Maribor spet skočil pred Olimpijo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V 16. kolu elitne slovenske lige je Maribor doma premagal Celje (2:0) in se (začasno) zavihtel na vrh. Rudar Velenje je doma remiziral z Aluminijem (0:0). Domžale so na domačem igrišču povozile Gorico (5:0).
Oglej si celoten članek

Nogometaši Maribora so še drugič v tej sezoni ugnali Celje in vsaj do nedelje bodo na vrhu prvoligaške lestvice. Celjani so vselej motivirani, ko gostujejo v Ljudskem vrtu. Še posebej je četverica nekdanjih članov mariborske zasedbe (Volaš, Džinić, Cvijanović, Rahmanović) skušala narediti kaj več. Toda domači so z napadalnim dvojcem Luka Zahović-Milivoje Novaković ob pravem trenutku zadeli in prelomili tekmo za osvojitev novih treh točk.

Domači so prevzeli pobudo in uvodne minute tekme so potekale na polovici gostujočega moštva. V 11. minuti je Marko Šuler sprožil prvi nevarnejši strel. Potem ko je Dare Vršič izvajal prosti strel z leve strani, je bil najvišji v skoku, njegov strel z glavo pa je končal tik mimo leve vratnice. Domači uvodne pobude niso izkoristili. Gostje so se otresli pritiska in si pripravili nekaj obetavnih akcij. V 36. minuti se je Dalibor Volaš odločil za strel z roba kazenskega prostora, Jasmin Handanović je žogo odbil v kot. Handanović je spet imel veliko dela v 43. minuti, ko je Lovre Čirjak streljal s 25 metrov. Žogo je s težavo odbil do Janeza Piška, ki jo je poslal visoko čez gol.

Tudi v drugem polčasu so domači skušali prevladovati na igrišču, a prvo pravo priložnost so imeli gostje. V 59. minuti je Elvedin Džinić sprožil z glavo, Handanović je s skrajnimi močmi žogo poslal čez gol. Sledil je hiter odgovor. Domači so izvajali kot z leve strani, Milivoje Novaković je bil najvišji v skoku in žogo z glavo poslal do Luke Zahovića, ki je z bližine premagal nemočnega Matjaža Rozmana. Tekma se je prelomila v 70. minuti, ko so domači še drugič zadeli. Vršič je začel akcijo na sredini igrišča. Obramba gostov je bila slabo postavljena, saj je na robu kazenskega prostora našel Novakovića, ki je neovirano žogo poslal čez Rozmana.

Kljub prejetemu zadetku gostje niso obupali. Skušali so priti do zadetka, a v tem niso bili uspešni. V 86. minuti je Džinić spet streljal z glavo, a je Handanović še drugič žogo preusmeril v kot. Tudi domači so skušali priti do tretjega zadetka. V sodnikovem podaljšku je Rozman ubranil Vršičev strel z 20 metrov.

Ravbarji razbili Gorico

Foto: NK Domžale/Facebook NK Domžale

Kriza nogometašev Gorice se nadaljuje. V zadnjih osmih tekmah jim je uspelo premagati le Radomlje, tokrat so v Domžalah belo zastavo razobesili že po dobre pol ure tekme. V tem obdobju so jih Domžalčani povsem nadigrali, dosegli tri zadetke, ob tem pa zamudili še nekaj priložnosti. Tudi v drugem polčasu se je njihova premoč nadaljevala, dosegli so še dva gola, lahko pa bi še kakšnega. Ob tem pa tekmecu, ki jih je v Novi Gorici premagal s 3:1, v 90 minutah niso dovolili niti ene same prave priložnosti.

Že sam začetek tekme je napovedoval enosmerni promet. Domžalčani, sicer precej oslabljeni, saj jim je manjkalo kar nekaj standardnih igralcev, so takoj izvedli ofenzivo in si že v uvodnih minutah pripravili tri lepe priložnosti. Najprej je po podaji Jureta Balkovca Slobodan Vuk meril mimo gola, nato je bil z glavo nenatančen še Vuk, v šesti minuti pa so gledalci po strelu Jureta Matjašiča žogo že videli v mreži, a je gostujoči vratar Gregor Sorčan s pomočjo prečke žogo odbil v kot.

Ko je domača ofenziva izgubila moč in ko so Goričani vsaj na videz vzpostavili ravnotežje, pa je prišlo do spremembe izida. Balkovec je lepo prodrl po levi strani, v kazenskem prostoru našel Vuka, ta je žogo podal bolje postavljenemu Lucasu Mariu Horvatu, ki je natančno meril.

Do nove spremembe rezultata ni bilo treba dolgo čakati. Že osem minut pozneje so Domžalčani spet lepo kombinirali, razpoloženi Vuk je s peto podal do Marka Alvirja, po njegovem strelu je žoga zadela Alena Jogana, kar je presenetilo Sorčana, ki je bil nemočen.

