McLaren: slabe možnosti za prvaka

Foto: Žurnal24 Hamiltonu je v nedeljo odpovedal dirkalnik in izgubil je vodilno mesto. (Foto: R
Za McLaren je bila nedeljska dirka najslabša v sezoni. Nadgradnje dirkalnika ne delujejo. "Ta hip imamo slabe možnosti za naslov prvaka," pravi Hamilton, a verjame, da če komu, lahko uspe njim.
Oglej si celoten članek
Po 12 dirki, v času poletnega premora v prvenstvu formule 1, analiziramo dosedanji del sezone. O vodilnem moštvu Red Bulla smo misli zapisali v članku "Red Bull: genialno ali nelegalno?" Jutri preberite članek o Ferrariju.

Pred zadnjimi sedmimi VN McLaren Mercedes za Red Bullom zaostaja sedem točk, v seštevku dirkačev je njihov Lewis Hamilton štiri točke za vodilnim Markom Webbrom (Red Bull), v igri za prvaka je tudi še Jenson Button (14 točk zaostanka). Za srebrne je bil začetek sezone toplo-hladen, nakar se je krivulja rezultatov konec maja strmo dvignila navzgor: v Turčiji in Kanadi sta britanska dirkača dosegla dvojni zmagi. Tako kot lani so dokazali, da so moštvo, ki zna med sezono najbolje izboljšati dirkalnik. Z novimi občutnimi izboljšavami od dirke v Silverstonu naprej so pričakovali, da bodo še boljši. A zgodilo se je ravno obratno. Zadnja dirka na Hungaroringu je bila zanje celo najslabša letos: Button ni več na ti z dirkalnikom in je bil s sekundo počasnejšimi časi od zmagovalca Webbra osmi (na kvalifikacijah celo dve sekundi počasnejši), Hamilton je bil sicer nekaj desetink hitrejši, a ga je točk stala ranljivost materiala.

Pri McLarnu je zdaj upravičeno nekaj preplaha, po drugi strani pa smo že pred mesecem in pol opozorili, da je poletni spored srebrnim najmanj naklonjen, saj Silverstone, Hockenheim in Hungaroring niso steze s karakteristikami, pisanimi na kožo srebrnih (nimajo dolgih ravnin in močnega zaviranja). V Spaju in Monzi bi moral biti zaradi daljših ravnin McLarnov sistem f-zračnika spet porok za vrhunske rezultate. Zdaj so dva tedna vse tovarne zaprte, kakršnekoli aktivnosti niso dovoljene (McLarnu to ni niti malo všeč, priznavajo), nakar se teden dni pred VN Belgije začne trdo delo in tako Lewis Hamilton obljublja: "Za ovratnik bom dihal prav vsakemu inženirju in mehaniku, da ne bi spregledali niti najmanjše malenkosti, kako izboljšati dirkalnik. Mislim, da je moja naloga, da jih brcam v rit, kot tudi oni mene, da bi vozil bolje. Če lahko komu uspe, lahko nam. Vem pa, da nam bo zelo težko. Ta hip imamo slabe možnosti za naslov prvaka."

Če lahko komu uspe, lahko nam. Vem pa, da nam bo zelo težko. Ta hip imamo slabe možnosti za naslov prvaka.
Lewis Hamilton

Kaj je torej šlo pri McLarnu narobe na zadnjih treh dirkah? Kot pravi Hamilton, težava tiči v eni ali dveh malenkostih na njihovem novem difuzorju in podvozju dirkalnika, ki so ga sredi sezone poskušali narediti po vzoru Red Bullovega. "Imamo vire, znanje in izkušnje, da odkrijemo težavo. Imam polno zaupanje v ekipo." Button poudarja, da so kritike za dirkalnik pozitivna stvar: "Na nikogar ne kažemo s prstom. Skupaj smo v tej krizi. Ekipna krivda je, da ta hip nimamo dovolj hitrega dirkalnika. Skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo. Sam poskušam čim bolj pomagati, da bi fantje v tovarni dirkalnik lahko naredili hitrejši." Tudi aktualni prvak verjame v preobrat: "Bil bi presenečen, če ne bi našli rešitve. Prepričan sem, da jo bomo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.