Masovna odpuščanja pri velikanu formule 1

Foto: Epa mcalren
Globalna pandemija koronavriusa je povzročila hudo gospodarsko škodo, kar bo imelo za posledico tudi masovna odpuščanja.
Oglej si celoten članek

Britanski izdelovalec superavtomobilov in moštvo formule 1 McLaren bo zaradi upada prodaje in prihodkov po izbruhu koronavirusa odpustil kar 1200 ljudi, poroča britanski BBC.

Podjetje je pred krizo zagotavljalo približno 4000 delovnih mest, brez dela pa bo ostala več kot četrtina vseh zaposlenih.

McLaren se je v času globalne pandemije znašel v velikem finančnem breznu. Moštvo iz Wokinga je bilo sploh prvo iz padoka F1, ki je svoje uslužbence poslalo na čakanje ter znižalo plače obema dirkačema, Carlosu Sainzu in Landu Norrisu.

Za pomoč so se obrnili tudi na britansko vlado, katero so zaprosili za posojilo v višini 150 milijonov funtov, a je bila prošnja zavrnjena.

"Nimamo druge izbire, kot da krčimo delovno silo," je povedal direktor Paul Walsh. "Smo pred velikim izzivom, vendar nameravamo iz krize iziti kot učinkovito in trajnostno podjetje z jasno začrtano smerjo za bodočo rast in razvoj," je dodal.

Foto: Epa

V moštvu formule 1, ki zaposluje 800 ljudih, bo brez dela ostalo 70 posameznikov.

K dolgoročnemu preživetju enega najuspešnehjših moštev v zgodovini tekmovanja naj bi ključno pripomogla uvedba proračunskega omejevanja za sezono 2021.

"Čeprav bo kriza močno zaznamovala obliko in velikost našega moštva, bomo sprejeli vse potrebne ukrepe, da se bomo v prihodnje spet borili za zmage in prvenstva," so še sporočili iz Wokinga.

McLaren je v formuli 1 prisoten od leta 1966. V zbirki osem naslovov konstruktorskega prvaka, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice. Več sta jih osvojila samo Ferrari (16) in Williams (9).

Moštvo je največje uspehe dosegalo v 80. letih, ko je z Nikijem Laudo, Alainom Prostom in Ayrtonom Senno nanizalo kar dirkaških in šest ekipnih naslovov. Zadnji konstruktorski naslov so osvojili leta 1998, ko je takrat še s srebrno puščico svetovni prvak postal Mika Häkkinen.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:02 27. Maj 2020.

    No, no... vsa ta pretekla leta, ko je bil dobiček so lastniki le-tega pridno basali v svoje žepe, zdaj, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.