Maljković: "Bil sem užaljen"

Foto: EPA
Foto: EPA
Srbski strateg Bošidar Maljković je priznal, da je bil užaljen, ker so na Košarkarski zvezi Slovenije razmišljali, ali bi z njim podaljšali pogodbo.
Oglej si celoten članek

"Pustil sem jih kar nekaj časa, nisem imel stika z nikomer. Z menoj ni nikakršnih težav. Ko sem bil v Splitu, kjer sem osvojil vse, kar je bilo mogoče osvojiti, nisem želel podpisati pogodbe za več kot eno leto naprej. Če živite z ženo, ki je ne marate, če vozite avto, ki ga ne marate, in če morate prenašati trenerja, ki ga ne marate, je to nekaj najtežjega, kar se vam lahko zgodi. Vedno sem šel na pošten odnos. V Splitu smo se usedli, se o vsem pogovorili, določili cilje in delali skupaj do junija naslednje leto, ko smo vse skupaj ponovili. In to je fantastično delovalo. Enako sem štiri leta delal v Unicaji in Limogesu. Tam bi po naslovu evropskega prvaka lahko kandidiral za župana, če bi želel. Tudi takrat sem podpisal za eno leto. To je to. Če ljudje, ki so me izbrali in me pripeljali, rečejo, da niso zadovoljni z mano, lahko takoj prekinemo pogodbo. Jutri, če je treba; sem prvi za to. Ampak ne razumem pa ene stvari. Od kod takšni apetiti, če vemo dve stvari: to, da Slovenija še nikoli ni osvojila niti ene medalje na velikih tekmovanjih, in drugo, da nikoli doslej ni bila v težjem položaju, da toliko igralcev ni želelo ali moglo priti. Od kod potem tak optimizem? Tu je nekaj čudnega. Nimam čarobne palice. Nisem je imel niti v Splitu, ampak so morali Kukoč, Radja, Perasović in drugi dosegati koše in igrati dobro obrambo. Res sem jim pri tem pomagal, a razlika je, da sem bil z njimi deset mesecev, s slovenskimi košarkaji pa sem 45 dni. In to z ekipo, ki je močno 'hendikepirana'. Odkod potem nekomu pravica, da zahteva čudeže? Pri vsem tem je bilo to evropsko prvenstvo najmočnejše, prišli so vsi. Ko Pau Gasol ni igral za Španijo na svetovnem prvenstvu v Turčiji, je bila šesta. Vidite! Pa je to samo en igralec. Tu jih ni prišlo sedem!" je svojo dušo v intervjuju za Ekipo olajšal selektor Slovenije Božidar Maljković.

Kljub vsemu pa Srbu ni bilo nikoli žal, da je sedel na slovensko klop: "Ne. Nikoli mi ni bilo žal, tudi takrat, ko sem prebiral članke vas novinarjev, ki nimajo zveze z resnico in ki so včasih zaradi raznih interesvo napisani ne le proti meni, ampak tudi proti zvezi. Tudi takrat ne, ler sem navajen na to. Kot se je reklo včasih v Jugoslaviji, nič nas ne more presenetiti razen snega feberuarja. Preprosto sem dobil debelo kožo. Kot gre tista legenda, ko so nekoga pekli na ražnju in jim je dejal: 'Obrnite me malo še na levo stran, tam še i dobro zapečeno.' Tak sem tudi jaz. Take stvari mne ne morejo vznemiriti. Lahko pa moje sodelavce, ki veliko delajo in so pošteni v svojih namerah ter jih to prizadane. Mene ne more, ker sem dal veliko skozi in sem navajen na krivice v tem poslu. Dobro sem se utrdil, posebej v Grčiji, kjer razen datuma in osmrtnic nič v časopisih ni resničnega, vse ostalo so laži."

Jasno je, da je glavna naloga Maljkovića kolajna na domačem evropskem prvenstvu leta 2013. Ali Šjor Boža verjame v odličje naše izbrane vrste pred svojimi gledalci? "Slovenija lahko pride do kolajne, če se bo zbrala najboljša reprezentanca. Torej najboljši igralci, ki se bodo po moško in džentelmensko dogovorili: mi smo tisti, ki skupaj s selektorjem nase prevzemamo odgovornost, da to dosežemo. Mi bomo podstavili hrbet in pripeljali Slovenijo tja, kamor si želi. Mislim, da kvaliteto za to Slovenija ima. Seveda pa je odvisno, ali lahko zberemo vse ljudi skupaj, ali si želijo pristati na takšno odgovornost. Sam pristajam," je dejal Maljković.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.