Marguč: "Tudi zmaga bo prišla"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nizozemski Landgraaf bo v četrtek v dvorani gostil uvodno preizkušnjo svetovnega pokala v deskanju na snegu. Številčna slovenska ekipa si želi najmanj stopničke.
Oglej si celoten članek

V četrtek se v nizozemski dvorani v Landgraafu začenja nova sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu. Na startu uvodnega paralelnega slaloma bo rekordnih osem slovenskih tekmovalcev: pri fantih bodo to Rok Marguč, Rok Flander, Žan Košir, Izidor Šušteršič, Jernej Demšar, Jure Hafner in novinec Tim Mastnak, pri ženskah pa Glorija Kotnik.

Dvoranska tekma je specifična, zato ni nujno, da bo pokazala, kdo je v pripravljalnem obdobju, ki ga je sicer motilo pomanjkanje snega, največ naredil. Na kratki in položni progi v Landgraafu je usodna že vsaka najmanjša napaka, veliko vlogo igrajo tudi izkušnje. Teh večini slovenskih tekmovalcev ne manjka, zato se upravičeno nadejajo vrhunskih uvrstitev. Zaenkrat stopničk na tej tekmi še nimajo, v zadnjih petih letih je bil Flander dvakrat četrti, enkrat pa je bil tik za stopničkami tudi Košir. Prav omenjena tekmovalca bosta ob dvakratnem svetovnem podprvaku Roku Marguču glavna aduta, ne sme pa se odpisati še vedno motiviranega veterana Šušteršiča.

Flander je prve snežne treninge opravil šele prejšnji teden, tako da ni najbolje pripravljen, a verjame, da ga to v Landgraafu ne bo oviralo pri lovljenju vrhunskega dosežka. "Ko sem najmanj pričakoval, ko nisem imel nobenega pritiska, sem bil vedno najboljši. Tokrat si ciljev nisem postavljal, saj sem sezono začel z rezervo, a to ne pomeni, da si ne želim dobre uvrstitve. V Landgraafu sem dolgo časa potreboval, da sem ugotovil, kako se spoprijeti s specifično progo, kako se vozi na tej podlagi. A zdaj imam idejo, kako se da tekmo tudi zmagati. Ničesar ne bi obljubljal, počakajmo na prvo tekmo in bomo potem videli, kako in kaj," je pred uvodno tekmo dejal Flander, ki je letos čuval energijo in zdravje, tako da je večino pripravljalnega obdobja preživel na deski za vodne valove.

Povsem drugačnega razpoloženja je pred tekmo Marguč. Čeprav v dvorani še nikoli ni bil boljši kot sedmi, pa verjame, da mu Landgraaf ustreza, optimizem pa mu vliva tudi dejstvo, da je edini od Slovencev letos progo na Nizozemskem že popolnoma spoznal, saj je na njej treniral skupaj z avstrijsko reprezentanco. "Pričakujem uvrstitev vsaj med najboljših osem, želim pa si še več. V dvorani sem se že tolikokrat vozil, da točno vem, kako je treba odpeljati, kaj je treba narediti, da pridem do vrhunske uvrstitve. Predvsem se je treba boriti do konca in jaz se nameravam. Če pogledam, kaj sem lani pokazal na tej progi, ko sem bil v kvalifikacijah že kar drugi najhitrejši, na tekmi pa sedmi, sem lahko še bolj optimističen," je dobro razpoložen Marguč, ki še nima zmage v tekmi svetovnega pokala, a se s tem ne obremenjuje: "Slej ko prej bo tudi ta prišla, če bom kazal predstave, kot jih znam."

Čeprav Marguč na skupnem treningu z Avstrijci ni videl njihovih blestečih predstav, so slovenski severni sosedje spet glavni favoriti tako v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem bo zanimivo videti, kako se bo držal povratnik na strmine, olimpijski prvak, Kanadčan Jasey Jay Anderson, kot na prvi tekmi. V zadnjih petih letih so Avstrijci v Landgraafu zmagali štirikrat, dvakrat je to uspelo najboljšemu deskarju zadnjih let Benjaminu Karlu, lani Andreasu Prommeggerju, leta 2006 pa Sigiju Grabnerju. Svoje račune imata spet tudi švicarska brata Schoch in njuni rojaki, močni pa sta tudi kanadska in italijanska vrsta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.