Massi razkril podrobnosti razhoda s SZS

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Smučarski strokovnjak Andrea Massi je s strani Smučarske zveze Slovenije (SZS) dobil odpoved pogodbe o sodelovanju. O tem, kaj se je dogajalo v zakulisju, je spregovoril v obširnem pogovoru za zurnal24.si.
Oglej si celoten članek

Manj kot mesec dni po tem, ko je najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze pred domačimi navijači na mariborski Zlati lisici končala svojo profesionalno kariero, se je od Smučarske zveze Slovenije (SZS) poslovil dolgoletni vodja njene ekipe in priznani smučarski strokovnjak Andrea Massi

O turbulentnen odnosu med SZS in ekipo dvakratne olimpijske prvakinje je bilo v zadnjem desetletju prelitega ogromno črnila, v ozadju najnovejše razprtije, kot je v pogovoru za Žurnal24 pojasnil Massi, pa se skrivajo osebne zamere, predvsem pa neodgovorno ravnanje smučarskih funkcionarjev, ki naj bi bili zavoljo lastnih interesov pripravljeni žrtvovati tudi tekmovalca oziroma tekmovalko.

''Škandalozno je, da se je to zgodilo in kako se je to odvijalo. Potekalo je na precej neroden način. Iztok Klančnik (predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, op. a.) mi je 12. januarja ob 20:10 poslal sporočilo. Kot veste, mi vstajamo zgodaj, zato bi bilo dobro, da ob takšnih urah ne prebiramo elektronskih sporočil, a očitno nimajo niti tega bontona. Poslal mi je mail, naj se pojavim na Podutiški, da bi se pogovorili o mojem nadaljnjem sodelovanju. In da od takrat naprej moja prisotnost ni nujna, kar pomeni vse ali nič,'' je ozadje njegovega slovesa od SZS osvetlil Massi in pojasnil, da je bil takrat v Kitzbühlu, kjer so se pripravljali na tekmo evropskega pokala.

''FIS je končno naredila dobro potezo, da se mladi tekmovalci lahko spoprijateljijo s to progo. S Petrom Penom (glavni trener moške reprezentance v hitrhih disciplinah, op. a.) sva se dogovorila, da pokrijem prve dneve evropskega pokala, potem pa bi v Kitzbühel prišla celotna ekipa. V pismu, ki ga je poslal Klančnik, je s tehničnega vidika pokazal popolno neodgovornost do športnikov in dokazal, da o stvareh, kot je na primer moj primer, odločajo ljudje, ki niso popolnoma informirani, kaj se na terenu dogaja, saj jih ponavadi ni. Razen takrat, ko se pridejo sončit v cilj in kazati pred kamero. Nisem sprejel. Zabrusil sem mu, da je neodgovoren do mladih. Tisti dan sem bil celo sam na ogledu proge, ogledu, ki je namenjen trenerjem. Bil sem edini predstavnik Slovenije na sestanku evropskega pokala, kjer se pridobijo vse informacije za naslednji dan,'' je povedal Massi.

''Nikoli ne bom zapustil tekmovalca''

''Nikoli ne bom zapustil tekmovalca, ker mi nek amater na funkciji ukaže, naj zapustim delovno mesto. To želim poudariti. Ne bom zapustil delovnega mesta, ker želi funkcionar pokazati svoj ego. Prva stvar je fizična integriteta, varnost in rezultat naših športnikov. Morda sem zaradi tega izgubil dve leti pogodbe. Rezultat je bil peto mesto Martina Čaterja, kar je najboljši izid kariere. To pomeni, da je bila tehnična izbira Petra Pena pravilna. Podprli smo tekmovalce.''



