Maribor do treh točk v 94. minuti

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Mariborski nogometaši so do zmage proti Kopru prišli v četrti minuti sodnikovega podaljška. Zanesljivejša sta bila proti novincema v ligi Gorica in Domžale.
Oglej si celoten članek

Slovenski podprvaki so na startu sezone vknjižili tri točke, toda proti Kopru so pred domačimi gledalci spet uprizorili dramo, ki jo je v sodnikovem podaljšku odločil Dare Vršič. Z zmago so dobili zagon pred povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij evropske lige, ko bodo v četrtek gostovali pri Levskem.

Domači so od prvega sodnikovega žvižga pritisnili na gostujoči gol. Že v drugi minuti je po napaki obrambe Kopra napadalec Maribora Sunny Omoregie streljal, Vasja Simčič je ubranil, a je žoga prišla do Marcosa Tavaresa, ki pa jo je poslal visoko čez prečko. Minuto kasneje je Gregor Bajde zadel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju.

Pritisk Mariborčanov je hitro popustil. Tako se je igra preselila na sredino igrišča, gostje pa dobili več priložnosti za napad. V 29. minuti je do žoge prišel Joel Valencia. Z roba kazenskega prostora je meril proti desni vratnici, Jasmin Handanović pa je s skrajnim naporom odbil okroglo usnje. V 36. minuti bila obramba gostov na preizkušnji, Dino Hotić je izvajal kot z desne strani, Marko Šuler je žogo ostro usmeril proti vratom, Simčič pa je uspešno posredoval in jo odbil. V 41. minuti je Ruben Belima izkoristil nespretnost Mitje Vilerja, stekel proti vratom, njegov strel z desne strani pa je končal tik mimo desne vratnice.

V 50. minuti je bila obramba domačih že premagana, strel Zlatana Muslimovića z glavo je Blaž Vrhovec odbil z golove črte. Po vstopu Dareta Vršiča in Milivoja Novakovića so domači spet pritisnili na vrata gostov. V 67. minuti je Hotić poslal predložek z desne strani, Novaković pa je iz bližine neovirano žogo poslal mimo leve vratnice. V 73. minuti spet velika priložnost za domače. Novaković je podal Tavaresu, ta pa je z vrha kazenskega prostora streljal tik mimo desne vratnice.

Nervoza se je stopnjevala, igra pa se je povsem preselila na polovico gostov. V 83. minuti je Toni Datković uspešno posredoval pri Vršičevem strelu z desne strani, ko je bil Simčič že premagan. Vršič pa je za konec vendarle razveselil domače navijače v četrti minuti sodnikovega podaljška. Na levi strani je od Vilerja prejel uporabno žogo, stekel v kazenski prostor in jo čez Simčiča poslal v mrežo.

Domžalčanom sosedski derbi

Domžalčani so pred domačim uvodom že okusili evropskega. V Belorusiji so na gostovanju prišli do neodločenega izida v kvalifikacijah za evropsko ligo, ki jim na široko odpira vrata za napredovanje in obračun z West Hamom. Za domači uvod pa so domžalski nogometaši gostili sosede iz Radomelj, ki so se po enoletnem premoru spet vrnili med prvoligaše. Doslej sta ekipi v prvi ligi igrali štirikrat, Radomljani pa še niso zmagali.

Že v četrti minuti so morali gostje po žogo v mrežo. Slobodan Vuk je začel protinapad, pred kazenskim prostorom podal Luki Volariču, ki je streljal proti vratom tekmecev. Vratar Aljaž Ivačič se je sicer izkazal in žogo odbil, toda le do Vuka, ta pa ni imel težkega dela, ko je žogo porinil čez golovo črto.

Nekaj minut zatem sta kombinacijo izvedla Marko Alvir in Volarič, ta se je znašel pred vratarjem Ivačičem. Skušal je podati do Vuka, vendar so gostje žogo odbili, drugi strel Alvirja pa je vratar Ivačič odbil v kot. V 18. minuti so gol zabili tudi gostje, vendar je sodnik pred tem že dosodil prekršek gostujočega nogometaša Luke Cerarja, tako da zadetek ni obveljal. Premoč Domžalčanov sta pozneje potrdila še Amadej Vetrih, ki je meril prek vrat, ter Juninho, ki je podajo Vuka spremenil v močan strel, žoga pa še šla mimo vratnice.

