Maribor in Olimpija do petarde, neverjetna poteza novega člana zmajev

Foto: Profimedia Dino Hotić
Nogometaši Maribora so v 7. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali kranjski Triglav s 5:1. Pet zadetkov je zabila tudi Olimpija, ki je s 5:0 premagala Rudar.
Oglej si celoten članek

Olimpija je odigrala zadnjo tekmo pod vodstvom začasnega trenerja Safeta Hadžića, ki se je od ljubljanske klopi poslovil z zmago. V ponedeljek bo moštvo prevzel Zoran Barišić. Zmaji, ki so se v četrtek v Trnavi poslovili od evropskih tekmovanj, so odigrali tudi prvo tekmo brez Issaha Abassa, na njegovem mestu pa je zaigral Jucie Lupeta. Prišlek iz Celja je bil v prvem polčasu najboljši posameznik domače zasedbe, izkazal se je s podajo za prvi gol in atraktivnim golom s škarjicami za 2:0, tekmo pa je končal v 44. minuti zaradi poškodbe kolena, ki jo je utrpel nekaj minut prej po dvoboju z Ivanom Vasiljevićem, ko je portugalski napadalec končal v betonskem zidu ob robu igrišča.

Olimpija je hitro zagospodarila na domači zelenici, pritisk je obrodil sadove v 16. minuti, ko je z leve strani podal Asmir Suljić, v kazenskem prostoru je bil prvi pri žogi Lupeta, podaljšal do Andresa Vombergarja, napadalec Olimpije pa je žogo neoviran poslal v gol.

Pet minut kasneje je lepo priložnost Rudarja zapravil Anže Pišek, ki je po žogi udaril z roba kazenskega prostora, meril pa mimo gola. V 23. minuti je novo priložnost domačih imel Lupeta, njegov strel z glavo je šel preveč po sredini, Matej Radan ni imel veliko dela. V 35. minuti je za potezo tekmo poskrbel Lupeta, ki je v kazenskem prostoru prejel žogo po podaji Roka Kronavetra, okroglo usnje si je ob dveh branilcih nastavil in s škarjicami premagal Radana. V sodniškem dodatku prvega polčasa je s prostega strela z roba kazenskega prostora prečko stresel Kronaveter.

Olimpija je na uvodu drugega polčasa nadaljevala z napadalno igro, v 54. minuti pa dosegla že tretji gol. V vlogi podajalca s prostega strela je bil Kronaveter, skok v kazenskem prostoru je dobil Vitalijs Maksimenko in dosegel svoj prvi gol v dresu državnih in pokalnih prvakov.

Težave Velenja so v 61. minuti postale še večje, saj je debitant v Prvi ligi Telekom Slovenije Cene Kitek zaradi prekrška nad Vombergarjem dobil direkten rdeči karton. Četrti gol domačih je v 63. minuti preprečil Radan, ki se je izkazal s parado po strelu Stefana Savića. V 74. minuti je atraktivno poskusil Kronaveter, gostujoča obramba je pravočasno razčistila nevarnost.

V 85. minuti pa se je na levi strani kazenskega prostora Velenja znašel rezervist Matic Črnic in v gol pospravil podajo Suljića. Dve minuti kasneje je Damjan Trifkovič v svojem kazenskem prostoru igral z roko, Kronaveter je imel z bele točke priložnost za gol, a je enajstmetrovko zapravil. Kar Kronavetru ni uspelo v 87. minuti, je uspelo Črnicu tri minute kasneje. Znova se je pod podajo podpisal Suljić, Črnic je neoviran brez težav dosegel svoj drugi gol na tekmi

Vijoličasti pet točk pred vsemi

Maribor je v Kranju dosegel peto zmago in se utrdil na prvem mestu prvenstvene lestvice. Pred današnjim zmagoslavjem je zanesljivo ukanil še velenjski Rudar, Aluminij, Gorico in Olimpijo ter igral neodločeno z Muro in Celjem. Kranjska zasedba ostaja v spodnjem delu prvenstvene lestvice, s šestimi zbranimi točkami je na osmem mestu v 10-članski ligi.

Mariborčani so takoj zagospodarili na igrišču in že iz svoje prve priložnosti povedli z 1:0. V sedmi minuti so izpeljali kombinirano akcijo, vodilni gol pa je dosegel Jan Mlakar. Triglavani so že v naslednji minuti izpeljali obetavno akcijo, po lepi podaji Dicksona Afoakwe se je v sijajni priložnosti znašel Luka Majcen, a je s petih metrov streljal visoko prek vrat.