S tem pa se učinkovito obdobje gostiteljev še ni končalo. Domžalčani so že v naslednjem nevarnejšem napadu spet zadeli v polno, potem ko so si pred kazenskim prostorom z glavo podajali žogo, jo spravili do Alvirja, ta pa je z močnim volejem še enkrat premagal Sorčana.

Čeprav so si že v prvem delu zagotovili zmago, so domači tudi v drugem polčasu nadaljevali z všečno in kombinatorno igro, motilo jih ni niti deževno vreme niti razmočeno igrišče. Nevarne akcije so se vrstile, Sorčan je v 51. minuti spet preprečil veselje Matjašiču, Alvir je bil nekaj trenutkov blizu klasičnega "hat tricka", a je po njegovem strelu žoga zletela čez gol.

Zato pa je bil v 56. natančnejši Vuk, ki mu je prvi strel Sorčan ubranil, drugega pa ne. Vuk je s tem dosegel že svoj 36. gol v elitni ligi, s čimer se je izenačil z najboljšim klubskim strelcem Zlatanom Ljubijankićem.

Z vodstvom 4:0 se Domžalčani še niso zadovoljili. Goričanom so sicer pustili nekaj strelov od daleč, najbližje zadetku je bil Dejan Žigon, čeprav je ritem igre padel, pa bi lahko dosegli še kakšen gol. Posebno lepo priložnost je zamudil Antonio Mance, ki je s kakih šestih metrov neoviran streljal čez gol, nenatančna sta bila tudi Balkovec in Miha Blažič.

Zato pa je Alvir za peti gol v sodnikovem podaljšku izkoristil najstrožjo kazen, ki jo je s prekrškom nad nekdanjim igralcem Gorice Amadejem Vetrihom zakrivil Matija Boben.

Aluminij s točko iz Velenja

Foto: Jurij Kodrun/Rudar Velenje Damjan Trifković Rudar Velenje Aluminij

Nogometaši Rudarja nadaljujejo z razprodajo točk na domačem igrišču. Aluminij je sedma ekipa, ki je iz Velenja odnesla vsaj točko, edini, ki je na stadionu Ob jezeru izgubil, tako ostaja Luka Koper. Neodločen izid povsem ustreza dogodkom na igrišču, ekipi nista pokazali veliko, veliko priložnosti ni bilo, bližje zadetku so bili domači, ki so prvem polčasu po napaki gostujoče obrambe zadeli okvir vrat.

Velenjčani so v prejšnjem krogu z zmago v Novi Gorici prekinili serijo slabih rezultatov, Aluminij pa je ukradel točki Mariboru, zato so tako eni kot drugi v dvoboj krenili optimistično. Kidričani so takoj pokazali, da se v Šaleško dolino niso prišli braniti, ampak z napadalno igro poskušali priti do polnega izkupička.

V uvodnih minutah so bili podjetnejši, sprožili so nekaj udarcev, a so jih domači branilci blokirali, nekajkrat so od daleč neuspešno streljali tudi domači, ki so si priigrali tudi prvo pravo priložnost, v 15. minuti je Stjepan Babić po kotu in gneči v kazenskem prostoru zadel vratnico. Po kotu so do svoje prve priložnosti prišli tudi gosti, a je bil Toni Petrović nenatančen.

Koti so nasploh pomenili edino pravo nevarnost v prvem polčasu, po njem je v 41. minuti sprožil strel tudi Damir Grgić, vendar se je izkazal gostujoči vratar Luka Janžekovič. Nekaj dela je imel tudi domači vratar Matej Radan, po strelu od daleč Matica Vrbanca je žogo odbil, odbitek pa ni znal spraviti v mrežo Petrović.

Drugi polčas je bil po strelih in priložnostih še siromašnejši kot prvi, pred obema goloma ni bilo vročih položajev. Domači so sicer zaigrali bolj napadalno, a razen atraktivnega poskusa Johna Maryja, ki je vratarja poskušal premagati z lobom iz 40 metrov, lepših priložnosti niso imeli, na drugi strani so gosti izvedli nekaj na videz nevarnih protinapadov, toda zaključiti jih niso znali.

Prva liga TS, 16. kolo:

Rudar Velenje - Aluminij 0:0 (0:0)

Domžale - Gorica 5:0 (3:0)
Horvat 22., Alvir 30., 34., Alvir 92./11m, Vuk 56.

Maribor - Celje 2:0 (0:0)
Zahović 61., Novaković 70.

Nedelja:
Krško - Kalcer Radomlje
Luka Koper - Olimpija Ljubljana

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:15 6. November 2016.

    Je skočil, ja. Saj drugega, kot skakati ne zna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.