Marquez odstopil, Italijan nov vodilni v SP

Foto: EPA Andrea Dovizioso
Svetovni prvak Marc Marquez je obtičal ob stezi zaradi tehničnih težav.
Oglej si celoten članek

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke motociklističnega svetovnega prvenstva v britanskem Silverstonu. Na 12. dirki sezone je v elitnem razredu motoGP ugnal Yamahina dirkača, drugi je bil Španec Maverick Vinales, tretji pa Italijan Valentino Rossi. Dovizioso je z novimi 25 točkami tudi prevzel skupno vodstvo v SP, dosegel je svojo četrto zmago v sezoni.

Skupno je Italijan v SP zdaj na prvem mestu s 183 točkami, saj je doslej vodilni Španec Marc Marquez od koncu današnje preizkušnje zaradi tehničnih težav odstopil. Marquez je ostal pri 174 točkah na drugem mestu, tretji pa je Vinales s 170.

Dolgo je kazalo, da bo slavil Rossi. Ta je odlično začel in po hitrem startu pobegnil tekmecem, pred katerimi je imel že nekaj sekund naskoka. Za njim so se kasneje ostro spopadali Dovizioso, Vinales in tudi Marquez. A do te dirke vodilni v skupnem seštevku je imel smolo oziroma ga je na cedilu pustila tehnika: po okvari pogonskega motorja v zadnji tretjini preizkušnje je odstopil in tako ni izgubil le precejšnjega števila točk v SP, pač pa je moral Doviziosu prepustiti tudi skupno vodstvo. Marquez, ki si je sicer v kvalifikacijah zagotovil šesti najboljši startni položaj v sezoni, pa je z odstopom prekinil tudi uspešen iz petih dirk, ko je bil vselej na stopničkah.

Ko se je svetovni prvak peš napotil proti boksom, je bil še v vodstvu Rossi. Toda iz kroga v krog in nazadnje vsakih nekaj sto metrov je bilo videti, da ga tekmeci lovijo, prvi je bil za njegovim hrbtom Dovizioso in tri kroge pred ciljem uspešno napadel. Italijanski veteran pri Yamahi ni imel pravih možnosti pri branjenju prvega mesta, le krog pozneje pa se je izkazalo, da se bo moral zadovoljiti s še eno stopničko nižjim dosežkom, saj ga je prehitel tudi moštveni sotekmovalec Vinales.

V taboru Ducatija so v zadnjih krogih zatrepetali le tik pred ciljem, ko je vodilni Italijan naredil manjšo napako, toda imel je dovolj prednosti pred Vinalesom, da zmage ni ogrozil.

"Vedel sem, da bodo odločale gume, čeprav so testiranja eno, dirka pa nekaj povsem drugega. Do zadnjih krogov sem varčeval s pnevmatikami, vem, da nisem bil vedno najhitrejši, a sem vseeno prišel do prvega mesta. Ta zmaga je res pomembna, predvsem zaradi skupnega seštevka," je razmišljal Ducatijev dirkač.

Z drugim mestom je bil zelo zadovoljen tudi Vinales: "Na začetku sem pustil Valentina, ker sem vedel, da ne bo mogel zdržati do konca. Varčeval sem gume za napad ob koncu, kar mi je tudi uspelo. Vesel sem, da se je tako razpletlo, SP pa je zdaj povsem odprto."

Rossi je bil na tej dirki jubilant, saj je bila njegova okrogla 300. v karieri na najvišji ravni. "Nisem preveč razočaran, moj prvi cilj so uvrstitve med prve tri in to mi je uspelo. Žal sem vedel, da bom imel ob koncu težave, Maverick je imel tokrat boljše pnevmatike in je prišel mimo. A sem vseeno užival, nenazadnje sem bil precej časa v vodstvu," je bil tudi s tretjim mestom na prizorišču, kjer je leta 2015 zmagal, zadovoljen Rossi.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Japonec Takaaki Nakagami in Španec Aton Canet. V moto2 je bil za Japoncem drugi Italijan Mattia Pasini, tretji pa njegov rojak Franco Morbidelli. Ta tudi vodi v SP z 223 točkami, drugi je danes četrtouvrščeni Švicar Thomas Lüthi s 194. V moto3 je Canet premagal Italijana Eneo Bastianinija, tretji je bil rojak zmagovalca Jorge Martin. Skupno še vedno prepričljivo vodi danes petouvrščeni Španec Joan Mir z 226 točkami.

Naslednja postaja motociklistov bo 10. septembra VN San Marina v Misanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.