Mayer na finalu prvič zmagal, Svindal do +41

Foto: EPA Mayer svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA Mayer svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA Miller palica pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA Defago svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA Svindal svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje Foto: EPA Svindal svetovni pokal Lenzerheide finale smuk alpsko smučanje
Zadnji smuk sezone je v Lenzerheideju za svojo prvo zmago v karieri dobil Matthias Mayer. Na finalu v Švici je Avstrijec prehitel Italijana Christofa Innerhoferja in Američana Teda Ligetyja (oba +0,11 sekunde).
Oglej si celoten članek

Norvežan Aksel Lund Svindal je s petim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred četrtkovim superveleslalomom pred avstrijskim izzivalcem in branilcem lanskega naslova Marcelom Hirscherjem, ki v hitrih disciplinah ne nastopa, vodi za 41 točk.

Deveti, zadnji smuk sezone je dobil 23-letni Avstrijec Matthias Mayer, zmagovalec olimpijskega smuka v Sočiju, ki je prav ob koncu tekmovalnega leta napovedal zanimivo novo sezono. Boj za mali smukaški globus za zmago je še pred finalom dobil Svindal, ki je na petem mestu zaostal za 20 stotink sekunde.

Ligety prvič na stopničkah

Boj za mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku kraljevske discipline je še pred finalom v Lenzerheideju pripadel Norvežanu Svindalu, ki je bil na zadnjem smuku peti ter je za zmagovalcem zaostal 20 stotink sekunde. Svindal je smukaško sezono končal s 570 točkami, na drugem mestu v smukaškem seštevku je končal Avstrijec Hannes Reichelt (360), tretji pa je Kanadčan Erik Guay (357), ki je smuk končal na 19. mestu, a je ostal brez točk, saj na finalni tekmi točke dobi le prvih 15. Svindal (1091) je pričakovano, prevzel mesto vodilnega v skupnem seštevku, drugouvrščeni Avstrijec Hirscher (1050), ki v smukih ne nastopa, zaostaja 41 točk.

Zadnji smuk je bil v nasprotju z lanskim v sončnem in jasnem vremenu, kljub idealnim vremenskim razmeram pa so imeli številni nastopajoči težave s tehnično precej zahtevno progo. V ospredje so tako lahko stopili tudi tehnično bolj podkovani smučarji. V svetovnem pokalu je prvič na stopničke na smukih stopil olimpijski in svetovni prvak v veleslalomu, Američan Ted Ligety, ki si je moral drugo mesto deliti z Italijanom Christianom Innerhoferjem. Oba sta za Avstrijcem zaostala 11 stotink sekunde.

Klammer še ni v nevarnosti

Svindal se je še drugo leto zapored veselil malega kristalnega globusa za zmago v posebnem smukaškem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev. Na vrhu večne lestvice zmagovalcev posebnega smukaškega seštevka je tudi po letošnji sezoni avstrijska legenda Franz Klammer s petimi "kuglami", štiri je v svoji bogati karieri zbral Švicar Didier Cuche, po tri pa imajo še naslednji velikani smuka Avstrijca Michael Walchhofer in Stephan Eberharter, Francoz Luc Alphand in Švicar Franz Heinzer. Svindal je z dvema smukaškima globusoma izenačen z Avstrijcem Hermannom Maierjem, ki je blestel v letih 2000 in 2001.

Z razpletom smuka, ki je bil sicer precej kratek ter je bil bolj podoben superveleslalomu, zmagovalec je s progo opravil v eni minuti in 29 stotinkah sekunde, za ljubitelje najhitrejše discipline alpskega smučanja pa so manjkali tudi skoki ter drsalni deli, so bili najbolj zadovoljni v avstrijskem taboru.

Mayer: Res noro!

 

"Zelo sem vesel, to je bil res en popoln dan. Letos sem si zelo želel zmagati tudi v svetovnem pokalu, zato je res noro, da mi je to uspelo na finalu svetovnega pokala v smuku. Ta hrib in postavitev sta mi zelo ustrezala, na moji strani sta bila tudi vreme ter sijajno občinstvo. Zato lahko rečem le še – neverjetno," je bil zadovoljen Mayer. Večjo razliko si je pred prvim izzivalcem želel ustvariti Svindal, čeprav s svojim nastopom ni bil nezadovoljen:

"Niti ni bilo tako slabo, zdaj še upam, da se bo na superveleslalomu razpletlo po mojih željah ter da bom po prvih dveh tekmah finala ustvaril 141 točk naskoka pred drugouvščenim. Vendar pa je Marcel zelo dober smučar in lahko udari že jutri ter se zavihti med najboljših 15, ki na finalu sezone osvojijo točke."

Brez slovenskega podpisa in pečata

Slovenski smuk je v letošnji pravkar končani sezoni nazadoval v primerjavi z lani. Na finalu, kjer ima možnost nastopiti 25 najboljših smukačev na jakostni lestvici, nastop pa imajo zagotovljeni še smučarji z najmanj 500 osvojenimi točkami ter mladinski svetovni prvaki, ni prav nobenega slovenskega predstavnika.

Slovenska smukaška vrsta je sezono končala s 23 točkami, najboljši pa je bil Andrej Šporn na 44. mestu, ki je na osmih smukih vpisal le eno uvrstitev med najboljših 30 z 2. mestom na smuku v Beaver Creeku, Rok Perko je 45., edina svetla izjema pa je debitant Martin Čater, ki je na svojem tekmovalnem krstu na smukih za svetovni pokal v Wengnu osvojil 30. mesto.

Finale svetovnega pokala, Lenzerheide, smuk (M), rezultati:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.