirimi točkami v enem napadu se je Dallas približal na prav toliko zaostanka. Bullock je nato nanizal še dve trojki in 3:45 pred koncem četrtine izenačil na 78:78.

Dončić, ki je z metom 1/3 v četrtini zbral le dve točki, se je dve minuti pred koncem tretjega dela odpravil v garderobo, a se pri tem zapletel v oster pogovor z enim izmed navijačev Phoenixa.

Žaljivke gledalcev je sicer moral poslušati večino tekme. Kmalu se je sicer vrnil, pred zadnjo četrtino pa so Suns vodili z 89:83.

Po minuti in pol zadnje četrtine je Luka Dallas približal na 88:92, vendar je s trojko odgovoril Johnson, nato pa se je kot skoraj vedno v odločilnih trenutkih razigral še Paul. Ta je poskrbel za +9 Phoenixa, Dončić je z metom za tri točke na semforju izpisal rezultat 93:99.

Sledila je asistenca Paula za zabijanje Bridgesa, nato je veteran, ki bo jutri praznoval 37. rojstni dan, izsilil zelo sumljivo osebno napako Brunsona v napadu, nato pa je nanizal še sedem zaporednih točk za 108:93. Paul je dosegel 14 točk v zadnji četrtini.

Na polovici četrtine je bilo +17 za gostitelje. Pravzaprav je bilo že vse odločeno, še zadnje dvome pa je z dvema trojkama odpravil Booker. Gostitelji so slabih pet minut pred koncem povedli s 116:95. Kidd je na parket poslal rezerviste. Čakalo se je le še na končni rezultat, ta je bil 129:109.

Dončić je z dobrim metom 13/22 (5/10 trojke, 4/5 prosti meti) zbral 35 točk, 5 skokov, 7 asistenc in ukradeno žogo, ob agresivni obrambni igri domačih jih je izgubil kar 7. Bullock je dosegel 16 točk, Dinwiddie 11, le eno v drugem polčasu, Brunson zgolj 9.

Prvi strelec Phoenixa je bil Booker, vknjižil je 30 točk, dve manj Paul, ki je zbral še 6 ulovljenih žog in 8 podaj.

 

2:0 povedel tudi Miami

Še drugo zmago v boju na štiri pa so v polfinalu vzhoda dosegli tudi košarkarji Miami Het, ki so na Floridi tokrat s 119:103 premagali Philadelphia 76ers in prav tako povedli z 2:0.

Bam Adebayo je dosegel 23 točk in devet skokov, Jimmy Butler pa 22 in 12 podaj. Pri Sixers je tudi tokrat zaradi poškodbe manjkal prvi zvezdnik Joel Embiid.

 

* Izidi, končnica, 2. krog:
- vzhod:
Miami Heat - Philadelphia 76ers   119:103
- Miami v zmagah vodi z 2:0;

- zahod:
Phoenix Suns - Dallas Mavericks   129:109
(Luka Dončić: 35 točk, 5 skokov, 7 podaj, 1 ukr. žoga za Dallas)
- Phoenix v zmagah vodi z 2:0;

* Opomba: moštva igrajo na štiri zmage.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:24 5. Maj 2022.

    Jalen Brunson z eno besedo, KATASTROFALNA igra. Bo treba več razigranih igralcev!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.