Smučarski trener in režiser največjih slovenskih uspehov v belem cirkusu meni, da je največja težava SZS pomanjkanje kontinuitete. Krovna smučarska zveza je prav tako zanemarila njegov doprinos k povečevanju seznama pokroviteljev. ''Poznam njihovo razmišljanje. Največji problem je bilo pomanjkanje kontinuitete. Pogodba je bila sklenjena z bivšim direktorjem SZS Jurijem Žurejem. V pogodbi se je razmišljalo o sodelovanju s pokrovitelji. Morate razumeti, da ima SZS pogodbo z Generali zahvaljujoč meni. Jaz zaradi tega nisem dobil niti evra provizije, ker smo imeli invididualno pogodbo s Team to aMaze, ki še vedno traja in s katero smo vsi zelo zadovoljni. Pomagali smo, da ima tudi zveza pogodbo z Generali,'' je povedal Massi in dodal, da je k podpisu pogodb pripomoglo tudi njegovo dobro ime.

''Pogodbe niso vezane le na tehnično delo z ekipami na terenu, ampak tudi na moje izkušnje, imidž, poznanstva in stiki z določenimi pokrovitelji. Potem je tudi še podjetje Medartis iz Nove Gorice. Ko so prišli, so bili fantje in dekleta brez fizioterapije. Na tem nivoju je to nesprejemljivo. Predvsem s tako zahtevnimi programi, kot sem jih imel v glavi,'' je povedal Massi.

''Napisane so bile velike laži''

K slovesu italijanskega strokovnjaka je pripomogla tudi odmevna afera pred poslovilno tekmo Tine Maze, ko je SZS v javnost lansirala informacijo, da naj bi ekipa za nastop zahtevala 90.000 evrov. Nastal je odmeven medijski cirkus, ki je vrgel slabo luč na praznik slovenskega alpskega smučanja. 



''Nepotrebno s strani smučarske zveze. SZS je podala nerodno in neverodostojno sporočilo za medije, ki je bilo podpisano s strani PR smučarske zveze. Napisane so bile velike laži. Moja težava je bila v  tem, da sem se vedno izpostavil. Prej za Tino Maze, potem za naše tekmovalce. In se tudi vedno bom. Jaz stojim na strani tekmovalcev in zanima me le, kar je v njihovem interesu. Ne zanima me, da bodo nekateri uživali, da se funkcionarji v cilju kažejo pred kamero,'' brez dlake na jeziku pove Massi in dodaja, da prekinitev pogodbe nima nobene povezave z njegovim delom ali kompetencami.

Razlogi so osebni, ne profesionalni

''S tehničnega vidika ni nobenega razloga za moj odhod. To so ljudje, ki želijo imeti svojih pet minut slave. Mogoče so jih imeli. Če so to dosegli, sem vesel za njih,'' je povedal in izpostavil predvsem Iztoka Klančnika in direktorja Jožka Križana, ki pa še zdaleč nista edina. ''Oba sta podpisnika in oba sta odgovorna. A ne samo onadva, nad njima je predsednik. Podpisnika sta tudi Pretnarjeva in Trbovc. Slovenija ni mala nacija, kot se govori na sestankih Mednarodne smučarske zveze (FIS). Slovenija je nacija, ki ima 13 kolajn, 26 zmag Tine Maze in vse ostale zmage od Bojana Križaja naprej. Vsi imamo odgovornost do tega, kar pišemo. Tudi jaz, ko to govorim, moram biti natančen. Za slabo opravljeno delo, polovične besede in laži smo odgovorni vsi. Tako v Sloveniji kot v Italiji, Švici, Nemčiji,...''

Razkril skrivnosti svojega uspeha

Massiju je bila služba na SZS po napornem delu s smučarsko šampionko navišjega kova pisana na kožo, saj ni bil pod takšnim pritiskom kot takrat, ko je vodil Team to aMaze. Za nameček je svojim sodelavcem razkril podrobnosti dela in metod, nato pa dobil nogo.

''V zadnjih 14 letih sem vse svoje cilje in energijo usmerjal v smučanje. Tudi v ekonomskem smislu sem popustil, ker nisem imel časa za določene stvari. V tem trenutku je moje življenje smučanje. Vedno sem dal vse od sebe. Služba mi je ustrezala, ker ni bila tako stresna kot pri Tini, kjer sem bil odgovoren za vse. Lepo mi je bilo deliti svoje izkušnje s slovenskimi smučarji. Nekaterim trenerjem sem posredoval svoje strategije in trike, zdaj pa odhajam. Vzeli so mi dve leti,'' je pojasnil.

