Mehičani premagali ZDA na njihovem igrišču

Foto: Epa
Foto: Epa
Končano je nogometno prvenstvo Srednje in Severne Amerike.
Oglej si celoten članek

Mehika je v finalu zlatega pokala, nogometnega prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov, pred več kot 62.000 gledalci na Soldier Fieldu v Chicagu premagala gostiteljico ZDA z 1:0 in osmič osvojila to lovoriko. Dvoboj je za El Tri v 73. minuti odločil Jonathan dos Santos.

Copa América Po dvanajstih letih znova prvaki

Mehika je bila pod taktirko selektorja Gerarda Martina favoritinja dvoboja. Na zlatem pokalu je zmagala zadnjič pred tem leta 2015, ZDA je ugnala še petič v šestih medsebojnih finalnih obračunih. ZDA so bile uspešnejše le enkrat, leta 2007.

ZDA so dvoboj začele zelo poletno in imele lepo priložnost za gol že v šesti minuti, ki jo je zapravil igralec Chelseaja Christian Pulisic, ki je bil izbran tudi za najboljšega mladega igralca turnirja. Le dve minuti pozneje se je po dolgi podaji obrambnega igralca Tima Reama, ki je presenetila mehiško obrambo, Jozy Altidore znašel sam pred s Hectorjem Morenom, ki ga ni uspel zaustaviti, ter še pred vratarjem Guillermom Ochoo, vendar je z levico streljal prek prečke.

Mehičani pa so potem začeli počasi najprej vzpostavljati ravnotežje in po ponovni začetni pobudi ZDA na začetku drugega polčasa tudi prevlado. Po nekaj neuspešnih napadih je srečanje odločil vezist Los Angeles Galaxy dos Santos. Izvrstno akcijo je po desnem boku začel Rodolfo Pizarro. Organizator igre Monterreyja je podal do napadalca Wolverhampton Wanderers Raula Jimeneza, ki je s peto podal nazaj do dos Santosa, ta je sprožil v kot gola Zacka Steffena.

Foto: Epa Mehika ZDA Zlati pokal

Američani so bili sicer branilci naslova in so na tekmovanju, ki potekal od leta 1991, zmagali skupaj šestkrat, poleg Mehike pa je bila le še Kanada leta 2000 tista, ki je osvojila zlati pokal. Prvič je tekmovanje potekalo v treh državah, večinoma sicer v ZDA, a tudi na Jamajki in v Kostariki.

Američani so upali na ponovitev uspeha izpred dveh let, ko so z 2:1 ugnali presenetljivo finalistko iz Jamajke. A jim tokrat ni uspelo, da bi v razmaku manj kot 24 ur ZDA v nogometu osvojile še drugo veliko lovoriko. Ženska reprezentanca ZDA je namreč v nedeljo v Franciji osvojila naslov svetovnih prvakinj.

Copa d'Oro, finale:

ZDA - Mehika 0:1 (0:0)
Dos Santos 73.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.