Meta Hrovat o slavnem trenerju: "Več in drugače ..."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V olimpijski sezoni njen največji fokus ostaja na tehničnih disciplinah.
Oglej si celoten članek

Meta Hrovat je letos začela sodelovati z italijanskim strokovnjakom Liviom Magonijem, ki je bil nekoč del ekipe nekdanje slovenske šampionke Tine Maze, pomagal pa je tudi slovaški zvezdnici Petri Vlhovi. Novi trener je prinesel številne spremembe.

"Verjetno, kot je večini, ki spremljajo smučanje, že jasno, letos sodelujem z Liviom. To je največja sprememba, ki se mi je zgodila v letošnji sezoni. Poleg tega s tem pridejo tudi ogromne spremembe v načinu treninga, in tudi v načinu dojemanja in postavljanja prioritet v pripravljalnem obdobju in zdaj, ko gremo v tekmovalni del sezone," je v ponedeljek v Ljubljani v pogovoru z novinarji povedala 23-letnica iz Podkorena.

Odprla dušo Kot pravijo na SZS: Maruša Ferk naj se znajde po svoje!

Minulo zimo je dvakrat stala na stopničkah s tretjima mestoma na veleslalomih v Kranjski Gori in v Lenzerheideju, s šestim mestom je najvišje doslej posegla na veleslalomski ledeniški uverturi v Söldnu. Je pa imela nihanja, v slalomu je izpadla iz najboljše trideseterice, na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo pa ostala brez vidnejše uvrstitve. Z novim trenerjem so prišle spremembe, za katere pa je potreben čas.

"V poletnem delu se je spremenila količina treninga, ki je bila letos veliko večja kot v preteklih sezonah. Tudi način dela poleti je bil drugačen. Z Liviom se veliko pogovarjava, kar mi zelo ustreza. Se pa oba zavedava za spremembe v tehniki, ki jih želi uvesti v mojo že obstoječo tehniko, da to ne gre v 70 dneh smučanja, kolikor sva jih opravila to poletje. To je proces, ki traja dlje od enega poletja," je nove izzive predstavila Gorenjka.

Foto: Profimedia Meta Hrovat

Magoni je znan predvsem kot tisti trener, ki je kar dve tekmovalki pripravil za naporno pot tekmovanj v vseh disciplinah, kar ju je pripeljalo tudi do skupne zmage v seštevku svetovnega pokala, Mazejevo v sezoni 2012/13, Vlhovo v sezoni 2020/21. "Zame je zelo pomembno, da se zavedam, da se ne enačim s Tino in Petro, ki sta res izjemni vsestranski smučarki, ampak da sem jaz jaz," je povedala v zvezi s tem. "Definitivno je moja želja priključiti vsaj superveleslalom. Je pa to spet proces. Zahteva ogromno časa in ogromno kakovostnega treninga, da se počutiš najprej varno in suvereno v hitrih disciplinah. Definitivno sem opravila več treninga hitrih disciplin čez poletje kot v preteklih sezonah, se pa zavedam, da to za najvišjo raven tekmovanja hitrih disciplin ni dovolj."

V olimpijski sezoni njen največji fokus ostaja na tehničnih disciplinah. "Veliko razmišljanja in treninga smo posvetili temu, da se še vedno zavedam, da je disciplina, v kateri sem še vedno lahko dobra poleg veleslaloma tudi slalom. Sem mentalno pripravljena in se zavedam, da sem sposobna v slalomu smučati dobro, ker po lanski sezoni sem nekako podzavestno začela smučati slalom, kot da je to moja pozabljena disciplina, pa ni. Tega se tudi Livio zaveda. Me pa čaka pot nazaj, najprej v najboljšo slalomsko trideseterico, potem pa višje," je dejala.

Foto: Profimedia Meta Hrovat

Zato ji je tudi zelo všeč, da se sezona začne v veleslalomu, ker se v njem počuti najbolj suvereno. Za njo je že nekaj tekem na ledeniku Rettenbach, teren že zelo dobro pozna, je pa tekma v Söldnu za Hrovatovo vedno nekaj posebnega, je zelo težka, sploh za začetek sezone. "Samozavest mi daje to, da smo čez poletje opravili ves trening, ki smo si ga zadali z ekipo. Trenutno na treningu lahko pokažem dve izjemno hitri vožnji, potem pa mogoče štiri povprečne vožnje in včasih celo vožnje, ki niso zadovoljive. Na treningu še nisem konstantna. In tega se moram zavedati. Grem pa na tekmo res samozavestno, ampak na realnih tleh."

Veseli jo njeno zdravstveno stanje. "Čez celo poletje sem bila zdrava. Moram res pohvaliti in se zahvaliti vsem ljudem, s katerimi sodelujem, ker smo res vsi posvečali veliko pozornosti prav temu, da me v sezono pripeljejo zdravo. To je bila v bistvu glavna usmeritev, tudi na kondicijskih treningih smo res veliko pozornosti posvečali temu. Po letošnjem poletju se res počutim zdravo. Ne samo to, da nimam poškodb, ampak celostno imam res občutek, da telo funkcionira," je še povedala Hrovatova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:00 19. Oktober 2021.

    Veliko sreče in hrabro naprej. Vse se bo prej ali slej sestavilo, če boš le vztrajala.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.