Na koncu drama, Luka s fenomenalno predstavo do zmage in vodstva s 3:2

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na sporedu je bila peta tekma med LA Clippers in Dallas Mavericks. Še petič so slavili gostje, Mavs so zmagali s 105:101.
Oglej si celoten članek

Po dveh domačih porazih so se Dallas Mavericks znova odpravili v Kalifornijo, kjer so serijo proti Los Angeles Clippers izjemno začeli in slavili na obeh gostujočih tekmah. Tako so v peti dvoboj obe ekipi krenili z dvema zmagama. Luka Dončić je pred četrto tekmo imel težave z otrdelim vratom, s slabim metom je dosegel 19 točk, kar je najmanj v seriji.

Dvoboj se je začel zelo šahovsko, Clippers v prvi peterki niso imeli centra, namesto Hrvata Ivice Zubca je na njegovem položaju zaigral Marcus Morris Sr., Rick Carlisle pa je na parket poslal precej višjo postavo na čelu z Bobanom Marjanovićem in Kristapsom Porzingisom. Gostje so povedli z 9:3, a je sledilo izenačenje, domači se niso spuščali pod koš, vseh devet točk so zadeli izza črte za tri točke. Na polovici četrtine so gostitelji vseeno zahtevali minuto odmora pri zaostanku 9:14.

Sledili sta dve trojki domačih, s svojim prvim košem za dve točki pa so Clippers prvič povedli pri 17:16. A sledilo je osem zaporednih točk Dončića, ki je svojo ekipo popeljal do 24:19. Slovenski zvezdnik se je povsem razigral, ko je zadel še peto trojko iz prav toliko poizkusov, se je na semaforju izpisal izid 31:21. Luka je bil že pri 17. doseženih točkah s skupnim metom 6/8.

Domači so boljše odigrali zadnji dve minuti in pol prve četrtine, se približali na pet točk zaostanka, končni izid prvih 12 minut pa je postavil fenomenalni Slovenec, ki je prodrl pod koš in zaključil dobro sekundo pred piskom sirene za 35:28. Ob 19 točkah je zbral še tri ulovljene žoge in štiri asistence.

Dončić, ki je odigral celotno prvo četrtino, je na začetku druge na voljo dobil počitek, a je bil ta zelo kratek. Manj kot dve minuti je namreč trajalo, da so se gostitelji približali le na točko zaostanka.

Takoj po vrnitvi na parket je Luka na trojki našel Tima Hardawayja Jr. za 40:36. V naslednjih minutah je Dallas za las ostajal pred tekmeci tudi po zaslugi šestih točk Slovenca, a so nato Clippers povedli s trojko Kawhija Leonarda. Ta je dobri dve minuti in pol pred koncem prvega polčasa zadel za 51:49 in prisilil Carlisla v minuto odmora.

Po njej je Luka izenačil, na Morrisovo trojko pa je po Dončićevi podaji z enako mero odgovoril Maxi Kleber.

V naslednjem napadu Dallasa je po Dončićevi osmi asistenci zadel še Willie Cauley-Stein in ob glavnem odmoru so gostje vodili s 56:54. Ljubljančan je zbral že 27 točk.

Po štirih minutah tretje četrtine je klop Dallasa zahtevala minuto odmora, domači so namreč s serijo petih zaporednih točk povedli za prav toliko. Clippers so enako kot na začetku tekme odlično metali za tri točke. Luka je kasneje svoje moštvo dvakrat pripeljal na -3, drugič slabih pet minut do konca četrtine. Obe moštvi sta ob dobrih obrambah sicer težko prihajali do košev. Luka je ob izidu 69:72 dosegel 31 točk, nihče od soigralcev ni presegel meje desetih točk.

A nato je dvoštevilčno mejo le presegel Hardaway, ki je zadel trojko, z dobro obrambo pa je Dallas prišel do treh protinapadov in lahkih košev. Zadnjega je zaključil Dončić, Mavericks so povedli z 80:75.

Tudi minuta odmora ni prekinila naleta gostov, Luka je bil nezaustavljiv, zaključek četrtine pa je povsem pripadel zasedbi iz Teksasa. Ta je celo prišla do največje prednosti na tekmi. V zadnjo četrtino se je tako vstopilo z rezultatom 89:75. Dončić je v samo treh četrtinah že vknjižil 40 točk, 7 skokov in 12 asistenc.

Sledil je nov počitek za prvega zvezdnika tekme, a je znova trajal le dve minuti in dvajset sekund. Domači so namreč prišli bližje na 81:91.

Luka je kasneje kar nekajkrat našel soigralce osamljene na trojki, a ti preprosto niso zadeli. Sam ni poizkušal z meti. Paul George je vodil nalet gostiteljev, na polovici četrtine je Dallas vodil le še za štiri točke, sledil je koš Dončića za 95:89. Odgovoril je George, Carlisle pa je 4:04 pred koncem vzel minuto odmora.

Izid je ostajal enak do 2:50, ko je trojko zadel Hardaway, po drugi izgubljeni žogi Georga v dveh napadih, pa je uspešen met za tri točke dodal še Porzingis in Dallas je povedel s 101:91. Domači so zahtevali posvet na klopi.

Ta je bil izjemno uspešen, sledili sta dve trojki domačih, nato pa je koš in dodaten prosti met za 100:101 zadel še Leonard. Ostalo je še 39 sekund. Dallas je zapravil žogo, LA je imel priložnost za vodstvo, a je povsem z bližine zgrešill Nicolas Batum. Francoza je pokrival Dončić.

Žogo je ujel Hardaway, nad njim pa je bil storjen prekršek. Zadel je oba prosta meta za 103:100. Do konca je bilo še 8.8 sekunde.

Po minuti odmora je Leonard zgrešil trojko, žogo je ulovil Josh Richardson. Najboljši izvajalec prostih metov pri Dallasu je nato postavil končni izid dvoboja.

Luka je zbral 42 točk, 8 skokov in 14 asistenc. Hardaway je k zmagi dodal 20 točk, tretji strelec Dallasa je bil Marjanović z devetimi točkami. George je na drugi strani dosegel 23, po 20 točk pa Leonard in Reggie Jackson.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:07 3. Junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem p0 zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji …

  • 07:52 3. Junij 2021.

    Bravo Luka, bravo Mavsi!!! A ni Barkley izjavil, da Mavsi ne bodo dobili niti ene tekme!? Sedaj je pritisk na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.