Martinu zlato, Cancellari bron; Brajkovič 14.

Foto: EPA
Foto: EPA
Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Københavnu se spet veselijo Nemci. Po torkovi zmagi Julie Arndt v ženskem kronometru so Nemci dobili svetovnega prvaka tudi v moški vožnji na čas, to je prepričljivo postal Tony Martin, ki je po Janu Ullrichu in Bertu Grabschu tretji Nemec z naslovom.
Oglej si celoten članek

Tony Martin je že pred začetkom prve članske dirke na svetovnem prvenstvu veljal za glavnega favorita. Čeprav je bil na startu tudi v prejšnjih letih praktično nepremagljivi Fabian Cancellara, štirikratni svetovni in olimpijski prvak v tej disciplini (v zadnjih petih letih ni zmagal le v Vareseju 2008, kjer pa sploh ni nastopil), je bilo jasno, da ima nekaj več možnosti od Švicarja. Letos je Nemec namreč dobil prav vse pomembnejše kronometre od dirke Pariz - Nica do Toura in na koncu Vuelte.

Na roko Cancellari naj bi šla konfiguracija 46,4 kilometra dolge proge, ki je bila skoraj povsem ravninska. A tega dejstva ni znal izkoristiti. Za Nemcem je zaostajal na vseh vmesnih časih, njegov zaostanek se je večal iz kilometra v kilometer, na koncu pa je na enem izmed zavojev storil napako, se zaletel v ogrado, s tem pa izgubil drugo mesto, saj ga je prehitel še Bradley Wiggins. Prvega pa je tako ali tako izgubil že prej.

"Vsak niz se enkrat prekine. Jasno je, da nisem zadovoljen, a vseeno sem vendarle prišel do kolajne. Med srebrno in bronasto niti ni take razlike, zlate, ki je bila moj cilj, pa danes proti tako razpoloženemu Martinu niti nisem mogel dobiti. Sem poražen, a zdaj bom imel še večji motiv, da se pripravim za naslednjo, olimpijsko sezono, v kateri se želim vrniti na prestol. Letos je bil Martin boljši, sam pa bom kronometru v naslednjem letu spet posvetil več pozornosti," je po bronu dejal Cancellara.

Povsem drugačne volje je bil na cilju Martin, 26-letni kolesar iz Cottbusa. Na zadnjih dveh prvenstvih je osvojil bronasto kolajno, lani v avstralskem Geelongu imel veliko smole z okvaro kolesa, a vse se mu je letos povrnilo. "Štiri leta nastopam na svetovnih prvenstvih, zato sem se na pritisk navadil. Vloga favorita me ni ovirala, tako dobro se nisem še nikdar počutil. Ko sem prehitel enega od favoritov, kar je pomenilo, da sem minuto in pol pred njim, je bilo jasno, da sem odlično na poti. To pa mi je vlilo še dodatnih moči, že nekaj kilometrov pred ciljem sem bil prepričan, da lahko zmagam. Sanje so postale resničnost, to je najsrečnejši dan v mojem življenju," se je smejalo Nemcu, ki je postavil tudi novo rekordno povprečno hitrost na kronometrih svetovnih prvenstev, progo je prevozil s povprečno hitrostjo 51,813 km/h, kar je 0,2 kilometra na uro več od prejšnjega rekordnega dosežka Cancellare iz leta 2009.

Jani Brajkovič je bil slovenski adut. Nekdanji svetovni prvak pri mlajših članih je pričakoval uvrstitev med najboljših deset, želel si je približati petemu mestu, ki ga je pred dvema letoma zasedel na prvenstvu v Mendrisiu. Na koncu je za desetim mestom zaostal 15 sekund in ni bil posebej razočaran: "Konkurenca je bila izjemna, moja uvrstitev pa kar realna, glede na trenutno formo in konfiguracijo proge. Proga ni bila meni v prid, kot smo videli, so bile povprečne hitrosti velike, jaz pa velike hitrosti nisem sposoben razviti. Meni bolj ustrezajo zahtevnejši kronometri, ta pa ni bil. Bil je celo lažji, kot sem pričakoval. Nisem srečen, razočaran pa tudi ne," je po preizkušnji dejal Belokranjec, ki tako s sezono ne bo mogel biti najbolj zadovoljen, če se seveda na nedeljski cestni dirki ne zgodi čudež.

Drugi slovenski predstavnik Robert Vrečer je zaostal šest minut in štiri sekunde ter zasedel 45. mesto. Po vožnji je dejal, da se mu je poznalo pomanjkanje moči po bolezni, a tudi on ni bil posebej razočaran. Debi na svetovnih prvenstvih bo vzel kot dobro izkušnjo.

SP v kolesarstvu, kronometer, izidi:

1. Tony Martin (Nem) 53:44
2. Bradley Wiggins (VBr) + 1:16
3. Fabian Cancellara (Švi) 1:20
4. Bert Grabsch (Nem) 1:32
5. Jack Bobridge (Avs) 2:14
6. Richie Porte (Avs) 2:29
7. David Millar (VBr) 2:45
8. Lieuwe Westra (Niz) 3:18
9. Aleksander Djačenko (Kaz) 3:20
10. Jakob Fuglsang (Dan) 3:30
...
14. Jani Brajkovič (Slo) 3:45
45. Robert Vrečer (Slo) 6:04

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.