Malo denarja - odločajo izkušnje

Foto: Žurnal24 Kubica je osmi in ima 89 točk oziroma 72 manj od vodilnega Webbra. Williams se j
Bogata četverica moštev je po 12 dirkah na prvih štirih mestih. Zasledovalci nimajo veliko denarja in tako na zadnjih dirkah napredujejo tisti z izkušnjami in znanjem: Renault, Williams in Sauber.
Oglej si celoten članek
V času poletnega premora analiziramo dosedanji del sezone. O vodilnem moštvu Red Bulla smo misli zapisali Red Bull: genialno ali nelegalno? Več o McLarnu in njihovi krizi preberite v McLaren: slabe možnosti za prvaka. Razmišljali smo o poštenosti Ferrarija (Hiter in nepošten – takšnega želimo?) ter smiselnosti, da Mercedes obdrži Schumacherja (Ja, zmage bodo! A s kom?).

Red Bull, McLaren in Ferrari so bili na dosedanjih 12 dirkah sezone razred zase. Trenutno četrtouvrščena ekipa prvenstva Mercedes je na zadnjih VN zaostala tudi po dve sekundi na krog. Štiri najbogatejša moštva so po pričakovanjih na vrhu. In kako gre ostalim? Na petem mestu je Renault. Ima trikrat manj točk od Red Bulla. Pet uvrstitev Roberta Kubice v prvo peterico je več, kot je bilo od ekipe, ki je šla pozimi skozi popolno preobrazbo, pričakovati. Poljak zna iz dirkalnika iztisniti več, kot mu ta dejansko omogoča. "Naša največja moč je popolna predanost vsakogar v ekipi," poudarja Kubica. Novinec Vitalij Petrov z izjemno petega mesta na Hungaroringu in nekaj odličnih prehitevalnih manevrov v Sepangu ni pokazal veliko. Vodja ekipe Eric Boullier priznava, da je več dirkačev pokazalo zanimanje za njihov drugi kokpit za sezono 2011, a da bodo Rusu dali še nekaj dirk, da se dokaže.

Trojica novih moštev Lotus, Virgin in Hispania nima niti točke. Dirke končujejo s krogom ali več zaostanka, a njihovi kvalifikacijski časi niso več po sedem sekund na krog počasnješi od vseh ostalih, kot je bilo to na začetku sezone. So napredovali. V formuli 1 smo imeli že mnogo slabša moštva.

Force India Mercedes ni niti blizu lanskoletnim dosežkom (drugo mesto Giancarla Fisichelle v Spaju). V prvi polovici sezone sta se Adrian Sutil in Vitantonio Liuzzi na kvalifikacijah še uvrščala v prvo deseterico, na zadnjih dirkah pa za točke nista več konkurenčna. So ekipa, pri kateri napredka tekom sezone ni opaziti. Liuzzi nima veliko možnosti, da obdrži sedež za 2011. Za razliko od Force Indie sta na zadnjih štirih dirkah občuten korak naprej naredili moštvi Williamsa (32 točk – prej na osmih dirkah le osem) in Sauberja (22 točk – prej le ena). Nimajo veliko denarja, a njihovi inženirji imajo izkušnje in znanje. Rubens Barrichello še zna in bi se do konca sezone lahko prebil pred Michaela Schumacherja (Mercedes) na deveto mesto. Pedro de la Rosa bo za prihodnjo sezono sedež najverjetneje prepustil Pastorju Maldonadu. Točke je letos osvojil še Toro Rosso Ferrari, a bolj kot posledica odstopov boljših.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.