Mariboru "Željo", Olimpiji Luksemburžani

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Žreb kvalifikacij za Ligo prvakov v Nyonu je slovenskim prvakom v drugem predkolu namenil sarajevski Željezničar. Prva tekma bo v Ljudskem vrtu, povratna v Sarajevu. Znani tudi tekmeci Olimpije, Mure 05 in Celja v kvalifikacijah za Evropsko ligo.
Oglej si celoten članek

Državni prvaki iz Maribora so na današnjem žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu dobili tekmeca v drugem predkolu Lige prvakov. Mariborčani se bodo za nadaljevanje tekmovanja pomerili s sarajevskim Željezničarjem, prva tekma bo 17. ali 18. julija v Ljudskem vrtu, povratna pa en teden pozneje v Sarajevu.

V današnjem žrebu je sodelovalo 37 klubov, možno nasprotniki Mariborčanov pa so bili izraelski Hapoel Kirjat Šmona, Željezničar, albanski Skenderbegu, makedonski Vardar in zmagovalec dvoboja Linfield Torshavn.

V Ligo prvakov 2012/13, ki se bo končala s finalom na londonskem Wembleyju, je že uvrščenih 22 moštev, preostalih deset prostih mest pa bodo zapolnile ekipe, ki bodo uspešne v kvalifikacijah.

"Željezničar bo zahteven nasprotnik, ki zahteva temeljito pripravo. Od tega trenutka smo na delu, z zbiranjem informacij za podrobno analizo, saj se želimo uvrstiti v naslednje kolo. Lani sem spremljal tekmo, ko je Maccabi iz Haife izločil prvaka Bosne in Hercegovine, ekipo Borca. V Bosni in Hercegovini se igra dober nogomet, imajo ogromno nadarjenih igralcev, Željezničar pa je klub z bogato tradicijo na nekdanjih jugoslovanskih prostorih. V Sarajevu nas čakajo tudi temperamentni navijači, tekmec bo zahteven, vendar je naš cilj jasen – napredovanje," je o željah za evropsko sezono za klubsko spletno stran dejal trener vijoličastih Darko Milanič.

V drugem predkolu bo nastopil tudi švicarski Basel, ki je v sezoni 2011/12 igral v osmini finala tega tekmovanja, pomeril se bo s Floro iz Talina. Hrvaški prvak Dinamo se bo pomeril z bolgarskim Ludogorcem, srbski Partizan z zmagovalcem dvoboja Valletta – Lusitans, avstrijski prvak Red Bull salzburg pa z boljšim iz dvoboja F91 Dudelange – Tre Penne.

Nasprotnike dobili tudi Olimpija, Mura 05 in Celje

V Nyonu so izžrebali tudi pare 1. in 2. predkola kvalifikacij za Evropsko ligo. V bobnu so bila tudi tri slovenska moštva: Olimpija, Mura 05 in Celje. Ljubljanski zmaji se bodo pomerili z Jeunesse Esch iz Luksemburga. Prekmurce čaka FK Baku iz Azerbajdžana, medtem ko se bodo grofi pomerili z Dacio Chisinau iz Moldavije. Prve tekme 1. predkola kvalifikacij za Evropsko ligo bodo 5. julija, povratne pa en teden pozneje. Mura in Celje bosta prvi tekmi igrala na gostovanjih, Olimpija pa bo najprej igrala doma.

Moštvo Dacia, s katerim se bodo uvodoma pomerili Celjani, prihaja iz moldavskega mesta Kišinjov. Kje bodo Celjani odigrali prvo tekmo, bo znano še danes, saj se v Nyonu o tem še dogovarjajo. Prva bi morala biti sicer v Moldaviji, vendar pa bo na isti dan na istem stadionu druga moldavska ekipa prav tako gostila evropsko tekmo. Trener Celja Marijan Pušnik je po opravljenem žrebu dejal:

"Žreb ni ugoden. Ekipa Dacia se je s Šerifom borila za naslov moldavskega prvaka. Gre za zelo dobro ekipo, ki ima v moštvu veliko tujcev, po informacijah, ki smo jih dobili, pa tudi nekaj novih obrazov. Tudi pot bo dolga. Kakorkoli že, če bomo na prvi tekmi iztržili ugoden rezultat, je na drugi vse mogoče."

Muraši, ki jih je v nedeljo zapustil trener Ante Šimundža, ki bo odslej bdel nad graškim GAK-om, so dobili močnega in ambicioznega nasprotnika, povrh pa še dolgo, naporno pot, ki bo zahtevala tudi visoke stroške. Proti njim so se pomerili v nedeljo, na proslavi NK Odranci v Prekmurju in klonili s kar 0:4. V kadru FC Bakuja sta tudi stara znanca slovenskih prvoligaških zelenic Lukas Horvat in Juninho.

"Prav gotovo si takšnega scenarija nismo želeli. Nasprotnik je močan, pot je dolga in naporna. O možnostih ne bi govoril, saj so eno prijateljska in drugo uradna srečanja. Nismo brez možnosti, a je nasprotnik vreden spoštovanja, kar so potrdili tudi na nedavni tekmi v Odrancih. Tu so še na pripravah in skušali se bomo dogovoriti, da bi prvo tekmo odigrali na slovenskih tleh," pa nad žrebom ni bil navdušen Igor Celec.

Ljubljansko Olimpijo čaka malo znani luksemburški klub Jeunesse Esch, ki ekipo iz prestolnice navdaja z optimizmom. "Z žrebom prvega tekmeca smo zadovoljni, nikogar ne podcenjujemo, vendar glede na status slovenskega in luksemburškega nogometa moramo sprejeti vlogo favorita. Tekmeca ne poznamo, a smo že začeli z zbiranjem informacij in bomo tekmo zagotovo pričakali dobro pripravljeni. To, da igramo prvo tekmo doma, ne igra nobene vloge, nasprotnika želimo premagati na obeh srečanjih. Smo Olimpija in tako se nameravamo tudi postaviti. O drugem potencialnem nasprotniku pa za zdaj ne bom govoril, vso pozornost namreč namenjamo zgolj Luksemburžanom. Gremo korak za korakom, vse ob svojem času," pa je o žrebu dejal trener Ljubljančanov Ermin Šiljak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.