Messi mimo Oblaka za naslov

Foto: EPA
Foto: EPA
Lionel Messi je z golom proti Atletico Madridu Barceloni prinesel naslov španskega prvaka.
Oglej si celoten članek

Tako kot v minuli sezoni je medsebojna tekma Atlética in Barcelone odločila španskega prvaka - tokrat na madridskem Calderónu, kjer so Katalonci slavili z golom Lea Messija (0:1).

Atlético je tekmo sicer začel izvrstno in Jordi Alba ter GerardPiqué sta s skrajnimi močmi ustavila Antoina Griezmanna, po kotu pa je v osmi minuti še izvrstno meril José Giménez, a je Claudio Bravo njegov strel akrobatsko ubranil. 

Katalonci so po nekaj minutah precej paničnega branjenja uspeli odgovoriti v 12. minuti, ko se je Messi sprehodil v kazenski prostor in precej neoviran streljal proti Janu Oblaku, a je član A-reprezentance Slovenije njegov poskus brez težav ujel. Tako kot Argentinčev strel v 13. minuti, ko je po predložku s strani Daniela Alvesa Južnoameričan ostal sam v kazenskem prostoru, toda z glavo meril v roke nekdanjemu članu Olimpije.

Ta ni imel dela v 18. minuti, ko je Neymar odložil žogo Messiju na robu kazenskega prostora, okroglo usnje pa je nenevarno poletelo visoko čez prečko. Nič verjetno ne bi mogel storiti Oblak že minuto kasneje, ko je Barcelona povsem izigrala domačo obrambo in Messi je prišel do strela z glavo, a je njegov poskus z roko sicer nenamerno ustavil Juanfran, protesti Kataloncev pa so naleteli na gluha ušesa sodnika Alberta Undiana Mallenca.

V 31. minute je slednji po pobegu Alvesa in hitrem padcu ob Diegu Godínu Kataloncem dosodil prosti strel z roba kazenskega prostora. Messi je s praktično nemogočega položaja zatresel prečko slovenskega čuvaja mreže, ki je poletel v svojo levo, a bi bil verjetno nemočen. Po izvrstnem preigravanju Neymarja je Barcelona znova zapretila z domiselno akcijo v 40. minuti, toda Pedro pred golom s spektakularnimi "škarjicami" ni uspel poslati žoge proti vratom. V zaključku polčasa je Alves meril fantastično z več kot 30 metrov, Oblak pa je moral akrobatsko rešiti žogo izpod svoje prečke.

Katalonci so nemudoma prevzeli pobudo tudi v nadaljevanju. Ivan Rakitić je v 49. minuti nanizal nekaj nasprotnikov in našel Pedra, ki pa je zelo slabo reagiral v kazenskem prostoru.Na drugi strani zelenice je Godín je precej neoviran prišel do strela po podaji iz kota v 52. minuti, toda junak lanskoletne zadnje tekme je meril prek vrat. Fernando Torres si je v 55. minuti priboril nekaj prostora po hitri akciji s prostega strela, toda njegov instinktiven strel je na prvi vratnici pričakal zanesljivi Bravo, ki vse od prvih minut tekme praktično ni imel dela.

Vse do začetka 66. minute je bil na semaforju izid 0:0, nato pa si je Messi izmenjal dvojno podajo s Pedrom in z neubranljivim strelom na drugo vratnico matiral nemočnega Oblaka. Katalonci bi lahko vse dvome glede tega, kam bo romal letošnji veliki pokal, razrešili v 70. minuti, ko je Neymar po akciji Messija in Andrésa Inieste v sicer prepovedanem položaju pred Oblakom prišel do strela, toda oportunistično meril mimo bližnje vratnice. Neymar je imel že minuto kasneje še večjo priložnost, toda po tem, ko mu je Messi pripravil praktično "smrtno" priložnost pred Oblakom po hitrem protinapadu, je Brazilec divje meril na tribuno. 

