Maščevanje Avstrijcev, Prevc tokrat nemočen

Foto: EPA Prevc svetovni pokal Lahti ekipna tekma Foto: EPA Schlierenzauer svetovni pokal Lahti ekipna tekma Foto: EPA Stoch svetovni pokal Lahti ekipna tekma Foto: EPA Damjan svetovni pokal Lahti ekipna tekma Foto: EPA Damjan svetovni pokal Lahti ekipna tekma Foto: EPA Schlierenzauer Taz tasmanski vrag Lahti ekipna tekma svetovni pokal čelada Foto: EPA Diethart Kraft Hayböck Schlierenzauer Lahti ekipna tekma svetovni pokal Foto: EPA Diethart Kraft Hayböck Schlierenzauer Lahti ekipna tekma svetovni pokal
Slovenski skakalci so po enem redkih slabih skokov Petra Prevca na ekipni tekmi v Lahtiju ostali brez stopničk (951,6 točke). Avstrijci (973,5) so se Nemcem (960,8) maščevali za dogodke z olimpijskih iger, tretjega mesta so se veselili Norvežani (960,3).
Oglej si celoten članek

Orli so prvič v postavi z Nejcem Dežmanom in brez Roberta Kranjca po spletu nesrečnih okoliščin ostali brez uvrstitve na stopničke, ki so se jim po dveh ekipnih zmagah v letošnji sezoni izmuznile tudi na olimpijskih igrah v Sočiju.

Peter Prevc je imel z zadnjim skokom v nogah vsaj drugo mesto, a je zanj netipično razočaral in z le 118,5 metra so orli padli na končno četrto mesto. Avstrijci so se maščevali Nemcem, ki so jim v Sočiju speljali zlato odličje, nasploh so varovanci Alexandra Pointnerja pokazali najbolj stanovitne skoke, medtem ko so se Nemci po katastrofalni prvi seriji vrnili v igro v finalu.

Janus: Škoda, Peter v poskusni seriji zelo suveren"

Slovenci so za Avstrijci pred skokom Prevca zaostajali za okoli 11 točk. A prav zadnjemu po vrsti, vodilnemu skakalcu v svetovnem pokalu Prevcu, se je nastop povsem ponesrečil. Za Prevcem je nastopil le še Gregor Schlierenzauer, ki ni bil dosti boljši (121 m), a vseeno dovolj dober, da so Avstrijci ubranili prednost po prvi seriji in se veselili prve ekipne zmage to zimo.

"Rad bi čestital fantom za lepo borbo danes, saj se do zadnjega ni vedelo, kako se bo razpletlo na koncu. Res škoda, da je Peter v finalu naredil grobo napako. To pa je ravno tisto, kar te približa ali pa oddalji," je iz Finske nastope svojih varovancev ocenil glavni trener Goran Janus.

"Je pa škoda, saj je bil Peter v poskusni seriji zelo suveren. Nato pa je že v prvi naredil manjšo napako, v finalu pa še večjo. A že jutri je nov dan in mi gremo mirno naprej. Dežman? Danes je naredil svoja dva najboljša skoka tukaj v Lahtiju in upam, da bo tako nadaljeval tudi jutri."

Dežman in Tepeš ohranila mirno kri

Težave z vetrom so odprle drugo serijo ekipne tekme, najdlje je moral na svoj nastop čakati ravno debitant Dežman, ki pa se ni pustil zmesti in vpisal le meter in pol kraljšo daljavo kot v prvi seriji. Prav nič daljši niso bili niti njegovi rivali, zato je Slovenija ohranila izvrsten položaj pred nastopom zadnjih treh.

Jurij Tepeš je ob ponesrečenem poskusu Andreasa Stjernena s fantastičnim skokom, dolgim 126,5 metra, orle prvič potisnil pred Norvežane. Marinus Kraus je zlate nemške olimpijce po slabi prvi seriji še dodatno približal najboljšim, medtem ko so Avstrijci tudi po pristanku Stefana Krafta napovedali sprehod do zmage. Toda na vrhu sta bili še dve skupini.

Damjan odgovoril Velti

Rune Velta je s 126,5 metra vrgel norveško rokavico Jerneju Damjanu. Ljubljančan je v drugo izboljšal svoj dosežek iz prve serije in s 124 metri orle znova vrnil na vrh z več kot desetimi točkami naskoka pred Norvežani.

Nihče ni pričakoval, da bi ga lahko v zadnjem skoku polomil slovenski junak olimpijskih iger, toda Prevc je po seriji neverjetnih skokov storil prav to – pristal je pri vsega 118,5 metra in Slovenija je tekmovanje končala na nehvaležnem četrtem mestu. 

Po prvi seriji orli na tretjem mestu

Dežman je na ekipnih tekmah svetovnega pokala debitiral z zelo solidnim skokom, dolgim 122,0 metra (117,7 točke). Slovenija je po njegovem skoku zaostajala le za prepričljivo prvimi Norvežani (130,4), ki jih je v vodstvu držal izvrsten skok Andersa Fannemela, drugi pa so bili z minimalno prednostjo pred orli domačini Finci.

V prvem krogu se je skok povsem ponesrečil Nemcu Andreasu Wanku, članu zlate postave iz Sočija, ki je pristal pri vsega 112,0 metra, Avstrijce pa je z zadnjim skokom kroga na drugo mesto popeljal Thomas Diethart (128,5 m/130,3 tč.). Orli so krog zaključili na četrtem mestu.

Tepeš obdržal korak z vrhom

Še bolje je s svojim nastopom opravil Tepeš (125,5 m), ki je Slovence pred nastopoma Damjana in Prevca približal na manj kot tri točke zaostanka za Norvežani. Avstrijci so prek Nemca Krafta suvereno ubranili vodstvo po prvi četrtini tekme, tudi Kraus pa je razočaral za Nemčijo. Slovenija je skočila na tretje mesto – 2,8 za Norvežani in 14,9 točke za vodilno Avstrijo.

Prvi ponesrečen skok je za slovensko ekipo vknjižil Damjan, ki je hitro pristal pri 119,5 metra. Orli vseeno niso dodatno zaostali za vodilno Avstrijo, slabim skokom v tretjem krogu se je namreč pridružil tudi Avstrijec Michael Hayböck, Finci pa so se orlom približali na vsega 1,1 točke minusa.

Prevc tekmecem ni ponudil niti prsta in poletel do 127,0 metra. Slovenija je zasedla drugo mesto, pet in pol točke za Norvežani. Nemce je pred drugo serijo v igro z daljavo večera vrnil Severin Freund (130,5 m), medtem ko je Schlierenzauer z meter daljšim skokom kot Prevc poskrbel za zanesljivo vodstvo Avstrijcev po prvi seriji. S 498,4 točke so vodili pred Norvežani (490,6) in Slovenci (485,1 točke).

Svetovni pokal, Lahti, ekipna tekma (M), rezultati:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:28 1. Marec 2014.

    Nič zato,po vseh odličnih skokih se verjetno tudi kater ponesreč in zgleda,da se je moral ravno ta.Bo drugič boljše,ker je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.