Malysz: "Planica bo v mojem srcu"

Foto: Žurnal24 Adam Malysz je v Planici sklenil kariero. Njegov naslednik je Kamil Stoch. (Foto
Slovenija je rekla hvala in adijo Primožu Peterki in Petri Majdič, Poljska pa je to nedeljo v Planici v zasluženi pokoj pospremila Adama Malysza. "Planica bo vedno v mojem srcu," je obljubil Batman z Wisle.
Oglej si celoten članek
Škoda je le, da Primož kariere ni končal v 'top' formi, kar bi si zaslužil. A bil je zelo dober športnik in za naprej mu želim vse najboljše.
Adam Malysz

Potem ko je minuli teden v domačem Lahtiju kariero še drugič končal legendarni Finec Janne Ahonen, v Planici pa najboljši Slovenec vseh časov Primož Peterka, si je poljski zvezdnik Adam Malysz za slovo in konec bogate kariere prav tako izbral slovensko prizorišče finala svetovnega pokala v smučarski skokih, ki ima v njegovem srcu posebno mesto. Triintridesetletnik, ki si je v karieri prislužil vzdevek Batman z Wisle, je skakati začel leta 1983 v domačih Zakopanah, v svetovnem pokalu je zares debitiral leta 1995, a prvi nastop je vknjižil že sezono prej prav v Planici. Do danes je v pokalu zbral kar 39 posamičnih zmag; več od njega jih ima le Finec Matti Nykänen (46). Skupno je na stopničkah v svetovnem pokalu stal 92-krat.

"Pride čas, ko moraš športni karieri reči zbogom. Prišel je tudi moj čas. Tudi sam sem se odločil za tak korak. Škoda je le, da Primož kariere ni končal v 'top' formi, kar bi si zaslužil. A bil je zelo dober športnik in za naprej mu želim vse najboljše," je Poljak, ki je kar štirikrat (v sezonah 2000/01, 2001/02, 2002/03 in 2006/07) osvojil veliki kristalni globus, dejal o koncu kariere prijatelja, slovenskega junaka Primoža Peterke, ki je prav tako v Planici uradno naznanil slovo. Malysz je obenem edini smučarski skakalec, ki je trikrat zapored osvojil svetovni pokal. Poljak pa ni blestel le v svetovnem pokalu, ampak se je v zgodovino vpisal tudi kot skakalec, ki je osvojil največ posamičnih naslovov svetovnega prvaka v zgodovini. Skupno ima s svetovnih prvenstev šest kolajn, od tega štiri zlate; zadnjo je osvojil letos v Oslu, ko je zbirko dopolnil z bronom.

Foto: Žurnal24 Trije najboljs skakalci sezone: 2. mesto Simon Ammann, 1. mesto Avstrijec thomas

Štiri kolajne ima tudi z olimpijskih iger, a je ostal brez tako želene zlate; ima namreč tri srebrne, od tega je dve osvojil na zadnjih igrah v Vancouvru, in eno bronasto. "To so taka leta. Letos bom star že 34 let. Dolgo sem bil v tem športu, samo v svetovnem pokalu sem nastopal dolgih 17 let. Vedno so bile moje sanje, da se poslovim od tega športa, ko bom v dobri formi, ko bom še dosegal vrhunske rezultate. Mislim, da mi gre trenutno zelo dobro in zato sem se odločil za slovo. Še lepše je bilo, da sem zadnjo tekmo kariere končal na stopničkah in Planica bo vedno v mojem srcu," je pojasnil poljski veteran v dolini pod Poncami, kjer je dosegel kar nekaj uspehov, vedno pa so ga prišle spodbujat tudi trume poljskih navijačev.

Kako zelo je Malysz priljubljen v domovini, kaže tudi dejstvo, da je vstopnice za poslovilno tekmo, ki jo bo izpeljal zadnji marčevski vikend v Zakopanah (26.), razprodal v dveh dneh. Prireditelji ob njegovem domačem slovesu pričakujejo okoli 80 tisoč navijačev. Za zdaj poljski skakalec še ne razmišlja o tem, kaj bo počel po koncu kariere. "Imam veliko možnosti, a jih bom premleval šele po sezoni, ko se bom usedel in premislil, kaj je zame najbolje. Vsekakor je ena od možnosti tudi, da bi ostal v skokih, a ne takoj. Najprej se moram malo spočiti od njih," je v smehu priznal Malysz, ki se je poslovil brez družbe svojega legendarnega trenerja Finca Hannuja Lepistöja, ki je bdel nad njegovo blestečo kariero, a v Planico zaradi težav s srcem ni pripotoval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.