Maribor lahko do naslova pride proti Olimpiji

Foto: True value paint Jan Mlakar
Vijoličasti s tremi točkami, ki so jih osvojili na gostovanju v Novi Gorici, že povsem blizu lovorike.
Oglej si celoten članek

Mariborčani so še enkrat več dokazali, da se v Novi Gorici odlično počutijo. Še drugič v sezoni so v gosteh premagali gostitelje, ki na zmago nad Mariborom čakajo že od 13. avgusta 2016. Pot do 22. zmage v Novi Gorici in osme zaporedne v dvobojih s Primorci so si tlakovali že na samem začetku, ko je po minuti in 22 sekundah v polno zadel Jan Mlakar. Ko je v 35. minuti Mlakar zadel še drugič, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo gostje odnesli popoln plen, čeprav so morali zanj na koncu vsaj nekaj minut trepetati.

Za Štajerce, ki si že v naslednjem krogu na derbiju proti Olimpiji lahko zagotovijo nov naslov prvakov, se je obračun začel na najboljši možen način. Že v prvi resnejši akciji je razpoloženi Žan Kolmanič z leve strani poslal žogo v sredino, točno na glavo Mlakarju, ki mu ni bilo težko zatresti mreže.

Domači bi lahko izenačili v 16. minuti, ko je Bede Amarachi Osoji lepo prodrl pred kazenski prostor, se odločil za strel, a žoga je zadela prečko. Poleg še enega poskusa Kristijana Šipka je bil to edini nevarnejši strel proti vratom Kenana Pirića v prvem delu, gostje so bili precej nevarnejši.

V 35. minuti so vodstvo povišali, ko je Dino Hotić streljal od daleč, vratar Grega Sorčan je žogo odbil, a točno na nogo Mlakarju, ki s strelom ni okleval, bil je dovolj natančen, da je njegova ekipa povedla z 2:0.

Vijoličasti bi lahko do konca prvega dela izid še povišali. V 40. minuti se je Luka Zahović sam znašel pred Sorčanom, a je ta po njegovem strelu žogo odbil v kot, po njem pa je Mlakar z lepim strelom zadel vratnico, Zahović pa je imel le nekaj minut pozneje podobno priložnost, tudi tokrat je bil goriški vratar zmagovalec medsebojnega dvoboja.

Drugi del se je začel s priložnostjo Etiena Velikonje, ki je vse storil, kot je prav, a je žoga po njegovem strelu zadela le vratnico. Nekaj minut pozneje po podaji z desne strani žoga prišla do Andrije Filipovića, a ta je bil iz težkega položaja nenatančen.

Na drugi strani je Zahović le našel način, kako premagati Sorčana, toda veselje mu je hitro pokvaril sodnik Asmir Sagrković, ki je dosodil nedovoljeni položaj, po mnenju mnogih je bila sodniška odločitev napačna. Velikonja, tudi nekdanji igralec Maribora, se je v 65. minuti znašel še v eni priložnosti, tokrat mu je gol preprečil Pirić, v 77. minuti pa je nekdanji slovenski reprezentant vendarle našel pot žogi v mrežo, po odbitku se je izboril za njo in nato s strelom z vrhom čevlja znižal izid.

Gorica je krenila v napad, a upanje za izenačenje je tlelo le pet minut. Po kotu so namreč v 82. minuti Mariborčani znova zadeli, po podaji Amirja Derviševiča je bil v kazenskem prostoru najvišji Gregor Bajde, žogo je podaljšal na drugo vratnico k Zahoviću, ta pa je bil višji od Sorčana in se po strelu z glavo vendarle vpisal med strelce. 

V 87. minuti so Mariborčani dobili še številčno premoč na igrišču, zaradi drugega rumenega kartona je moral z igrišča Osuji.

Maribor bo v naslednjem krogu gostil Olimpijo, z zmago pa bi že prišel do naslova.

Ljubljančani boljši od Kranjčanov

Zaenkrat še slovenskim prvakom ni bilo potrebno pokazati spektakularne predstave, da so zlomili odpor kranjskega Triglava. Ljubljančani so imeli prvo tretjino tekme sicer jalovo premoč, igra se je odvijala predvsem na polovici Triglava, ki pa je celo prvi zadel. A reči so kmalu prišle na svoje mesto, zeleni so že osem minut pozneje izenačili, nato pa si še s tremi goli priborili 17. zmago v sezoni, s katero so na prvenstveni razpredelnici zadržali enajst točk zaostanka za Mariborom in deset točk prednosti pred tretjeuvrščenimi Domžalami.

Olimpija je od samega začetka pritisnila na vrata Kranjčanov, a kljub številnim strelskim poskusom, so bili tekmeci tisti, ki so povedli. V 24. minuti je po lepi akciji Žan Rogelj ušel po desni strani, zavrnil žogo v sredino, kjer jo je pripravljen dočakal prvi strelec lige Luka Majcen, ki je z natančnim strelom dosegel svoj 15. gol v sezoni.

Na izenačenje pa vendarle bilo treba dolgo čakati. Osem minut pozneje je Rok Kronaveter 20 metrov od gola izsilil prosti strel, izvedel ga je sam, zadel je živi zid, odbita žoga pa je prišla do Marka Putinčanina, ki je izkoristil dejstvo, da je bil gostujoči vratar Darjan Curanović pokrit, s strelom po tleh je izid izenačil.

Kronaveter je kmalu zatem streljal malo čez gol, kar ni uspelo njemu, je v 44. minuti uspelo branilcu Vitalijsu Maksimenku, ki je izkoristil lepo podajo Asmirja Suljića in z glavo premagal Curanovića.

