Maribor kot burja čez Gorico

Foto: Profimedia Martin Kramarič
Mariborski nogometaši so vpisali visoko zmago proti Novogoričanom.
Oglej si celoten članek

Nogometaši iz Maribora so v 27. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Gorico s 6:0 (4:0). Mariborski nogometaši so tako prebrodili krizo iz uvoda v spomladanski del sezone. V zadnjih dobrih dveh tednih so po neodločenem izidu v Ljubljani dosegli še tretjo zmago v nizu, po Celjanih in Kranjčanih so  po zelo zanesljivi predstavi ugnali še Novogoričane, za vodilnimi Ljubljančani, ki so v soboto v Stožicah igrali neodločeno z Domžalčani, pa devet krogov pred koncem državnega prvenstva zaostajajo za pet točk. Goričani so zadržali šesto mesto na prvenstveni lestvici.

Izbranci gostujočega trenerja Darka Milanića so odločno odprli tekmo v mestu vrtnic. Že v šesti minuti dvoboja je Martin Kramarič z 20 metrov sprožil močan strel, žoga pa je zletela mimo leve vratnice. Štajerci so imeli tudi v nadaljevanju absolutno prevlado na igrišču, po strelih Kramariča v 14. in Dina Hotića v 19. minuti se je izkazal domači vratar Grega Sorčan, v 21. minuti pa se pred primorskimi vrati ni najbolje znašel Luka Zahović.

Zato pa so Mariborčani med 26. in 30. minuto izpeljali "blitzkrieg" in v pičlih štirih minutah dosegli kar tri gole. Primorsko mrežo je najprej načel Saša Ivković, ki je po kotu z leve strani in po strelu z glavo soigralce povedel z 1:0. Zgolj tri minute kasneje so prvaki izpeljali (pol)protinapad, ki ga je s natančnim in močno odmerjenim strelom nekoliko z desne strani zaključil Jan Mlakar, že v naslednji minuti pa je Hotić izkoristil lepo podajo Zahovića z leve strani in iz neposredne bližine povišal na 3:0.

A Mariborčani se s tem niso zadovoljili, še naprej so igrali poletno in bili za vsaj dva razreda boljši od Novogoričanov. Do konca polčasa so si priigrali še nekaj lepih priložnosti za gol, v 38. minuti pa je Zahović po bliskovitem nasprotnem napadu in podaji Mlakarja povišal na 4:0.

V začetku drugega polčasa se je nadaljevala absolutna prevlada mariborskih nogometašev, že v drugi minuti nadaljevanja je strel Kramariča na bravurozen način zaustavil Soršak, v 50. minuti pa je Zahović po strelu z glavo zadel okvir vrat.

Do konca tekme so imeli Milanićevi izbranci popoln nadzor nad tekmeci. Zavoljo prevelike kakovostne razlike so resda malenkostno popustili, navkljub temu pa dosegli še dva gola. Najprej je v 78. minuti na 5:0 povišal Blaž Vrhovec, piko na i pa je v 88. minuti po strelu z glavo z enajstih metrov postavil najboljši strelec vseh časov na slovenskih prvoligaških nogometnih igriščih - Brazilec Marcos Tavares.

Prva Liga Domžale v 92. minuti naredile uslugo Mariboru

Triglav ostaja na zadnjem mestu

Kranjčani so edina ekipa, ki v spomladanskem delu prvenstva še ni zabeležila zmage, ob tem pa si jim tekmeci iz Ankarana v četrtek, ko so premagali Velenjčane, pahnili na zadnje mesto lestvice. Knapi so zmagali trinajstič in imajo na četrtem mestu s tekmo več spet štiri točke prednosti pred petimi Celjani.

Prvi zaključni strel na tekmi so gledalci videli šele v 18. minuti, ko je do udarca z glavo prišel Rudarjev Djair Parfitt-Williams, a je meril čez prečko. Nekaj bolj nevaren je bil na drugi strani igrišča v 19. minuti David Tijanić, ki je prišel do strela s kakšnih 17 metrov, a je žoga na poti proti golu zadela enega od igralcev in se odbila čez gol.

Ko je že vse kazalo na prvi polčas brez zadetkov, je Jaka Bijol v 40. minuti potegnil po levi strani, v kazenskem prostoru podal na drugo vratnico, kjer je z glavo žogo v gol pospravil Edin Šehić. Tri minute kasneje so gosti podvojili prednost. Jakob Novak je na desni strani žogo poslal v kazenski prostor proti Robertu Pušaverju, ta je podaljšal na drugo stran, okroglo usnje pa je pričakal Dominik Radič in zadel za 2:0.

