Mediji obsodili "sramoto" v Genovi

Italijanski mediji in nogometni funkcionarji so ostro obsodili nedeljske dogodke v Genovi, kjer so navijači prekinili ligaško tekmo s Sieno in zahtevali, da njihovi igralci slečejo drese. Številko deset je besnim navijačem predal tudi slovenski reprezentant Valter Birsa. Vodstvo tekmovanja je Genoo kaznovalo z dvema tekmama igranja pred praznimi tribunami.
Oglej si celoten članek

"Norišnica v Genovi," na svoji rožnati naslovnici kriči športni dnevnik La Gazzetta dello Sport, o "sramoti" v Genovi pa pišejo tudi vsi ostali časopisi. Kritiki niso ušli niti domači nogometaši Genoe, ki so na stadionu Luigi Ferraris podlegli pritisku najbolj gorečih ("Ultras") navijačev in jim po skandiranju ("Niste vredni tega dresa!") predali svoje majice. Privrženci Genoe so pri rezultatu 4:0 za Sieno prekinili tekmo z metanjem pirotehničnih sredstev, kapetan Marco Rossi pa jim je v znak "spoštovanja" (?) prinesel drese soigralcev.

• Juve odvihral na +3, incidenti v Genovi
• Izjemni Handanović, Koren najboljši pri Hullu

Med njimi je bila tudi desetica slovenskega reprezentanta Valterja Birse, ena redkih, ki se nista pustila ponorelim navijačem, pa sta bila izkušena Giuseppe Sculli in vratar Sebastian Frey. Sculli se je objokan pogovarjal z navijači, Frey pa se je zapletel v precej vročo debato ob robu igrišča. "Te reči se morajo hitro končati, take reči prinesejo preveč škode italijanskemu nogometu," je iz Pariza sporočil PSG-jev trener Carlo Ancelotti.

Italijansko zdravilo? Nov trener!

Po začetku incidentov je glavni sodnik prekinil tekmo, manjša skupina navijačev Genoe pa je na ograjah in vrhu pleksi stekel, ki ločijo tribune od igrišč, grozila z vpadom na igrišče. Lastnik kluba Enrico Preziosi se je znašel pod hudim plazom kritik, saj naj bi svojim nogometašem dejal, naj ubogajo navijače, v radijskem intervjuju po tekmi pa je že povedal, da bo odpustil trenerja Alberta Malesanija in pripeljal Luigija De Cania. Malesani se je na klop Genoe vrnil na začetku aprila, potem ko ga je Preziosi odpustil decembra lani.

Genoa je pred začetkom sezone upala na boj za Evropsko ligo, zdaj pa je šele na 17. mestu Serie A, le točka pa jih pet tekem pred koncem prvenstva loči od Lecceja, ki zaseda prvo mesto v "rdeči coni". De Cania čaka težek začetek na klopi pristaniškega kluba, saj bo Genoa že v sredo gostovala pri prvakih AC Milanu. To sicer niso prvi navijaški izgredi na stadionu Luigi Ferraris, saj so tam pred dvema letoma na reprezentančni tekmi že divjali navijači Srbije.

"Rossi od kapetana do perice"

"Mislil sem, da sanjam," je o nedeljskih incidentih dejal nekdanji reprezentant Demetrio Albertini, zdaj podpredsednik italijanske nogometne zveze (FIGC). "Samo primerjajte nas s tujino in videli boste, da imamo težave z nadziranjem naših navijačev na stadionih." Po škandalu z nameščanjem tekem, ki je izbruhnil med sezono, je to novo v seriji črnih poglavij, ki bodo usodno zaznamovala italijanski nogomet še za nekaj dodatnih let.

"Fotografija zmedenega Marca Rossija, ki se je spremenil iz kapetana v perico, je posmeh celotnemu italijanskemu nogometu," so zapisali pri dnevniku La Stampa. Pri La Repubblici pod naslovom "Sramota in strahopetnost" dodajajo: "Italijanski stadioni so mesta, kamor zakon ne more vstopiti in kjer lahko najmočnejši vzamejo dostojanstvo komurkoli."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.