''Visok nivo športa, nizek nivo športnih funkcionarjev''

Na vprašanje, ali meni, da je šlo za preračunljivo dejanje s strani SZS, pa je odgovoril: ''Mogoče je to ena interpretacija, predvsem pa je dokaz, da ljudje ne razumejo 'timinga' v športu. Vse se dogaja zelo hitro. Nahajamo se tik pred svetovnim prvenstvom, pred olimpijskimi igrami. Največja težava je pomanjkanje kontinuitete. Novi direktorji in šefi, tam jih je namreč toliko, da na koncu nihče ne odgovarja, zaenkrat, ko jim nekaj ne ustreza, se kar v lokalu odločijo 'zdaj bomo odstranili Massija'. Predvsem pa so pod vplivom raznoraznih govoric. Tako kot je visok nivo med slovenskimi športniki, je nizek med športnimi funkcionarji.''

Ko je postalo jasno, da zapušča SZS, so mu podporo izrekli številni aktualni in nekdanji sodelavci. ''Določeni so me klicali, kar me zelo veseli. Ne bom jih izpostavil. Trenerji in tekmovalci živijo v nekem režimu. Kakšen trener je verjetno omenil, da ne smejo govoriti v tej aferi. Tako hudo, kot je na zvezi, ni bilo niti v časih, ko v vaši državi niste imeli demokracije. Da se ljudje ne smejo izražati, se posledično odraža tudi v športu. Ne morejo se prosto izražati na smučeh in dokazovati svojih vrlin, kar ima posledice za šport. Rekel sem, da mojo telefonsko številko imajo. Klicali so me trenerji, fizioterapevti, nekdanji fizioterapevti, tekmovalci. V takšnih težkih trenutkih mi to daje veliko veselja. Ni denarja za tak klic,'' je povedal Goričan.

''SZS na vsak način želela nagajati, tudi ko smo zmagovali''

Vrsto let je bil vodja enega najambicioznejših smučarskih projektov v Sloveniji. Tina Maze je pod njegovim vodstvom osvojila vse, kar se osvojiti da - veliki kristalni globus, mali kristalni globus, olimpijska odličja, naslove svetovne prvakinje in 26 zmag na tekmah za svetovni pokal. Skrivnost uspeha se skriva v trdem delu in pravem odnosu do tekmovalca.

''Menim, da je smučanje individualen šport. Govorimo o visoki ravni. Zmagovalci olimpijskih iger in svetovnih prvenstvih. Daleč od tega, da bi moral vsak imeti zasebno ekipo. Individualni pristop je ključnega pomena. V Cortini sem se pogovarjal z Ghedino (Kristian, op. a.) in njegovimi sorodniki. Potrdili so mi, da je v času, ko se je boril z Lucom Alphandom, potreboval nekoga ... Ti ljudje ne potrebujejo trenerja, ki samo kaže linijo in govori, kaj morajo delati. Potrebujejo nekoga, ki se za njih odloča in jih zaščiti. Delo je zelo zahtevno, saj moraš za cel dan imeti vizijo na 360 stopinj. To mi je s Tino uspelo. Razmišljam v to smer. Vsi najboljši na svetu to imajo. Smučarska zveza nam je na vse načine, tudi takrat, ko smo zmagovali, želela nagajati. Takšne vaje ne bi ponovil. Če bi bile stvari urejene, da, a tudi takrat, ko je bilo vse urejeno in pogodbe podpisane, so se nekateri na SZS odločili, da se pogodb ne bodo držali.''