Kranjčani so se v prvem polčasu predvsem branili, drugi del pa so začeli pogumneje, Gašper Udovič je v 49. minuti poskusil s strelom od daleč, žoga je zletela čez gol, polpriložnost za izenačenje je imel tudi Majcen. A Ljubljančani so goste hitro umirili. V 59. minuti je proti golu prodiral Haris Kadrič, kranjska obramba mu je žogo odbila, vendar le do Endrija Cekicija, ta pa je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora povišal vodstvo.

Še večjo prednost je gostiteljem priboril Kronaveter, ki se je s 15. golom na lestvici najboljših strelcev spet izenačil z Majcnom, po podaji Cekicija je bil uspešen z glavo, končni izid pa je dve minuti pozneje postavil Tin Karamatić.

Sodniška napaka ob koncu tekme

Nogometaši Mure in Rudarja so pokazali zelo zanimivo in dramatično predstavo. Tekma je bila bogata z ritmom, lepimi akcijami in priložnostmi, na koncu pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom. S tem so lahko bolj zadovoljni Sobočani, ki so se po Mariboru še na drugi zaporedni domači tekmi izvlekli, tokrat so izničili zaostanek 1:3, tak rezultat je semafor kazal še v 80. minuti tekme. Mura z osvojeno točko sicer ni izpolnila cilja, da na prvenstveni lestvici na četrtem mestu vsaj začasno prehiti Celje.

Tekma se je začela po željah gostov, ki so v lovu na drugo zaporedno gostujočo zmago že v prvem resnem napadu zagrozili gostiteljem, a je neugodni položaj rešil vratar Matko Obradović. Že nekaj trenutkov pozneje pa je bil slednji brez moči, ko je Marko Čosić lepo podal žogo v prazen prostor, v zadnjem času vroči Žiga Škoflek se je sam znašel pred vratarjem in ga s plasiranim strelom ob bližnji vratnici tudi premagal.

V 23. minuti so imeli Velenjčani novo priložnost, po podaji Damjana Trifkovića je po desni strani v kazenski prostor prišel Škoflek, Obradović je žogo odbil do Trifkovića, ta pa je z roba kazenskega prostora slabo streljal.

Muraši so počasi prišli k sebi in začeli plesti mrežo okrog gostujočega kazenskega prostora. Kar nekajkrat jim je zmanjkala zadnja podaja, v 22. minuti pa so vendarle prišli do prve priložnosti, toda Luka Šušnjara je iz neposredne bližine streljal mimo gola.

V 30. minuti pa so Sobočani vendarle izkoristili premoč in izenačili. Amadej Maroša se je dobro znašel v kazenskem prostoru, podaljšal žogo do Armina Čerimagića, ki je z desetih metrov močno streljal, čeprav je bil Pridigar blizu obrambe, pa je bil strel vendarle premočan, tako da mu je žoga ušla za črto.

Napadi Mure niso pojenjali, nekaj nevarnih akcij so izvedli ob koncu prvega in na začetku drugega dela, toda Velenjčani so bili spet tisti, ki so se veselili. V 54. minuti je Trifković pred golom lepo opazil Škofleka, ki je neoviran z glavo premagal Obradovića.

Kmalu zatem je Nino Kouter streljal čez gol, dosti bližje izenačenju pa je bil Žiga Kous, ki je v 66. minuti s prostega strela zadel vratnico. Tudi Rudar je še imel željo po napadalnih akcijah, za kar je bil nagrajen v 68. minuti, ko je po preigravanju v kazenskem strelu natančno streljal Milan Tučić, ki je svojo ekipo popeljal do vodstva z dvema goloma razlike.

A Mura se tudi po tem ni predala. Tomi Horvat je v 78. minuti z roba kazenskega prostora streljal preveč po sredini, zato pa je bil tri minute pozneje uspešnejši Kouter, ki je izkoristil natančno podajo Klemna Šturma z leve strani.

V tretji minuti sodnikovega podaljška pa je Mura izenačila. V kazenskem prostoru sta kombinirala Nik Lorbek in domači "joker s klopi" Rok Sirk, ta se je znašel iz oči v oči s Pridigarjem in ga tudi mojstrsko premagal.

Vendar to še ni pomenilo konca dramatičnih dogodkov. Velenjčani so še enkrat odgovorili, Dominik Radić je celo dosegel gol, ki pa ga sodniki zaradi napačno dosojenega prepovedanega položaja neupravičeno niso priznali, na drugi strani pa je zadnjo priložnost zamudil Kous.

Prva liga TS, 31. kolo:

Aluminij : Domžale  0:3 (0:1)
Klemenčič 21., Dobrovoljc 56., Nicholson 78.

Mura : Rudar  3:3 (1:1)
Ćerimagić 31., Kouter 81., Sirk 93.; Škoflek 4., 54., Tučić 68.

Gorica : Maribor  1:3 (0:2)
Velikonja 77.; Mlakar 2., 35., Zahović 82.  

Olimpija : Triglav  4:2 (2:1)
Putinčanin 32., Maksimenko 44., Cekici 59., Kronaveter 87.; Majcen 24., Karamatić 89.

Ponedeljek:
Krško - Celje

Lestvica:
1. Maribor 71
2. Olimpija 60
3. Domžale 50 
4. Celje 43 (-1)
5. Mura 42
6. Aluminij 41
7. Rudar 33
8. Triglav 32
9. Gorica 30
10. Krško 21 (-1)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.