V 61. minuti bi Triglav skorajda moral znižati, saj se je Matej Poplatnik znašel iz oči v oči z Markom Pridigarjem, a se je najprej odločil za preigravanje, nato zadel vratarja Velenja, ko je prišel do odbite žoge in drugega strela, pa je žogo izpred gola odbil eden od velenjskih igralcev.

Od 75. minute so domači igrali še brez Momirja Bojića, ki je prejel drugi rumeni karton. Kranjčani se niso vdali, poskušali so z napadi, a Velenjčanom niso povzročali preveč težav. V 84. minuti so gostitelji ostali še brez enega igralca, Alen Krcić je tako kot Bojić dobil drugi rumeni karton. V sodniškem dodatku drugega polčasa je Tijanić v kazenskem prostoru gostov podal proti Poplatniku, ki je bil ob zaključku premalo zbran, da bi ogrozil Pridigarja.

Aluminij obdržal pet točk prednosti pred Primorci

Nogometaši Aluminija in Ankarana Hrvatinov so se še tretjič v sezoni razšli z neodločenim izidom 1:1. To popolnoma ustreza dogodkom na igrišču, saj sta obe ekipi igrali napadalno, domači so sicer hitro povedli, a ob koncu tekme se je obrestoval pritisk Primorcev, ki so prišli do izenačenja in s tem poskrbeli, da se Kidričani v boju za ostanek niso oddaljili že na osem točk.

Za gostitelje se je tekma začela sanjsko, saj so izkoristili že prvo priložnost na tekmi, v peti minuti je Francesco Tahiraj z desne strani podal v kazenski prostor, v katerem je bil povsem sam Rok Kidrič, ki mu ni bilo težko z glavo premagati vratarja Primoža Bužana.

Slednji je moral posredovati v 19. minuti, ko ga je s strelom po tleh poskušal premagati Luka Štor, a se je vratar izkazal, Štor pa je imel priložnost tudi v izdihljajih prvega dela, a Bužan z njegovim strelom ni imel velikega dela. Na drugi strani so bili v prvem delu gosti najbližje zadetku v 30. minuti, ko je Brazilec Felipe Santos vse storil, kot je treba, a je njegov strel zaustavila vratnica.

Tako kot so domači v prvem delu hitro zadeli, bi lahko ponovili tudi gostje v drugem. V tretji minuti nadaljevanja se je priložnost ponudila Vedranu Gercu, vendar je z glavo streljal slabo, žoga je zletela mimo gola. Domači bi lahko vodstvo povišali v 62. minuti, ko so imeli v enem napadu dve priložnosti, Bužan je najprej ubranil strel Maria Jurčevića, nato pa še poskus Kidriča. 

V zaključku tekme je sledil pritisk Ankarana. V 87. minuti je Timotej Mate dobro streljal, svoji ekipi priboril kot, po njem pa je padel izenačujoči gol. V gneči je žogo dobil Francoz Raoul Delgado, v prvem poskusu z volejem je zadel enega od Aluminijevih obrambnih igralcev, v drugo pa je žogo vendarle spravil čez golovo črto.

Ankarančani so želeli doseči še drugi gol, izvedli so še nekaj nevarnih napadov, toda izid se ni spremenil.

Prva liga TS, 27. kolo:

Triglav Kranj : Rudar Velenje  0:2 (0:2)
Šehić 40., Radić 43.

Gorica : Maribor  0:6 (0:4) 
Ivković 26., Mlakar 29., Hotić 30., Zahović 38., Vrhovec 78., Tavares 87.

Aluminij : Ankaran Hrvatini  1:1 (1:0)
Kidrič 5.; Delgado 87.

Sobota:
Olimpija : Domžale  1:1 (1:0)
Alves 5.; Bizjak 92. 

Celje : Krško  5:0 (2:0)
Andrejašič 3., Cvek 34., Požeg Vancaš 47., Brecl 72., Vizinger 82.

Lestvica:
1. Olimpija  63
2. Maribor  58
3. Domžale  53 (-1)
4. Rudar Velenje  43
5. Celje  39 (-1)
6. Gorica  31 (-1)
7. Krško  26 (-2)
8. Aluminij  22 (-1)
9. Ankaran Hrvatini   17
10. Triglav Kranj  15

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.