Manjka 'novi' Tone Vogrinec

Mazejeva in SZS nikoli nista našla skupnega jezika, če pa že, je bila harmonija kratkotrajna. ''Moja obrazložitev je povsem enostavna. Manjka močan vodja, kot je bil nekoč Tone Vogrinec. Vodja, ki je na terenu, ki ve, kaj hoče in predvsem nima majhnih in nizkih interesov. Tukaj imamo strokovni svet, v katerem so starši katerega od tekmovalcev. Sorodniki, bratranci. Če bi prišel pravnik, gre za takšen konflikt interesov, da bi morali razveljaviti vse skupaj. Ne moreš kot starš tekmovalca sedeti v strokovnem svetu. Potem pa se zgodi Tina Maze. Majhen klub iz Črne na Koroškem. Ni imela stricev iz ozadja in tudi ko je zmagovala, je imela vedno težave. Delajo se velike, velike krivice. Šport je zadnja dimenzija naše družbe, kjer ne smemo delati krivic. Preprosto zato, ker štoparica odloča, kdo je hiter. Kdor zmaga, je dober, kdor ne zmaga, ni,'' je svoj pogled delil Massi.

''Ne bom več dovolil, da me očrnijo''

Pravico bo bržkone iskal po sodni poti, obljubil pa je, da takšnega blatenja, kot ga je bil deležen v zadnjem obdobju, nikoli več ne bo dopustil. ''S tem se bo ukvarjal Damijan Terpin. Ne bom pa več dovolil, da me črnijo v Sloveniji in po celem svetu. Prek medijev pride ven novica, kot je bila tista o 90.000 evrih, in očrnili so me po celem svetu.  Pošteno sem delal na nizkih obratih, kar zadeva denar, ne bom več pustil, da me blatijo, zato bom tudi ukrepal,'' je dejal.

''Vsi bi imeli veliko od tega, rezultat pa je bila afera''

Za konec je spregovoril še o famozni obtožbi Smučarske zveze, da je za nastop Mazejeve na Zlati lilsici v Mariboru zahteval 90.000 evrov. ''Zahteva je ena beseda, predlog o sodelovanju pa druga beseda. Vi ste me vprašali za intervju, niste zahtevali. Jaz sem si vzel čas, čeprav imam veliko stvari. Ne bom kasneje govoril, da ste zahtevali.  Koncept pa naj bo jasen: tekmovalec takšnega kova, kot je Tina ... dve leti sem Križana in vodstvo zveze spraševal, kaj nameravajo s Tino. Ali jo nameravajo poklicati, ali jo bodo vpašali, kako je z zdravjem. Kot veste, smo imeli nekaj težav z zdravjem. Stroški so bili veliki. Potreben je bil kirurški poseg. Od Smučarske zveze nismo dobili niti enega klica. Približevala se je Zlata lisica in na zvezi sem povedal, kaj bomo naredili. Enkrat je bil eden bolan, drugič se ni javil na telefon, tretjič 'ja, bomo govorili'. Stvar se je vlekla naprej. Samo v Sloveniji mislijo, da se bo vse 'polepilo' s pokrovitelji SZS. Tina ni imela podpisane niti pogodbe. V profesionalnem športu veljalo profesionalne pravice, drugače bi bil to amaterizem. Za tekmovalca, ki nastopi na zadnji tekmi, kjer so vsi mediji in navijači, cel svet gleda, kaj bo naredila, je logično, da se stvar trži. Mi in zveza bi lahko to tržili perfektno. Vsi bi imeli veliko od tega. Rezultat pa je bila afera. Tina je nastopila brez sponzorjev in to je to,'' je zaključil Massi.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 10:06 3. Februar 2017.

    Mi2 bi lahko napisali na novo besedilo ;-))<br />Kunčja jeba, to je Kunčja jeba<br />ko si čisto blizu, prileti poleno …

  • 07:40 3. Februar 2017.

    Andrea, globok poklon.

  • 07:36 3. Februar 2017.

    Xb51mY / se strinjam, saj nikjer ne favoriziram SZS. Se pa sprašujem, ker se toliko govori o njegovi sposobnosti, zakaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.