Mankoč si na prvenstvu želi dveh rekordov

Foto: Žurnal24 Mankoč si na Reki želi še devetič zaporedoma dvigniti roke v zrak na 100 metrov
Šesterica slovenskih plavalcev odhaja na svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Manchester. Glavni adut bo Peter Mankoč, katerega glavna cilja sta nova evropska rekorda.
Oglej si celoten članek
 
 

Moj letošnji cilj sta evropska rekorda na 100 metrov mešano in 100 metrov delfin, ali bo to dovolj za kolajno in za kakšno, bo jasno na prvenstvu.

Peter Mankoč

 
Angleški Manchester bo od srede do nedelje gostil plavalno svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Slovenska odprava, ki ima s tovrstnih tekmovanj že osem kolajn, tudi dve zlati, odhaja na Otok po novo odličje, želja je tudi jubilejno deseto. Prvi adut slovenske reprezentance je Peter Mankoč , svetovni prvak na 100 metrov mešano na prvenstvih leta 2002 v Moskvi in leta 2004 v Indianapolisu ter nosilec srebra z zadnjega prvenstva pred dvema sezonama v Šanghaju. "Moj letošnji cilj sta evropska rekorda na 100 metrov mešano in 100 metrov delfin, ali bo to dovolj za kolajno in za kakšno, bo jasno na prvenstvu. Predvsem na 100 mešano je prijavljenih vseh pet tekmovalcev, ki so bili doslej v zgodovini plavanja hitrejši od mene, pa tudi dva, ki imata le malce slabši osebni rekord. Ker gre za svetovno konkurenco, se lahko zgodi, da tudi evropski rekord ne bo dovolj za odličje," pravi Mankoč, ki je v zadnjih letih izjemo napredoval tudi na 100 metrov delfin, kar je dokazal tudi na nedavnem evropskem prvenstvu v Eindhovnu, kjer je v paradni disciplini za olimpijske igre osvojil srebro, predvsem pa dosegel izid 52,07, ki spada med najboljše vseh časov na svetu. Sam je že večkrat poudaril, da bo ob olimpijskih igrah najpomembnejša tekma sezone prav nastop v Manchestru.

 

Slovenski uspehi na lanskem SP v Šanghaju

2. Peter Mankoč, 100 m mešano
5. Peter Mankoč, 200 m mešano
7. Peter Mankoč, 100 m delfin
17. Miha Koren, 50 m prsno
30. Miha Koren, 100 m prsno

Reprezentanca bo v Manchestru štela šest članov. Sprva je bil predviden le nastop Mankoča in Aleša Aberška , pozneje je normo izpolnila Nina Sovinek , verjetno najprijetnejše presenečenje slovenskega plavanja v sezoni 2007/08. Po dobrih nastopih v ZDA sta se za pot v Veliko Britanijo odločila še študenta kalifornijske univerze Berkeley Jernej Godec in Damir Dugonjič , prav na koncu pa se je na hitro za nastop prijavil še Emil Tahirovič . Skupna želja slovenskih plavalcev je še izboljšati slovensko bilanco z dosedanjih prvenstev. Ta znaša osem odličij; ob Mankoču sta jih osvajala še Alenka Kejžar in Blaž Medvešek , skupaj pa so Slovenci zbrali kar 27 finalnih nastopov, ki jih je doseglo devet različnih slovenskih plavalcev. Brez finala je Slovenija na tovrstnih tekmovanjih ostala le leta 1995, ko je edini slovenski tekmovalec Jure Bučar kot najboljšo uvrstitev dosegel 11. mesto na 400 metrov prosto in leta 1997, ko se reprezentanca ni odločila za nastop na SP v švedskem Göteborgu.

Emil Tahirovič je po mnenju Cirila Globočnika nevaren na 50 metrov prsno. © Saša Despot

 


 
 

Prvi favorit za medaljo je seveda Mankoč. Na 50 metrov prsno je vedno nevaren Tahirovič, izjemno formo pa je v marcu potrdil tudi Dugonjič.

Ciril Globočnik

 
Vsaj finale bo cilj za večino slovenskih tekmovalcev. "Prvi favorit za medaljo je seveda Mankoč. Na 50 metrov prsno je vedno nevaren Tahirovič, izjemno formo pa je v marcu potrdil tudi Dugonjič v ZDA, ki je resda plaval v jardskem bazenu; videli bomo, kako se bo znašel v 25-metrskem. Drugim pripisujem manjše možnosti v boju za prva tri mesta," je pred odhodom povedal direktor slovenskih reprezentanc Ciril Globočnik , ki bo v vlogi vodje poti tokrat zamenjal tudi selektorja Vlada Čermaka. Skupna želja je, da se poveča število slovenskih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, ki se jih je zdaj nabralo že okroglih 70. Jubilejno je marca na EP v Eindhovnu osvojila plavalka Sara Isakovič , in sicer ob zmagi na 200 metrov prosto. Ta kolajna je bila obenem tudi jubilejna 15. zlata na evropskih prvenstvih, skupno pa 17. zlata za slovensko plavanje.

Ob robu SP pa se bo reševalo tudi pomembno vprašanje nove plavalne opreme. Opremljevalec Speedo je namreč letos predstavil nove, še boljše in hitrejše kopalke. Mednarodna plavalna zveza (Fina) se bo zdaj na zasedanju v Manchestru natančno seznanila z novo opremo, ki naj bi predvsem dodatno zmanjšala upor plavalca v vodi, in odločila, ali so prednosti res takšne, da bo treba tovrstno opremo v olimpijski sezoni zagotoviti prav vsakemu plavalcu, ki si bo tega želel. Številni svetovni rekordi v letu 2008 vsaj kažejo na to, da bi del vzrokov za najboljše čase lahko iskali tudi v novih kopalnih dresih.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.