Guilherme Siqueira je ob izteku 87. minute izvrstno meril s precejšnje razdalje, toda Bravo je brez večjih težav izpod svoje prečke izbil v ko. Tekma se je iztekala in v zadnji minuti rednega dela je Neymar po še eni fantastični žogi Messija izsilil prekršek Giméneza za prosti strel iz zelo neugodnega položaja za Oblaka - Neymar in Messi sta bila pripravljena, Messi pa je meril v Škofjeločanov kot, a ga je Oblak pričakal s še eno parado.

Argentinec je skupaj s soigralci uspel ukrasti veliko časa in Katalonci so nizali prosti strel za prostim strelom. Tri minute sodnikovega podaljška so se iztekle in in začelo se je veliko katalonsko slavje, ki so ga z zadržanim aplavzom pozdravili tudi domači navijači in se tako na nek način odkupili za športni pozdrav, ki so ga privrženci Barcelone Atléticu namenili v nesrečnem zadnjem kolu lanske sezone.

Hat-trick Ronalda za slovo od naslova

"Los Blancos" so kljub zmagi pri Espanyolu (1:4), ki je sicer nudil dober odpor, ostali brez možnosti za državni naslov po uspehu Barcelone v Madridu. Cristiano Ronaldo je zabil tri gole in dodal asistenco.

V prvem polčasu se mreži nista zatresli, povsem drugače pa je bilo v drugih 45 minutah. Real je pobudo unovčil v 59. minuti. Gostje so izvedli prepoznaven protinapad, Karim Benzema je na levi pravočasno opazil Ronalda, ta pa je z levico, z močnim nizkim strelom, dokončal posel. Espanyol se je dobro odzval in v 73. minuti izenačil. Vratar Keylor Navas se je poigraval po povratni podaji, ChristianStuani mu je odvzel žogo in jo v nadaljevanju akcije dobil nazaj ter zabil iz neposredne bližine.

V 81. minuti pa je Real spet vodil. Po odbiti žogi domačega čuvaja mreže Kika Casille je Cristiano lepo vrnil podajo Marcelu, Brazilec pa je žogo uspel spraviti mimo vratarja z okrog desetih metrov. Takoj zatem je sledil silovit poskus Garetha Bala, Casilla se je izkazal z lepo parado, v 83. minuti pa je Cristiano, po akciji Chicharita na levi, odločil vprašanje zmagovalca. To je bil že 44. gol Portugalca v tej sezoni La Lige. V 91. minuti je zabil še 45. Z leve ga je na drugi vratnici našel James, Portugalec je zadel z glavo iz neposredne bližine. 

La Liga, 37. kolo:

Atletico Madrid : Barcelona  0:1 (0:0)
Messi 65.

Espanyol : Real Madrid  1:4 (0:0)
Stuani 73.; Ronaldo 59., 83., 90., Marcelo 79.

Elche : Athletic Bilbao  2:3 (2:0) 
Jonathas 32., 45.; Aketxe 80., San Jose 87., Williams 92. 

Cordoba : Rayo Vallecano  1:2 (0:1) 
Luso 56.; Baena 21., Embarba 78. 
Krhin (Cordoba) je igral prvih 40. minut

Deportivo La Coruna : Levante  2:0 (1:0) 
Lopo 22., Juanfran 80.

Getafe : Eibae  1:1 (1:1) 
Hinestroza 33.; Borja 36. 

Real Sociedad : Granada  0:3 (0:0) 
El Arabi 74., Ibanez 79., Rochina 88. 

Sevilla : Almeria  2:1 (0:1) 
Iborra 65., 71.; Bifouma 30. 

Valencia : Celta Vigo  1:1 (0:1) 
Otamendi 71.; Hernandez 8. 

Villarreal : Malaga  2:1 (0:0) 
Moreno 82., 87.; Darder 90. 
Jokić (Villarreal) je igral celotno tekmo

Lestvica:
1. Barcelona 93
2. Real Madrid 89
3. Atletico Madrid 77
4. Valencia 74
5. Sevilla 73
6. Villarreal 60
7. Athletic Bilbao 52
8. Malaga 50
9. Espanyol 49
10. Rayo Vallecano 49
11. Celta Vigo 48
12. Real Sociedad 43
13. Elche 40
14. Getafe 37
15. Levante 36
16. Deportivo la Coruna 34
17. Granada 34
18. Eibar 32
19. Almeria 32
20. Cordoba 20

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.