Milanič po porazu: "Čim prej pozabiti to tekmo"

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Premoč Maribora na slovenski nogometni sceni je bila v zadnjih sezonah tolikšna, da je vsak poraz vijoličastih velika zgodba. Tokrat so jo zakrivili nogometaši Domžal, ki so na krilih motivacijskih prijemov srbskega trenerja Stevana Mojsilovića šokirali Ljudski vrt. "To tekmo želim čim prej pozabiti," je po porazu z 1:3 pred domačimi navijači dejal Darko Milanič.
Oglej si celoten članek

Že po 20 minutah se je na semaforju Ljudskega vrta, na katerem je namesto besed Panathinaikos, Lazio in Tottenham tokrat pisalo NK Domžale, poleg grba kluba z obrobja Ljubljane svetila številka tri. Domžalčani so proti aktualnim prvakom povedli z goli Slobodana Vuka in Jureta Balkovca, brezbarvnim vijoličastim pa bi lahko zabili še kakšnega.

To je bil večer, ki se ne bo nikoli več ponovil, je bil po epski zmagi jasen barviti trener domžalskega kluba Stevan Mojsilović.

Neizprosni srbski strokovnjak, sam sebe je v enem od nedavnih intervjujev označil za Hitlerja, je svoje varovance prepričal, da lahko premagajo udeležence letošnje Evropske lige, fantje pa so mu vrnili z obrestmi.

"Sijajno smo začeli tekmo. Igralci si zaslužijo čestitke za vseh 90 minut, začetek je bil fantastičen. Iz vseh strelov smo dali gole. Začeli smo hrabro, s polno samozavesti. Verjeli smo v tisto, kar delamo, verjeli smo v tisto, česar smo sposobni. Vedeli smo, kako je treba igrati proti Mariboru in mislim, da smo zasluženo zmagali," je po tekmi dejal Mojsilović.

Razkril nasvet igralcem

"Vidite, da nisem govoril na pamet, nisem hrabril samega sebe (pred tekmo je obljubil presenečenje, op. a.). Dobro smo se pripravili, zelo naporno smo delali v zadnjih dneh, na igrišču in izven njega, ure in ure smo govorili o analizi in psihološki pripravi. Lahko odkrijem zahtevo, ki sem jo pred prihodom na igrišče dal igralcem: 'Naj bo ta večer čudežen. Da se tega večera spominjamo do konca naših karier, kakorkoli se bodo že razvijale.' Jaz menim, da bom imel boljšo kariero od trenutne, iskreno pa verjamem, da tudi ti igralci vsi zaslužijo mnogo, mnogo boljše kariere po Domžalah zaradi vsega tega, kar so nocoj pokazali v dresu Domžal."

Zmaga je Domžale ponesla že na tretje mesto na lestvici Prve lige Telekom Slovenije, kjer zdaj z 39 točkami zaostajajo le še za Olimpijo Ljubljano (46) in Mariborom (55). Prvenstvo očitno še ni povsem odločeno, potem ko so vijoličasti na derbiju z večnimi rivali sicer ubranili svojo prednost na vrhu lestvice, zdaj pa zmaji vedno bolj pritiskajo.

"Igralci so verjeli v to, se dobro pripravili in ure analizirali nasprotnika, in ko se je to zbralo skupaj, je to večer, ki se ne bo v Ljudskem vrtu nikoli več ponovil. Jaz verjamem, da se čudeži dogajajo, ampak takšen večer se ne bo več nikoli. Bilo je veliko priložnosti na obeh straneh. Maribor bi lahko dal ne vem koliko golov. Lahko bi jih tudi mi pet ali šest. Ko pravim, da se takšen večer ne bo nikoli več ponovil, mislim na vse to. Na koncu smo si to zaslužili. Čestitke vsem v klubu. Vem, da so na to dolgo čakali," je še dodal Mojsilović.

"Ne bomo iskali dlake v jajcu - v prvem polčasu bi lahko dali pet golov in to bi bil čudež, ampak ne moremo preko 'leba tražiti pogače', kot se reče v Srbiji. Moramo se veseliti te zmage, ker je res velika. Kvaliteta in vse ostalo je na strani Maribora, ampak eno junaško srce, pametna glava in zmožnost igranja na sto odstotkih, videli ste, koliko igralcev je imelo krče, so bili danes dovolj. To je zmaga za igralce in njihove družine, da vidijo, da jim lahko uspe v življenju. Jaz lahko zdaj mirne duše odidem iz Slovenije, toda verjamem, da je zanje ta večer prelomnica v življenju. Zdaj vedo, da lahko v življenju naredijo vse, če se za nekaj pripravijo, si nekaj želijo in imajo cilj. To je šele začetek v njihovih - to jim želim -, sijajnih nogometnih karierah."

Milanič: "Ni opravičila"

Domači trener Darko Milanič razumljivo ni bil zadovoljen s prikazanim, potem ko so po treh dobljenih golih njegovi varovanci zapravili še celo kopico priložnosti pa bi na drugi strani rezervni vratar Marko Pridigar, ki je nadomeščal suspendiranega Jasmina Handanovića, lahko dobil še kakšen zadetek.

"Jasno je, da nismo vajeni biti v takšnem zaostanku po dvajsetih minutah. To je redkost, kot je tudi redkost imeti toliko priložnosti in zadeti le enkrat. To tekmo želim čim prej pozabiti. Slabo smo se odzvali na začetku. Čeprav smo pričakovali takšnen način igre nasprotnika, se nam ni uspelo zbrati v teh dvajsetih minutah in v nadaljevanju smo videli, da je bilo to z njihove strani tudi dovolj za zmago," je po sobotni tekmi dejal Milanič.

"Pri vodilnem golu smo ob predložku pred gol zamudili in pri prvem in pri drugem skoku. O tretjem je težko kaj reči, saj je šlo za izjemen udarec z razdalje… Drugi gol pa je bil odraz situacije, ko z mislimi nisi pri stvari, ampak meniš, da bo vse šlo zlahka in potem se to zgodi. Ni opravičila. Verjel sem, da se lahko vrnemo že v prvem polčasu, ker smo imeli veliko prostora. Nasprotnik se je branil, bil v težavah, padal, zavlačeval, a se izvlekel. Mi pa smo nizali priložnosti, kot še nikdar pred tem. Res nenavadna tekma, ker imamo kvaliteto v napadu, a tega nismo znali izkoristiti."

Prednost še zmeraj velika

Milanič bo lahko napake s sobotne tekme analiziral med reprezentančnim premorom, saj bo naslednja ligaška tekma (proti Celju) na sporedu šele 27. marca. Nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance bo vseeno znova ostal brez številnih nosilcev igre, ki odhajajo na različne konce Evrope.

"Prednost je še zmeraj velika. Tudi ko je bila večja, ni pomenilo, da je konec. Kratek premor, ki sledi, moramo dobro izkorsititi. In izvleči s te tekme koristna spoznanja. Da moramo biti od prve minute zbrani, se ustrezno obnašati in potem bo spet šlo po načrtih," je še dodal Milanič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.