Podobno je bilo nadaljevanje; prvo priložnost je Vuk sicer zapravil, toda Juninho je v 56. minuti po prodoru Jureta Balkovca in podaji Jana Repasa natančno meril in premagal Ivačiča. Trdno vodstvo je zadovoljilo domače nogometaše, ki pa so občasno še nevarneje napadali, najlepšo priložnost za povišanje vodstva je imel Vuk v 76. minuti, ko je šla žoga po strelu s kakšnih 18 metrov tik ob vratnici. Radomlje so imele dve polpriložnosti ob koncu tekme, ob eni je po strelu Marka Kovjenića posredoval vratar Adnan Golubović, drugič pa po kotu gostje niso prišli do zaključnega strela.

Tudi Aluminiju ob vrnitvi v prvo ligo poraz

Čeprav so bili do zdaj v medsebojnih tekmah veliko boljši Novogoričani, ki so v sezoni 2012/13 trikrat zmagali in enkrat z ekipo iz Kidričevega igrali neodločeno, so bili gostje tisti, ki so v prvem delu prvega polčasa narekovali tempo in imeli več priložnosti za zadetek. Že v uvodnih minutah je Grega Sorčan ubranil strel Lovra Bizjaka, še več dela pa je imel domači vratar ob poskusu Roberta Kureža v 16. minut. Pred tem je Matija Škarabot ravno toliko oviral Dejana Petrovića, da le-ta ni mogel nevarneje ogroziti Sorčana.

Toda po pol ure igre so bili varovanci Mirana Srebrniča, ki so se prvi veselili zadetka. Po visoki žogi z desne strani Sandi Arčon z nogo ni najbolje zadel žoge, pravzaprav jo je na levi strani le podaljšal do Mirana Burgića, kateremu je gostujoči vratar Luka Janžekovič strel ubranil, odbito žogo pa je v drugem poskusu Arčon le spravil v mrežo. Manj uspešen je bil pet minut pozneje Tine Kavčič, ki je z glavo skušal premagati Janžekoviča. Vratar Aluminija se je izkazal tudi dve minuti pozneje, ko je zaustavil strel Tilna Nagodeta. Tudi do konca polčasa so bili Novogoričani več pri žogi, tik pred odhodom na zaslužen odmor pa iz ugodnega položaja Burgić ni najbolje zadel žoge, tako da je bila lahek plen Janžekovića.

Vodstvo ob polčasu Novogoričanov ni uspavalo, saj je že v drugi minuti nadaljevanja tekme po kotu Burgić iz neposredne bližine zadel prečnik. Kar ni uspelo domačemu kapetanu, je v 50. minuti branilcu Kavčiču, ki je bil po prostem strelu z desne strani najvišji v kazenskem prostoru gostov in z glavo premagal nemočnega Janžekoviča. Domači kapetan je bil blizu gola tudi v 61. minuti, ko se je po napaki gostujoče obrambe sam znašel pred Janžekovićem, ki ga je ob robu kazenskega prostora že priigral, nato pa zadel samo levo vratnico gostujočih vrat. Domačini so bili v 70. minuti spet v priložnosti, vendar je iz neposredne bližine Miha Gregorič zgrešil žogo, ki je prišla do Jana Humarja, toda njegov poskus je končal mimo leve vratnice.

Gostje iz Kidričevega so bili v 84. minuti blizu temu, da bi dosegli vsaj častni zadetek. Denisu Vezjaku je po strelu z glavo to preprečil Sorčan, po napaki domače obrambe se je priložnost ponudila Maticu Vrbancu, ki pa je podobno kot pred njim Burgić za Novogoričane, zadel le levo vratnico. Dve minuti pozneje je s strelom poskusil še Nejc Brodnjak, a je mreža Sorčana ostala nedotaknjena.

Prva liga TS, 1. kolo:

Maribor : Luka Koper  1:0 (0:0)
Vršič 94.

Gorica : Aluminij  2:0 (1:0)
Arčon 30., Kavčič 50.

Domžale : Kalcer Radomlje  2:0 (1:0)
Vuk 4., Juninho 56.

Sobota:
Rudar : Krško  1:1 (1:0)
Glavina 16.; Dangubić 74.

Olimpija : Celje  1:0 (1:0)
Velikonja 6.

Lestvica:
1. Domžale  3   
    Gorica  3
3. Olimpija  3
    Maribor  3
5. Krško  1
    Rudar  1
7. Celje  0
    Luka Koper  0
9. Aluminij  0
    Radomlje 0

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.