Majdičeva končala kariero

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Slovenska kraljica smučarskega teka Petra Majdič je v Falunu z devetim mestom na desetkilometrski preizkušnji končala svojo bogato kariero. "Vesela sem, da je vsega konec."
Oglej si celoten članek

Norvežanka Marit Bjoergen je zmagovalka zadnje tekme sezone svetovnega pokala smučark tekačic. V švedskem Falunu je bila na desetkilometrski preizkušnji druga Poljakinja Justina Kowalczyk (+ 1:58), tretja pa Norvežanka Therese Johaug. Najboljša slovenska tekačica Petra Majdič, ki je nastopila na svoji zadnji tekmi, je bila deveta (+ 3:51). Nastopila je tudi Vesna Fabjan in osvojila 36. mesto (+ 7:46).

Nedeljska tekma je bila za slovenski smučarski tek nekaj posebnega. Enaintridesetletna Majdičeva se je v smučino podala z 11. mesta in na zadnjici nosila napis "Goodbye, I love you". Že pred tem se je kot druga v smučino podala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Kowalczykova in na glavi nosila trak z napisom "Goodbye, Petra". Vse je bilo tako v znamenju slovesa Petre Majdič, ki je nato skozi tekmo vseeno tekla odlično.

Zelo me je presenetila Kowalczykova, ki je v znak mojega slovesa nosila na glavi trak z napisom 'Goodbye, Petra'.
Petra Majdič

Že pred polovico proge je Majdičeva nadoknadila dve mesti, medtem ko je bila Bjoergnova zaradi sobotnega odličnega nastopa, ko si je priborila veliko prednost zaradi bonusnih odbitkov, neulovljiva za vse. Dobro je nastopila tudi druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan, ki je pridobila štiri mesta.

Vendar pa pravega tekmovalnega naboja ni bilo, saj so bile razlike prevelike. Spremstvo slovenske ekipe se je odločilo, da se bo od svoje šampionke poslovilo na dostojen način. Trener Majdičeve Ivan Hudač in serviser Gianluca Marcollini sta ob progi navijala s transparentom, v cilju pa so Majdičevo vsi skupaj zasuli z rožami. Najprej je dobila predpasnik, saj vsi vedo, kako rada kuha in peče, potem pa so sledile številne obveznosti do organizatorjev, televizije in ostalih medijev, šele nato se je slavje ob slovesu preselilo v slovensko "wax" kabino.

"Danes je bila ena super tekma, odtekla sem jo spoštljivo do vseh tekmic, torej brez kakšnih 'hecev' po poti in moram reči, da sem tekla odlično. Zdaj, na koncu kariere, mi je tudi v prosti tehniki steklo. Vesela sem, da je vsega konec, zdaj se bom lahko posvetila družini in domačim. Zelo me je presenetila Kowalczykova, ki je v znak mojega slovesa nosila na glavi trak z napisom 'Goodbye, Petra'," je po zadnji tekmi v svetovnem pokalu v karieri dejala Majdičeva.

Zdaj je na nas, da poskrbimo, da bo slovenski smučarski tek še naprej na visoki ravni.
Vesna Fabjan

Konca sezone, ne pa tudi kariere, saj je za to še veliko premlada, se je razveselila tudi druga slovenska predstavnica na nedeljski tekmi Vesna Fabjan. "Vesela sem, da je konec, saj je bila sezona res naporna, tudi zaradi bolezni, ki so me pestile. Danes je šlo odlično, smuči so šle skoraj same, res dober občutek. Zdaj je na nas, da poskrbimo, da bo slovenski smučarski tek še naprej na visoki ravni," pa je dejala Fabjanova.

Majdičeva je v svoji bogati karieri med drugim osvojila 24 zmag v svetovnem pokalu, bronasto odličje na OI v Vancouvru 2010 ter srebrno (Saporo 2007) in bronasto (Oslo 2011) odličje na svetovnem prvenstvu.

Falun, 10 km, prosto (Ž):

1. M. Bjoergen (Nor)

2. J. Kowalczyk (Pol) + 1:58,0
3. T. Johaug (Nor) + 2:30,4
4. A. Follis (Ita) + 2:33,3
5. A. Uhrenholdt Jacobsen + 2:33,7
...
9. P. Majdič (Slo) 3:51,2
...
36. V. Fabjan (Slo) + 7:46,5

Skupni seštevek svetovnega pokala:


1. Justyna Kowalczyk (Pol) 2073 točk

2. Marit Bjoergen (Nor) 1578
3. Arianna Follis (Ita) 1310
4. Therese Johaug (Nor) 1173
5. Charlotte Kalla (Šve) 1100
6. Petra Majdič (Slo) 1087
...
29. Vesna Fabjan (Slo) 266
30. Katja Višnar (Slo) 266
74. Barbara Jezeršek (Slo) 30
83. Alenka Čebašek (Slo) 20
92. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.