Maščevali s slogom

Foto: Žurnal24 Košarka je v Španiji povzročila pravo evforijo. Za to je deloma poskrbela tudi s
Vsa Slovenija diha s košarkarsko reprezentanco. Po visoki zmagi nad Nemčijo sta se tako moštvo kot tudi javnost prepričala (77 : 47), da spada v sam vrh evropske košarke.
Oglej si celoten članek

Izbranci selektorja Aleša Pipana so po štirih zaporednih zmagah zmogli dovolj motivacije za dodatno peto. Bržkone to ni bila težka naloga, saj jim je v spominu še ostal poraz z Nemčijo s preteklega evropskega prvenstva v nekdanji Srbiji in Črni gori. Takrat so izgubili tekmo, ki je odločala o uvrstitvi v polfinale tekmovanja (62 : 76), zato so bili v ponedeljek odločeni poraz maščevati. To so v velikem slogu tudi storili.

Statistični kazalci v smer Slovenije
Slovenija se je v ponedeljek petič na uradnih tekmah srečala z Nemčijo, tretjič na EP. Statistični kazalci kažejo v smer Slovenije. Na petih tekmah je namreč trikrat zmagala in dvakrat izgubila. Nemčija je bila obakrat boljša na evropskih prvenstvih, in sicer leta 2005 v Beogradu in leta 1993 v Berlinu, ko je postala tudi evropski prvak.

Kapetan Nesterović je bil nepogrešljiv steber slovenske obrambe. © AFP

 
Ponedeljkova zmaga je bila torej tudi prva na evropskih prvenstvih nad Nemčijo. Prvi dve so dosegli junija 1992 v kvalifikacijah za OI 1992 (88 : 76) in kvalifikacijah za EP 1999 (91 : 76). Nad zadnjim porazom je bila nemška javnost šokirana. Selektor Dirk Bauermann je dejal:  "Pokazali smo najslabšo predstavo v zgodovini tekem nemške reprezentance. Osramotili smo se od prvega do zadnjega .“


Bild: Debakl za Nowitzkega & Co.

Nemški časopis Bild je poraz svoje reprezentance naslovil kot Debakl za Nowitzkega & Co. (Debakl für Nowitzki und Co.), kar bi lahko označili za resnično. Trenutno najboljši strelec evropskega prvenstva je prav na tekmi proti slovenski izbrani vrsti dosegel najmanj točk (16). Kljub temu je bil edini nemški košarkar, ki je dosegel dvomestno število točk. Proti Sloveniji je imel tudi najslabši izkupiček zadetih metov iz igre na tem prvenstvu.

Nowitzki je obupoval nad uspešnimi akcijami slovenskih košarkarjev. © AFP

 
Nemčija sicer ni doživela najhujšega poraza na tem prvenstvu (ta "trofeja“ je v lasti Izraela, ki je proti Rusiji klonil s 56 : 90). Toda to je bil najhujši poraz drugega dela tekmovanja. Spodrsljaj proti Italiji bi za Nemce že pomenil slovo od EP.

S ponedeljkovo tekmo je Slovenija torej dosegla najvišjo zmago na evropskih prvenstvih. Če bo nadaljevala v enakem slogu, lahko doseže tudi najboljšo uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih. Naslednja ovira bi utegnila biti najvišja, saj se bo pomerila z Litvo, ki je poleg Slovenije edina neporažena reprezentanca na evropskem prvenstvu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.