Mestna tekma prinesla prebujenje

Foto: Profimedia Alenka Čebašek je osvojila sedmo mesto.
Alenka Čebašek je osvojila sedmo mesto.
V Dresdnu so na 1,2 km dolgi progi ob reki Labi dekleta tekla prvič, potem ko je bil prej mestni sprint v Nemčiji več let na sporedu v Düsseldorfu.
Oglej si celoten članek

Zmagala sta Švedinja Hanna Falk in Italijan Federico Pellegrino. Ekipni uspeh so dosegli tudi Slovenci, saj sta se Alenka Čebašek in Vesna Fabjan prebili v polfinale, kar šesterica pa v zaključne boje.

Alenka Čebašek je bila najboljša, sedma, z zaostankom 1,53 sekunde za zmagovalko Hanno Falk. Deveta je bila Nika Razinger, tik za njo je končala izkušena Katja Višnar, ki je med prazniki nekaj dni tudi premagovala bolezen. Zanesljivo se je v izločilne boje prebila tudi četrta Slovenka, Vesna Fabjan, ki je zasedla 21. mesto. Barbara Jezeršek, ki nastopa za Avstralijo, pa je bila 45.

V nadaljevanju sta se v polfinale tekme na Saškem prebili Fabjanova in Čebaškova, medtem ko je bil četrtfinale zadnje dejanje za Razingarjevo in Čebaškovo, ki sta osvojili 22. in 23. mesto. V polfinalu je bila blizu sklepni tekmi Čebaškova, ki je bila kot tretja v svoji skupini prepočasna, da bi se med šesterico zavihtela po času, in končala na sedmem mestu. Izkušena Fabjanova ni imela možnosti za finale in bila 12.

"V kvalifikacijah sem bila dobra kot običajno, nato pa mi je res šlo. Smuči so bile dobre, proga je bila ravninska in mislim, da sem se malo tudi pobrala po manjši krizi in res sem lahko vesela današnjega rezultata. Popraviti moram še start, kjer sem slaba in nato iščem položaj za naprej. V četrtfinalu mi je danes na srečo uspelo," je po tekmi povedala Čebaškova, ki je dosegla tudi najboljšo uvrstitev v karieri in priznala, da je imela danes tudi kanček sreče.

V nedeljo bosta v Dresdnu ekipni tekmi, karavana smučarjev tekačev pa se bo nato prihodnji teden preselila v Planico.

V ženski konkurenci je slavila Falkova pred rojakinjo Majo Dahlquist in Američanko Sophie Caldwell. V finalu so nastopile kar štiri Švedinje, Falkova pa je do zmage prišla lažje tudi zaradi padca favorizirane rojakinje Stine Nilsson. V moški je Pellegrino presenetljivo premagal Norvežana Johannesa Kläba in Francoza Lucasa Chanavata, ki sta stopila na nižji stopnički zmagovalnega odra.

Prvič sta se v izločilne boje prebila Janez Lampič in Miha Šimenc. Lampič je zasedel 12. mesto z zaostankom 3,77 za zmagovalcem iz Francije, Lucasom Chanavatom. Na enako dolgi progi kot so tekmovala dekleta je Šimenc osvojil 24. mesto. Tekmovanje sta v kvalifikacijah končala Luka Prosen na 36. in in Miha Dolar na 58. mestu. Oba Slovenca sta se nato poslovila v četrtfinalu, Lampič je bil na koncu 21., Šimenc pa 23.

"Lepo je videti, da sem zraven. Na žalost imam še vedno poškodovan gleženj, a sem se potrudil. Počutil sem se dobro in vesel sem bil, da sem zdržal do konca," je po tekmi povedal Lampič, ki v četrtfinalu tudi ni imel sreče, saj ga je pohodil Francoz, kar ga je močno ustavilo in napad v končnici ni bil več realen.

Dresden, sprint v prosti tehniki (Ž):

1. Hanna Falk (Šve)
2. Maja Dahlqvist (Šve)
3. Sophie Caldwell (ZDA)
4. Laurien van der Graaff (Švi)
5. Anna Dyvik (Šve)
6. Stina Nilsson (Šve)
7. Alenka Čebašek (Slo)
...
12. Vesna Fabjan (Slo)
22. Nika Razinger (Slo)
23. Katja Višnar (Slo)
...

Skupni seštevek SP (Ž):

1. Heidi Weng (Nor) 1154 točk
2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1087
3. Jessica Diggins (ZDA) 776
4. Krista Paermaekoski (Fin) 713
5. Teresa Stadlober (Avt) 637
...
52. Alenka Čebašek (Slo) 45
53. Anamarija Lampič (Slo) 45
58. Katja Višnar (Slo) 39
60. Vesna Fabjan (Slo) 36
85. Nika Razinger (Slo) 9
...

Dresden, sprint v prosti tehniki (M):

1. Federico Pellegrino (Ita)
2. Johannes Klaebo (Nor)
3. Lucas Chavanat (Fra)
4. Richard Jouve (Fra)
5. Emil Joensson (Šve)
...
21. Janez Lampič (Slo)
23. Miha Šimenc (Slo)
36. Luka Prosen (Slo)
58. Miha Dolar (Slo)
...

Skupni seštevek SP (M):

1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 875 točk
2. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 832
3. Dario Cologna (Švi) 807
4. Alex Harvey (Kan) 780
5. Aleksander Bolšunov (Rus) 710
...
99. Janez Lampič (Slo) 10
101. Miha Šimenc (Slo) 8
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.