Marguč: "Letos drugačno razmerje moči"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sezona svetovnega pokala deskarjev na snegu se je sicer že začela, a to velja le za njen akrobatski del, medtem ko bodo imeli tekmovalci v paralelnih disciplinah svojo prvo tekmo v torek, ko se bodo v italijanski Carezzi merili v paralelnem veleslalomu.
Oglej si celoten članek

Tekma bi sicer morala biti že v soboto, a so jo zaradi neugodnih snežnih razmer prestavili. Posebej ugodnih razmer ne bo niti na tekmi, a kljub dežju, ki pada že dva dneva, naj tekma ne bi bila ogrožena. Slovenski tekmovalci, ki so v Carezzo dopotovali v nedeljo in takoj že trenirali na progi, že nestrpno čakajo na začetek, predvsem zaradi dejstva, da bodo lahko videli, kje se trenutno nahajajo. Pravih primerjav s tekmeci zaenkrat še niso imeli, želijo pa ugotoviti, kaj morajo popraviti do januarskega svetovnega prvenstva, na katerem bodo zagotovo imeli tudi visoke rezultatske cilje.

Tako kot v prejšnjih sezonah bo pri moških na tekmah svetovnega pokala lahko nastopilo šest slovenskih tekmovalcev, po slovesu Izidorja Šušteršiča bodo ekipo sestavljali Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Jernej Demšar, Jure Hafner in Tim Mastnak, pri ženskah pa bo slovenske barve zastopala Gloria Kotnik.

Slovenci so v Carezzi že dosegali imenitne rezultate, zmage pa še nimajo. Proga je ena najbolj strmih med prizorišči svetovnega pokala, kar bi Slovencem lahko ustrezalo. Vprašanje pa je, kako se bodo znašli na umetnem snegu, na katerem z izjemo Marguča letos sploh še niso trenirali.

Flander: "Do januarja v odlični formi"

"To je velik minus. Priznam, da potrebujem kar nekaj časa, da se privadim na umeten sneg. Mogoče zaradi tega ne pričakujem veliko, je pa še kakšen razlog, da se na teh tekmah ne nadejam čudes. Pred dvema mesecema sem namreč zamenjal proizvajalca desk, snežnih treningov pa ni bilo toliko, kot sem upal, tako da sem v zaostanku. Sem pa mnogo bolje telesno pripravljen, v tem smislu sem delal po drugačnem sistemu, sodeloval sem s Sašom Vogrinom, s tem pa so se mi odprle nove dimenzije. Verjamem, da bom januarja, ko bo svetovno prvenstvo, v odlični formi, prepričan sem, da še nisem rekel zadnje besede," je pred sezono optimističen najstarejši v slovenski reprezentanci Flander, nekdanji svetovni prvak, ki še ne more povedati, ali je to njegova zadnja sezona v karieri.

"Za to je še prezgodaj, bom videl, kako se bo vse odvijalo. Dejstvo je, da sem lani na olimpijskih igrah, na katerih sem nastopil po poškodbi, videl, da sem še konkurenčen, zato sem se odločil nadaljevati. Glavni cilj pa je zagotovo svetovno prvenstvo," je še dejal Flander, ki je v Carezzi že stal na stopničkah.

Marguč: "Sem dobro pripravljen"

Medtem ko Flander in tudi Košir, dobitnik dveh olimpijskih kolajn in lani drugi v tem južnotirolskem središču, še dvomita o svoji pripravljenosti, pa uvodno tekmo precej bolj optimistično pričakuje aktualni svetovni prvak Marguč. V Rusiji je namreč treniral na umetnem snegu, prav tako je več časa kot v preteklosti namenil vadbi na strmih progah, pozitivne posledice treninga pa naj bi se pokazale že na prvi tekmi.

"Ne bom napovedoval rezultatov, želim si le dobre predstave. Pripravljen sem dobro, za mano je 50 dni kakovostnega treninga na snegu, tudi na umetnem, kar bi lahko bil moj plus. Po mojih informacijah so na umetnem snegu trenirali le še Rusi in Avstrijci, ki pa so si privoščili pot v ZDA, kjer je podlaga specifična, drugačna kot v Evropi. Moram reči, da sem bil jaz na treningu prve tri dni povsem izgubljen, nato pa je šlo vse kot po maslu," je s pripravami zadovoljen Laščan, lani četrti v Carezzi.

"Seveda si želim biti letos še boljši. Upam, da bom postal tudi stalnica svetovnega vrha, menim, da bi se lahko razmerje moči letos spremenilo. Ker so nekateri tekmovalci končali kariero, nekateri pa so poolimpijsko sezono vzeli manj resno, pričakujem, da bomo v ospredje prišli mlajši tekmovalci, upam, da tudi moji reprezentančni kolegi," še pravi Marguč.

Slovo številnih asov

Po lanski sezoni se je poslovila praktično vsa kanadska reprezentanca, v konkurenci letos ne bo tudi legendarnih švicarskih bratov Philippa in Simona Schocha, kariero je končal tudi Avstrijec Ingemar Walder.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.