Izbranci gostujočega trenerja Darka Milanića so tudi v nadaljevanju imeli niti igre v svojih nogah. V 16. minuti so znova zagrozili, po lepem predložku Mitje Vilerja je Jasmin Mešanović zadel vratnico. Napadalec iz BiH se je v 28. minuti znova znašel v lepi priložnosti, obrambna vrsta Kranjčanov pa je v zadnjem hipu blokirala njegov strel. Le tri minute kasneje so Mariborčani povišali vodstvo, po prostem strelu z desne strani je bil v domačem kazenskem prostoru najvišji Blaž Vrhovec in po strelu z glavo zadel za 2:0. V 34. minuti so zagrozili tudi Kranjčani, žoga pa je po strelu Majcna z roba kazenskega prostora zadela okvir vrat.

Mariborčani v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped, že v drugi minuti nadaljevanja pa je Dino Hotić po pravem "evrogolu" ter po izjemno natančnem in močnem strelu s 23 metrov povišal na 3:0.

V 56. minuti so Mariborčani znova "pičili" prek Luke Zahovića, ki je lepo spodkopal žogo prek domačega vratarja Darjana Curanovića in povišal na 4:0.

Le dve minuti kasneje se je v lepi priložnosti znašel Mešanović, a je bil pri zaključnem strelu premalo zbran, prav tako Mlakar v 62. minuti. Gostitelji so v 70. minuti vendarle dosegli gol, po močnem strelu z roba kazenskega prostora je na 1:4 znižal "rezervist" David Tijanić. V končnici tekme so imeli nogometaši iz štajerske prestolnice imeli še nekaj priložnosti: v 77. minuti je Viler zadel vratnico, v sodnikovem podaljšku pa je Zahović dosegel svoj drugi gol na tekmi za končno zmago s 5:1.

Novogoričani v zadnji četrtini tekme iztržili remi

Nogometaši Mure so v prvenstvenih obračunih do zdaj le enkrat zmagali v Novi Gorici, tokrat so bili na dobri poti, da to storijo drugič. Skoraj tri četrtine tekme so držali ugoden rezultat, vodili tudi z 2:0, a v zadnjem delu dvakrat zamudili v obrambi, ko sta bila za njih usodna predložka z desne strani in visoka skoka goriških nogometašev. Ti bi na koncu celo lahko prišli do polnega izkupička, toda Andrej Kotnik vso tekmo ni bil pri strelu, zapravil je tudi zadnjo priložnost na dvoboju, čeprav je tudi on dobil skakalni dvoboj s svojim čuvajem.

Tekma se je začela z ofenzivo gostiteljev, ki so v peti minuti prišli do prve priložnosti, Andrija Filipović je streljal visoko čez gol. Sobočani so domače hitro umirili, z nekaj sreče pa v deveti minuti povedli. Alen Kozar se je od daleč odločil za strel, žoga je na poti do gola zadela Mattea Tomička in presenetila vratarja Grego Sorčana.

V 17. minuti se je po kotu Kotniku ponudila priložnost za izenačenje, na drugi vratnici je ostal neoviran, vendar je streljal čez gol. V 21. minuti je imel Sorčan spet veliko dela, ko je od daleč poskušal s strelom Luka Bobičanec, podoben položaj kot pri prijetem golu pa je domači vratar tokrat rešil v svojo korist. V protinapadu bi lahko bil zato tudi nagrajen, toda Kotnik je bil po preigravanju na levi strani kazenskega prostora pri strelu spet nenatančen. Priložnosti za izenačenje sta imela do konca prvega dela še Uroš Celcer in Rok Grudina, še ena se je ponudila tudi Kotniku, toda mreža je ostala nedotaknjena.

V 58. minuti Grudina ni izkoristil lepe podaje Celcerja, pet minut pozneje je sledila kazen. Po številnih poskusih Prekmurcev od daleč je bilo le vprašanje časa, kdaj bo moral Sorčan spet po žogo v mrežo, to se je zgodilo v 63. minuti, ko je bil s približno 20 metrov natančen Žan Karničnik.

Glede na potek dogodkov je bilo na stadionu malo tistih, ki so verjeli, da bi domači še lahko vstali od mrtvih, a zgodilo se je ravno to. V 73. minuti je Filipović izkoristil natančno podajo Janija Curka z leve strani, nato pa je bil z glavo natančen še Žiga Lipušček, ki je postavil končni izid.

Prva liga TS:

Aluminij : Krško  1:0 (1:0)
Gliha 17.

Celje : Domžale  0:0

Triglav : Maribor   1:5 (0:2)
Tijanić 70.; Mlakar 7., Vrhovec 31., Hotić 47., Zahović 56., 91.

Gorica : Mura  2:2 (0:1)
Filipović 74., Lipušček 83.; Kozar 9., Karničink 66.

Olimpija : Rudar  5:0 (2:0)
Vombergar 16., Lupeta 35., Maksimenko 54., Črnic 85., 90.

Lestvica:
1. Maribor  17
2. Aluminij 12
3. Gorica  12
4. Olimpija 11
5. Domžale  10
6. Mura   9
7. Krško   7
8. Triglav  6
9. Celje  5
10. Rudar  4

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.